4 apró rossz szokás, amivel eltaszítod magadtól az embereket

2024. június 07.
Lehet, hogy észre sem vesszük, de vannak olyan apró, jelentéktelennek tűnő szokásaink, amik újra és újra eltaszítják mellőlünk az embereket. Eláruljuk, mik ezek, hogy kézbe vehesd az irányítást, és változtathass rajtuk!
Ezekkel az apró szokásokkal eltaszíthatjuk magunk mellől az embereket

Természetesen mindannyiunknak vannak rossz szokásaik, ami önmagában még egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennénk jó vagy szerethető emberek. Ezekkel gyakran tisztában is vagyunk, esetleg megpróbálunk változtatni rajtuk, a körülöttünk lévők pedig igyekeznek elfogadni minket velük együtt. Vannak azonban olyan rossz szokások, amik az úgynevezett „mikroszokások” közé sorolhatóak, vagyis olyan apróságnak tűnhetnek, hogy talán mi magunk sem vesszük észre – így azonban akaratunkon és tudtunkon kívül eltaszíthatjuk magunk mellől az embereket. Az alábbiakban négy ilyen gyakori rossz szokást azonosítunk, hogy a tudatossággal felvértezve egyből le is számolhassunk velük!

Íme négy rossz szokás, amivel eltaszítod magadtól az embereket:

1. A rossz szokások legrosszabbja: nem tartod be az ígéreteket

Nem kell nagy dolgokra gondolni, amikor az ígéretekről és azok megszegéséről van szó.  Mondjuk megígéred egy barátodnak, hogy délután 4-re átmész hozzá segíteni, de csak 5-kor érkezel meg, vagy megígéred a párodnak, hogy ezúttal tényleg kiteregetsz, mégis elfelejted megtenni. Bár apróságnak, hétköznapi feledékenységnek tűnhet, a megszegett ígéretek szép lassan összeadódnak, és kialakul rólunk a kép mások fejében, miszerint megbízhatatlanok, esetleg önzők vagyunk és nem lehet ránk számítani. Ez tehát egy olyan rossz szokás, ami súlyosan alááshatja emberi kapcsolatainkat.

2. Nem veszed a viccet

Mindenkinek más a humorérzéke, ebben nem is érdemes rangsorokat állítani, az viszont tény, hogy hamar ellenszenvessé válhat mások szemében az, aki nem veszi a viccet. Szögezzük le, nem a bántó, rosszindulatú poénokról van szó, hanem az ártatlan, tényleg humoros megjegyzésekről, amiken jó együtt nevetni, még akkor is, ha éppenséggel mi vagyunk a célkeresztben. Ennek a rossz szokásnak az a legnagyobb kockázata, hogy merevnek, sótlannak, esetleg sértődékenynek tűnünk mások előtt, amik, valljuk be, nem épp a legvonzóbb tulajdonságok.

szorongas-lelek-jarvany-orvos-toth-noemi

3. Rosszindulatú rossz szokás: mindenkiben a hibát keresed

Ahogy már az elején is elmondtuk, mindenkinek vannak rossz szokásai. Épp ezért nem érdemes mindenkiben a hibát keresni, azzal foglalkozni, hogy mi az, ami zavar az illetőben. Nem feltétlenül azzal van a baj, ha valakiben felfedezünk egy hibát: a lényeg, hogy ezt ne dörgöljük az orra alá, és próbáljuk meg magunkban is elfogadni, hogy senki sem tökéletes. Érdemes azt is tudatosítani, hogy más emberek folyamatos kritizálása általában saját belső bizonytalanságainkból fakad, vagyis lehet, hogy jobb ötlet inkább magunkba nézni ahelyett, hogy mások személyiségén élcelődnénk.

4. Kéretlen tanácsok osztogatása

Mindenki szereti azt hinni, hogy nála jobban senki sem érti az életet. Ebből kiindulva pedig sokan úgy érzik, másoknak is meg kell mondaniuk, hogy éljék az életüket. Ezek az emberek gyakran nem veszik észre, hogy az, aki kiönti nekik a lelkét, nem életvezetési tanácsokra vagy kioktatásra vágyik, hanem empátiára és megértésre. Ha szeretnénk levetkőzni ezt a rossz szokást, próbáljuk megtartani magunknak a jótanácsainkat, és csak akkor előhozakodni velük, ha valaki kifejezetten erre kér minket. Máskülönben higgyük el, bőven elég meghallgatni, és szeretetünkről, illetve elfogadásunkról biztosítani a másikat.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images