Élet vaginizmussal: őszintén vallottak a fájdalmas állapotról a nők

2024. szeptember 05.
A vaginizmus rengeteg nőnek okoz súlyos fájdalmakat, mégis nagyon kevés szó esik róla. Most érintett nők vallottak őszintén a nehéz állapotról.

Az Amerikai Szülész-Nőgyógyászok társaságának (ACOG) statisztikái szerint 4-ből 3 nő tapasztal fájdalmat szex közben élete során, ami ugyan megdöbbentő statisztikának tűnhet, valószínűleg nem jelent komolyabb bajt, ha a fájdalom csupán egyszer-egyszer, alkalomszerűen jelentkezik. Vannak azonban olyan nők, akiknek nem csupán a szexuális aktus közbeni behatolás, de akár egy tampon felhelyezése is komoly fájdalmat okozhat – vagy akár lehetetlen feladatnak tűnhet. Az ACOG szerint a nők 1-6 százaléka szenvedhet vaginizmussal, amely a vagina izmainak nem akaratlagos, görcsös feszülését jelenti. A vaginizmus mögötti okok sokfélék lehetnek és egyelőre nem tisztázottak – a legfrissebb álláspontok szerint pszichológiai, fiziológiai és szexuális tényezők összességéről lehet szó. A vaginizmus tünetei közé tartozhat az égő érzés, a vagina táján tapasztalható feszülés, a fájdalmas szex, a vagina izmainak görcse és ezek miatt a szexuális élettől való félelem.

Bár a gyakran rendkívüli fájdalommal járó vaginizmus rengeteg nő életét keseríti meg, még mindig csak nagyon kevés szó esik róla. Mivel maguk az érintettek is csak ritkán beszélnek az állapotról, a legtöbb embernek fogalma sincs róla, mivel is jár a vaginizmus valójában. Hogy megtörjék a csendet, néhány nő most őszintén vallott arról, milyen az élet vaginizmussal.

Az élet vaginizmussal: súlyos tünetektől szenvednek az érintettek

Shania (24)

Öt éve szenvedek vaginizmustól, épp, amikor megismerkedtem a barátommal, aki azóta már a férjem lett. A házasság előtt nem is igazán próbálkoztunk az együttléttel, mert minden fájdalommal járt, de a házasságkötés után sem változott a dolog – így aztán elmentem egy szakemberhez. A nőgyógyász azt mondta, anatómiailag nincs semmi probléma, és azt javasolta, hogy próbáljam lidokainos krémmel érzésteleníteni a területet. (Ez egyébként egyáltalán nem működik). Később terapeutához küldtek, aki csodálatos volt: havonta jártam hozzá, miközben vaginális tágító gyűrűkkel próbáltuk kezelni a vaginizmust, amivel sikerült is javítani a helyzeten. Különösen nehéz, hogy az ember mindig másokhoz méri magát, és ezért néha én is kevesebbnek éreztem magam másoknál, amiért még nem sikerült szexuális kapcsolatot létesítenem. Szerencsére a terapeutám segítségével sikerült megküzdenem a vaginizmussal kapcsolatos negatív érzéseimmel is.

Aura (28)

Noha a diagnózis segített valamiféle lezárást adni és azt éreztette velem, hogy végre meghallgatják a problémámat, időre volt szükségem, mire képes voltam elfogadni a realitást és készen álltam rá, hogy kipróbáljam az orvosok által javasolt terápiákat. Még mindig nagyon keveset tudunk a női egészségről, és ezért a vaginizmusról is csak alig esik szó. A legtöbben egészen addig nem hallanak róla, amíg specifikusan nem kezdenek el információkat keresni.

A vaginizmus ráadásul a testképre és az önelfogadásra is hatással lehet. Épp ezért azt gondolom, hogy a vaginizmus kezelésének a pszichológiai tanácsadás is része kell, hogy legyen. Hihetetlen erőt ad, hogy képes vagyok végre leküzdeni a testemhez tapadó fájdalmat, szégyent és furcsaságérzést. És ami még ennél is fontosabb: azzal, hogy beszélgettem erről a partneremmel, képes voltam jobban kitárulkozni előtte, ez pedig nagyon sokat segít a szexualitás terén is.

Simi (32)

Az én tapasztalatom szerint a vaginizmus is bizonyos értelemben spektrumzavar – nincsen két egyforma eset. Az viszont nagyon jellemző, hogy az érzelmi teher még jobban megnehezíti az állapotot. 2018-ban diagnosztizáltak vaginizmussal. Nagyon kétségbe voltam esve, ugyanis korábban nem voltak problémáim a szex terén, a tüneteim váratlanul kezdődtek. 2022-re sikerült meggyógyulnom, de abban a négy évben rengeteg mentális és érzelmi traumát szenvedtem el. A leginkább a párkapcsolatom szenvedte meg a dolgot, mivel a partnerem nem tudott érzelmileg úgy mellettem lenni, ahogyan szerettem volna. Dolgoztam egy kifejezetten a medencefenék kezelésére szakosodott terapeutával, de a tágítókat nem tudtam használni – még a legkisebbet sem tudtam felhelyezni magamnak. Teljesen összetörtem, nem is éreztem magam nőnek. Felmerült bennem, hogy talán soha nem lehet normális, fájdalommentes szexuális életem, és gyerekeim sem lehetnek.

Nekem végül a vagina izmaiba adott botoxinjekciók segítettek. Ez a kezelés lehetővé tette, hogy fájdalom nélkül szexeljek, bár továbbra is rengeteg mentális felkészülés kellett a szexhez. A megfelelő terápiák végül változást hoztak, és csak azt bánom, hogy nem kértem segítséget korábban, hiszen azzal rengeteg felesleges szenvedést megspórolhattam volna magamnak.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images