Így változik a vagina az életünk során: mit tehetünk, ha a szex már nem olyan élvezetes?

2021. november 15.
Az átlagos vagina hét-tíz centiméter. És bár a hüvelycsatorna lenyűgözően rugalmas, a vagina mélysége mégis számos dologtól függhet, mint például a szexuális vágy, várandósság, gyermekszülés és menopauza.

Egy 2005-ös tanulmány szerint a vagina átlagos mélysége 9,6 centiméter. Ugyanakkor képes a pénisz méretéhez igazodva nyúlni. „Szülés közben pedig akár tizenöt centiméteresre vagy még nagyobbra is tágulhat, hogy kiférjen a baba feje és válla” – mondta dr. Maureen Whelihan szülész-nőgyógyász szakorvos, az amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetségének bizottsági elnöke. 

vagina-valtozas-szex-orom

Befolyásolja a mélység a gyönyört?

Sokan vélik úgy, hogy a mélyebb vagina nagyobb örömhöz juttatja a nőt, mivel több idegvégződés található benne, ami fokozza a gyönyört. „A jelenlegi bizonyítékok szerint a vagina hossza nincs összefüggésben a szexuális örömérzettel. A legtöbb nőnél a klitorisz váltja ki a gyönyört, ami teljesen független a hüvely hosszától” – magyarázta dr. Oz Harmanli, a Yale Orvostudományi Karának urológiai és nőgyógyászati rekonstrukcióssebész-professzora. Egy 2010-es tanulmány – melybe több mint 500 heteroszexuális nőt vontak be – alátámasztotta ezt: nem találtak összefüggést a szexuális élmények és a vagina hossza között.

Hogyan változik a vagina?

A kor és az életmód nagy hatással van a hüvely változására az idővel. A legnagyobb nyomot kétségtelenül a szülés és a menopauza hagyja a nőkön, ezek változtatják meg leginkább a vaginát. 

A szülés hatással lehet a vagina mélységére, mivel a medencefenék izmai nagy igénybevételnek vannak kitéve. Ezek az izmok adnak biztos alapot a méhnek, húgyhólyagnak és a beleknek, a baba súlyától azonban megnyúlnak. Egy 2009-es vizsgálat kimutatta, hogy a medencefenék izmai több mint háromszorosukra nyúlnak a szülés során. „A vagina nagyjából egy évig lazább maradhat szülés után, attól függően, mekkora volt a baba, hányadik gyermekét szülte valaki” – mondta dr. Whelihan. „A fő ok azonban, amiért valaki lazának érezheti a hüvelyét, a medencefenék izmainak megnyúlása és szakadása lehet, ami a terhesség és a hüvelyi szülés következményeként is bekövetkezhet” – egészítette ki dr. Harmanli.

A szakértők azonban abban egyetértenek, hogy a Kegel-gyakorlatok és kifejezetten a medencfenék izmait célzó torna segítheti a regenerációt, ami a szexuális örömérzet és a hüvely nedvesedésének javulásával jár.  

„A menopauza során az ösztrogénszintje lecsökken a nők szervezetében, ami miatt rövidebbé és szűkebbé válik a hüvelycsatorna – mondta dr. Harmanli. –Aki már átesett a változókoron, úgy érezheti, hogy kevesebb a hely a hüvelyében, ha nagyobb kihagyás után él szexuális életet újra. A rendszeres szexuális élet azonban segíthet a menupauza után is a vagina hosszának és szélességének megtartásában és a hüvelyszárazság csökkentésében.

Mit tegyünk, ha lazának érezzük szex közben?

Az is csupán városi legenda, hogy a sok szex miatt kitágulhat a hüvely és kevésbé lesz élvezetes az együttlét. „Ez egyszerűen nem igaz, és csak azért terjedt el, hogy megszégyenítsék az embereket a szexuális aktivitásuk miatt” – mondta a nőgyógyász. 

Az azonban tény, hogy ha a vagina túl tág, laza, akkor az örömérzet csökkenhet egy ponton túl. Ez a partner erekciójára is hatással lehet. „Ha úgy érezzük, hogy nem kielégítő a szex, nagyon fontos, hogy beszéljünk egymással a partnerünkkel, nyíltan beszéljünk a szükségleteinkről, próbáljunk ki új dolgokat, kísérletezzünk” – tette hozzá dr. Whelihan.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash