A téma, ami minden nőt érdekel, de csak kevesen beszélnek róla őszintén

2023. december 29.
Ha valaha is aggódtál már a vulvád mérete, színe, vagy esetleg formája miatt, ez a cikk neked szól!
Vagina vulva szemeremajak típusok

A szeméremtest (ami magában foglalja a szeméremajkak, a csikló és a hüvely együttesét) a női test egyik legintimebb és legfontosabb része, mégis: a legtöbb lány és nő szinte alig ismeri a sajátját. A barátnőinkkel is csak szemlesütve merünk beszélni róla, és egyébként sem látjuk mindennap; nehézkesen tudjuk megvizsgálni, nem nagyon tudjuk összehasonlítgatni. De akkor vajon honnan tudhatnánk, hogy a miénk normális-e? Hogy úgy néz-e ki, ahogy kellene?

Szinte biztos, hogy ilyen és hasonló kérdések a legtöbb nőben élete során leglább egyszer megfogalmazódtak már, sőt vannak, akik kifejezetten szorongani szoktak amiatt, vajon mit fog szólni az új párjuk, ha meglátja őket odalent…

A női nemi szervek összetettségének megértéséhez tisztázni kell néhány fontos fogalmat. A vulva (más néven szeméremtest) a női nemi szerv külső része. Ide tartoznak a szeméremajkak, a csikló, a hüvelynyílás és a húgycső. A hüvely (más néven vagina) pedig az a csatorna, amely összeköti a méhnyakat és a hüvelynyílást.

Milyen a normális?

Bár egy ilyen ritkán tárgyalt tabutémánál érthető a bizonytalanság, minden nőnek fontos lenne, hogy tudja: nincs olyan, hogy normális. Nem számít, milyen színű a szeméremtested, vagy hogy a szeméremajkaid milyen alakúak és méretűek, biztos lehetsz benne, hogy a te nemi szerveid is teljesen normálisak. Hiszen úgy, ahogy például az emberek szeme színe, a nők szeméremteste is különféle lehet. Nincs egy bizonyos típus, ami szebb vagy jobb lenne a többinél.

A témával kapcsolatban dr. Mofid Ibraheim nőgyógyász egy interjúban elmondta, hogy szakmai berkekben összesen 7 típusú szeméremajkat szoktak megkülönböztetni, ami azt jelenti, hogy a legtöbb nő az alábbi kategóriák egyikében valószínűleg magára fog ismerni. Ezek mind teljesen normális megjelenési formák, ami azt jelenti, hogy a te szeméremajkaid is 100%-ban normálisak.

Kíváncsi vagy, hogy vajon te melyik típusba tartozol? Mutatjuk dr. Mofid Ibraheim kategóriáit!

Amikor dr. Ibraheim a nagyajkakról beszél, akkor a szeméremtest húsosabb külső ajkairól van szó. A kisajkak viszont a vékonyabb, belső ajkakat jelölik, amelyek a csikló alatt kezdődnek, és a szeméremtest kinézetétől függően láthatóak vagy sem.

Szakmai berkekben összesen 7 típusú szeméremajkat szoktak megkülönböztetni

Szakmai berkekben összesen 7 típusú szeméremajkat szoktak megkülönböztetni

Aszimmetrikus kisajkak

Sokan azt gondolják, hogy az aszimmetria valami rossz dolog, pedig egyáltalán nem, sőt, a legtöbb nőnek valójában nem egyforma méretűek a kisajkai. Erre a típusra tehát az jellemző, hogy a kisajkak nem egyforma méretűek – az egyik oldalt kicsit jobban túllóg a nagyajkakon, mint a másik oldalon.

Kehelyszerű nagyajkak

Ennél a típusnál a nagyajkak kicsit teltebbek és kehelyként fogják közre a kisajkakat valamint a csiklót, melyek így csak részben láthatók. Itt nem jellemző, hogy a kisajkak kilógjanak.

Hangsúlyos kisajkak

Dr. Mofid Ibraheim tapasztalatai szerint a nőknek ezzel a formával van a legtöbbször esztétikai problémájuk, pedig fontos lenne tudni, hogy a legtöbb nőnek bizony ilyen típusú szeméremajkai vannak. Ennél a típusnál a kisajkak nagyobbak, mint a nagyajkak, ezért van az, hogy túl is lógnak. Valakinél csak egy kicsit kandikálnak ki, másoknál sokkal hangsúlyosabban.

Hangsúlyos nagyajkak

Ennél a típusnál a nagyajkak sokkal hangsúlyosabbak, mint a kisajkak. Jellemzően lejjebb lógnak a kisajkakon, és lehetnek nagyobbak, duzzadtabbak, vagy akár kevésbé teltek, lazábbak.

Kicsi, zárt ajkak

Ez az a típus, amit a pornóban gyakran látni, és ami miatt sok nő bizonytalan lesz a saját testében. Ez az a bizonyos Barbie-vulva, ami az egyik legritkább típus. És bár a pornó fetisizálja, valójában senki nem lesz jobb vagy rosszabb, csak azért mert ilyen típusúak szeméremajkai, vagy sem. Ennél a típusnál tehát semmi nem lóg túl: a kisajkak egyáltalán nem látszanak, a nagyajkak pedig szinte teljesen összezárnak.

Kicsi, nyitott ajkak

Ez a típus hasonló az előzőhöz, de nem teljesen olyan. Itt a nagyajkak nem zárnak teljesen össze, kicsit nyitottak, emiatt a kisajkak is láthatóvá válnak.

Látható kisajkak

A szakember szerint ez a szeméremajak-típus leginkább egy kinyíló virágbimbóra hasonlít. A kisajkak teljes méretükben látszódnak, viszont nem lógnak ki, csupán azért láthatóak, mert a nagyajkak széjjelebb nyílnak.

Fotó: Getty Images Forrás: Cosmopolitan US