3 menő szobanövény, amit mi sem fogunk kipusztítani

2023. április 11.
Vannak olyan szobanövények, amiket mindenki nagyon kényesnek tart. Ám amennyi valóban nehezen életben tartható és roppant érzékeny növény létezik, legalább annyival kapcsolatban ez csupán előítélet, és sokkal könnyebb gondoskodni róla, mint gondolnánk.
3 menő szobanövény, amit nagyon könnyű gondozni
  • A cikkben szereplő három növényt sokan tartják kényesnek és nehezen életben tarthatónak, pedig a tudatos és előrelátó gondoskodás mellett (egy kis türelemmel) remekül elboldogulhatunk velük.
  • Nem minden növény kényes, ami jól néz ki.
  • A kifejezetten szívós szobanövények között is vannak olyanok, amik nagyon látványosak.

Mindenkinek volt már olyan virága, amivel bármennyire igyekezhetett, bármennyire is próbálkozott, mégsem sikerült életben tartania. Vagy legalábbis nem virult úgy, ahogy szerettük volna. 

Szerencsére a nagyon látványos, nagyon buja látványt nyújtó növények között is vannak olyanok, amiket csak ránézésre bonyolult gondozni. Valójában sokkal kevesebb törődést igényelnek, mint gondolnánk.

Birkin filodendron

Az elmúlt néhány évben vált az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé a Birkin filodendron. Ez főként csodás leveleinek köszönheti: egészen lenyűgöző látványt nyújt, ahogy a fehér erezet átüt a sötét lila levélzeten. Ráadásul nem is túl bonyolult a gondozása.

A Birkin filodendron roppant látványos, a gondozása viszont könnyű

A Birkin filodendron roppant látványos, a gondozása viszont könnyű

Tapogassuk meg a talajt, és ha száraz, mindig öntözzük meg. Ez nagyjából hetente egyszer adódik majd. Ha túl sokáig hagyjuk szomjazni, a Birkin filodendron levelei törékennyé válnak és barnulni kezdenek.

Nem szereti a tűző napot ez a szobanövény, viszont a sötétet sem. Ha nem kap elég fényt, nem fejlődnek új levelei. Tegyük egy direkt napfénytől védett, ám világos helyre, és öntözzük rendszeresen, a Birkin filodendron boldog lesz nálunk.

Cattleya orchidea

A Cattleya orchidea egy kifejezetten könnyen életben tartható szobanövényfajta

A Cattleya orchidea egy kifejezetten könnyen életben tartható szobanövényfajta

Nem tévedés, az orchidea gondozása sem igényel különleges tudást. Sőt, virágozni is fog évről évre, ha néhány egyszerű szabályt betartunk. Ez különösen a Cattleya orchideára igaz.

Nem kell más, csak világos hely, direkt napfénytől védett, világos hely, heti öntözés és speciális, orchideáknak való tápszer. Ha olyan helyet találunk neki, ahol a hőmérséklet változása követi a napon belüli hőingadozást, az orchideánk virágozni fog.

Fügekaktusz

A fügekaktusz minél nagyobb, annál könyebb gondoskodni róla

A fügekaktusz minél nagyobb, annál könyebb gondoskodni róla

A fügekaktusz az egyik leglátványosabb szobanövény, főleg a felnőttkorú példányok. Mivel a nagyobb kaktuszok több vizet képesek raktározni, mint a kisebbek, ezért sokkal kevesebb öntözésre van szükségük, mint gondolnánk. 

A kaktusznál a lényeg, hogy elegendő fényt és meleget tudjunk biztosítani a szobanövényünknek. A legjobb a direkt napfény. Hidegebb évszakokban semmiképp se tegyük viszont az ablakba a kaktuszt, inkább sötétben teleltessük. És sose öntözzük túl.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash