A vagina 6 típusa – Miért kell beszélni róla, hogy ez mind teljesen normális?

2023. július 28.
Miután egyre többen fekszenek a kés alá intim plasztikát kérve, majd távoznak csalódottan, mert a szövődményekkel nem számolnak, fontos tudatosítanunk: nincs olyan, hogy normális alakú, színű, formájú, méretű vagina.
Vagina típusa normális
  • A szeméremtest szimmetriáját és alakját leginkább a szeméremajkak és a csikló mérete határozza meg.
  • Ha a szeméremajkak diszkomfort érzetet okoznak, akkor van létjogosultsága a plasztikának.
  • A médiában és közösségi oldalakon sugárzott kép miatt a nők nagy része nincs tisztában azzal, hogy az életkorral változik a vagina színe, formája, sokan gondolják azt, hogy az ő szeméremtestük csúnya és nem normális.

Valószínűleg minden nő, aki már vetett egy pillantást a szeméremajkaira, elgondolkodott azon, vajon így kell-e kinéznie. „Nagyon sok nő nem szereti a vagináját. Hétből egy nő fontolgatott már szeméremajak-plasztikát, ami azt jelenti, hogy formára alakítják a szeméremajkakat és szűkítik a hüvely bemenetét” – mondta Dr. Sherry Ross szülész-nőgyógyász.

Egy 2017-es felmérés szerint 2012-17. között 213 százalékkal nőtt meg a szeméremajak-plasztikára jelentkező nők száma. Ez is alátámasztja, amit a szexuálpszichológusok állítanak: a nők akár plasztikai beavatkozásra is hajlandók lennének, hogy olyanná alakíttassák a vaginájukat, ami a közösségi oldalak és média által sugárzott képnek megfelel. 

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden nő vulvája egyedi és eltérő – mondta Dr. Ross. – Hacsak nem okoz problémát, kellemetlen érzetet, nincs ok arra, hogy műtétnek vessük alá magunkat és így alakíttassuk át.”

Normális a vaginám?

Mivel minden nő vaginája más, ezért nincs is olyan, hogy a vagina normális alakja, vagy valamilyen sztenderd, ahogy ki kellene néznie a vaginának. „Mindenki ismeri a mondást: nincs két egyforma hópehely. Ez pont ugyanígy igaz a szeméremajkakra és a vaginára – jelentette ki a nőgyógyász. – A szeméremajkak – amivel a legtöbb páciensemnek problémája van – mindenkinél mások. Sőt, mondhatjuk, hogy még a vagina egyes részei sem ugyanolyanok senkinél. Ez teljesen normális. Az a normális, ha mindenkié más.”

Hozzátennénk, hogy a fanszőrzet is a vagina normális része. A legtöbb embernek a nemi szervek környékén erős szőrzet nő, amitől megválni nem is feltétlenül egészséges. 

Bármit is olvassunk tehát az interneten, technikailag, orvosi értelemben, nem létezik olyan, hogy vagina típus. „Nincs két tökéletesen egyforma, de tökéletesen szimmetrikus vagina sem. Minden vulvának más a mérete, színe, formája, teltsége és textúrája. A csikló mérete, megjelenése” – sorolta Dr. Ross. 

Vannak azért nagyobb csoportok, melyekbe forma, méret és szín alapján besorolható a vaginánk. Ezen jelenségek mindegyike teljesen normális és természetes.

Aszimmetrikus szeméremajkak

Akkor mondhatjuk aszimmetrikusnak a szeméremajkakat, ha az egyik oldalon nagyobb vagy kisebb a másiknál. Ez szinte minden nőnél így van valamilyen mértékben, emiatt sem aggódnunk, sem szégyenkeznünk nem kell. Gondoljunk csak arra, hogy a szemeink és a füleink sem teljesen szimmetrikusak. 

Apró vagy éppen nagy szeméremajkak

A fanszőrzet is természetes és normális része a vaginának

A fanszőrzet is természetes és normális része a vaginának

Vannak, akiknél a szeméremajkak egészen a szeméremtestben vannak. Vagy a külső szeméremajkak kisebbek, mint a belső kisajkak. Másoknál ez pont ellenkezőleg van, és kifejezetten nagyok a szeméremajkak. Utóbbi esetben nehezebb lehet megtalálni a megfelelő fehérneműt, ám más probélmát nem okoz általában az ilyen vagina sem.

Kicsi vagy nagy csikló

Ahogy a szeméremajkak, úgy a csikló sem egyforma mindenkinél. Sőt, a csikló érzékenysége is eltérő. A Planned Parenthood szerint a csikló mérete egészen az apró borsószemnyitől a hüvelykujjnyiig terjedhet, és ez mind teljesen normális vaginának számít. 

Vagina, ami nem rózsaszín

Nem minden vagina rózsaszín. Sőt, életünk során sem egyforma színű mindig. Vannak, akiknek barnásabb, másoknak pirosabbak oldalt, ezt számos tényező befolyásolja:

  • hormonok
  • bőrszín
  • vérkeringés.

Az is teljesen normális, ha a bőr más színű a vagina körül. Persze az élénk piros árnyalat vagy kiütések, amik korábban nem voltak ott, utalhatnak gombás fertőzésre, így ilyenkor célszerű orvoshoz fordulni. 

Miért akarnak változtatni a vaginájukon a nők?

Egyre több kutatás eredményei utalnak arra, hogy a pornófilmek, reklámok és a médiában, közösségi oldalakon megjelenő egyáltalán nem a valóságot mutató képek miatt egyre többen elégedetlenek a vaginájukkal. A nőgyógyász is egyetért ezzel: „a pornó és a közösségi oldalak a két legnagyobb felelős abban, hogy nagyon sok nő érzi úgy, a vaginája csúnya vagy nem normális”. 

Egy 2015-ös elemzésben, melybe 480 nőt vontak be, a válaszadók 40,7 százaléka mondta azt, hogy elégedetlen a vaginájával. Főként a hossza és a színe volt az, amit csúnyának találtak. „A pornó és a közösségi oldalak bizonytalanságot táplálnak a nőkben a vaginájukkal kapcsolatban. Emiatt futhatott fel annyira az olyan beavatkozások száma az utóbbi években, mint a vagina fiatalítás és a szeméremtest-plasztika” – mondta a szülész-nőgyógyász. Pedig ezek a beavatkozások sem komplikációktól mentesek. Nagyon gyakori a fájdalmas heg vagy a szex közben jelentkező kényelmetlenség érzet.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash