A tudomány szerint ezért gondoljuk azt, hogy szebbek vagyunk a barátainknál

2023. szeptember 22.
Szinte mindenki azt gondolja, hogy a baráti társaságban ők a legszebbek, legvonzóbbak. De miért muszáj versengenünk a legjobb barátnőnkkel is, ha ő az, akinek kisírjuk magunkat a vállán szakítás után és ott van, ha magányosnak érezzük magunkat?
Vonzóbb vagyok a barátaimnál?
  • A legtöbb ember biztos benne, hogy ha egy jóképű idegennek választania kellene közte és a mellette álló barátnője mellett, akkor őt választaná.
  • A Skout nevű közösségi oldal készített felmérése szerint a nők 62, a férfiak 52 százaléka gondolja azt, hogy vonzóbb, mint a barátja, barátnője.
  • Még meglepőbb, hogy ez az attitűd a kor előrehaladtával egyre erősebb lesz.

Azt hihetnénk, hogy az éretlenség jele, ha valaki meg van győződve róla, hogy vonzóbb, mint a barátai. (A Skout online ismerkedős oldal 2015-ös felmérése szerint a férfiak 52, a nők 62 százaléka meg van erről győződve.) Pedig a kor előrehaladtával egyre erősödik ez az attitűd. A 40-es éveikben járók állítják leghatározottabban, hogy a legjobb barátjuk nem néz ki olyan jól, mint ők.

Miért gondoljuk azt, hogy mi nézünk ki a legjobban?

Nem olyannak látjuk magunkat, amilyennek a világ lát minket, hanem szebbnek, fiatalabbnak, vonzóbbnak

Nem olyannak látjuk magunkat, amilyennek a világ lát minket, hanem szebbnek, fiatalabbnak, vonzóbbnak

„Az egész az énképünkkel függ össze – mondta Dr. Kelly Tonelli pszichológus. – A barátainkat úgy látjuk, ahogy a világ is látja őket, ugyanakkor arról nem objektív a képünk, a világ hogy lát minket.” De miért látjuk magunkat máshogy, mint ahogy a többi ember minket? „Az énképünk egészen fiatal korban alakul ki, és ez a kép marad meg bennünk az évek előrehaladtával is – magyarázta a pszichológus. – Ennek eredménye az, hogy magunkról azt gondoljuk, fiatalabbak, fittebbek és vonzóbbak vagyunk, mint valójában. Az önképünk még abban az időben alakult ki, amikor valóban azok voltunk.”

A férfiak legjobb barátja nő?

Még egy érdekes dolog kiderült a felmérésből: sok férfi szerint a legjobb barátjuk nem egy férfi, hanem nő. A férfiak 40 százaléka mondta azt, hogy női legjobb barátjuk van. Ugyanakkor az érzés valószínűleg nem kölcsönös. 

A nők 66 százalékának legjobb barátja ugyanis nő a saját bevallásuk szerint. (Olyan nő, akinél vonzóbbnak gondolják magukat, ahogy a kutatás másik részéből kiderült.)

Forrás: Your Tango, fotó: Unsplash