Kaktusz gondozása ősszel: mutatjuk a legfontosabb teendőket

2024. szeptember 07.
Vonzódsz a kaktuszokhoz, pozsgásokhoz? De nem tudod, hogy érdemes-e megpróbálnod tartani őket? Segítünk! Praktikus tanácsokat olvashatsz szakértőnktől, dr. Horváth Sándortól, aki évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik, és aki be is mutatja gyűjteménye legszebb darabjait a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete az ELTE Füvészkertben megrendezésre kerülő kiállításán és vásárán.
Kaktusz gondozása ősszel

Szeptemberben még hasonlóan gondozhatjuk kaktuszainkat, mint a nyári hónapokban, ilyenkor még tart a növekedési időszak. Bátran öntözhetünk, amint úgy ítéljük meg, hogy a növények talaja kiszáradt, illetve kaktuszoknak gyártott tápot is keverhetünk az öntözővízhez a gyári előírásoknak megfelelően. Októbertől már a legtöbb növény a téli pihenőre készül, növekedésük lassan leáll, ezt nekünk is figyelembe kell vennünk.

A nagy nyári melegek is elmúlnak, a talaj lassabban szárad ki, illetve a növények vízfelvétele is csökken. Öntözzünk vagy se? Sokszor nehéz eldönteni.

A pangó víz hideg időben már nem ideális. Figyelembe kell venni a növények elhelyezését, mindenkinek más körülményei lehetnek: fedett helyen vannak-e, mennyi közvetlen napfényhez jutnak, mennyi ideig tudjuk szabadban tartani, mikorra tervezzük a telelőbe vitelüket, ott milyen elhelyezést tudunk biztosítani.

A leglényegesebb szabály, hogy a téli nyugalmi időszakban teljesen szárazon kell tartanunk őket (kivétel a levélkaktuszok), a telelőbe is ilyen állapotban kerüljenek. Ideális a hűvös, világos hely lenne, de azért aki ezt nem tudja biztosítani, nem feltétlenül kell, lemondjon a kaktusztartásról. Lehet akár lakásban, lépcsőházban, világosabb garázsban is teleltetni.

Ezek a legfontosabb teendők ősszel a kaktuszok körül

Ezek a legfontosabb teendők ősszel a kaktuszok körül

Illetve vannak a már említett levélkaktuszok, amik igénylik a melegebb elhelyezést és a téli (ritkább) locsolást is. Itt kell még megemlíteni néhány közép- és dél-amerikai kaktusznemzetséget, amik szintén melegebb, akár lakásban való tartást kívánnak, persze szigorúan szárazon (pl.Melocactus, Discocactus nemzetség) A telelőbe vitel előtt ajánlatos átvizsgálni a növényeket, nem viszünk-e kórokozókat is velük.

Érdemes nemcsak a növényeket, de a cserepeket is megnézni. Talán legveszélyesebb kártevő a gyapjastetű (a fehér pamacsokról jól beazonosítható), télen is aktívak, folyamatos szívogatásaik helyén könnyen indul egy gombás fertőzés, ami kaktuszaink pusztulását is okozhatja.

Aki több növényt is tart, célszerű, ha ősszel egy rovarölős, gombaölős permetezést csinál, még a behordás előtt. Jól előkészített növények még a kedvezőtlenebb körülményeket is könnyen átvészelik.

A Magyar Kaktuszgyűjtők Egyesülete kiállítása és vására szeptember 6-8-ig az ELTE Füvészkertjében tekinthető meg, pénteken és szombaton 9-17 óráig, míg vasárnap 9-16 óráig!

Cím: 1083 Budapest, Illés utca 25.

Az eseményről többet megtudhatsz itt!

Fotó: dr. Horváth Sándor