Ezért ne öntsd a lefolyóba a rizs öblítővizét!

2022. október 08.
A világon mintegy 3,5 milliárd ember eszik rizst rendszeresen. Valószínűleg te is ettél vagy eszel a héten legalább egyszer. De azt tudtad, hogy a szobanövényeid is imádják a rizst?
  • A rizsben található ásványi anyagok nagyon hasznosak a növényeknek.
  • Nemcsak a rizs, de a tészta főzővize is remek tápoldat lehet a szobanövényeinknek.
  • A rizs öblítővize egy keményítős oldat, ami táplálja a növények gyökerét, ne vigyük azonban túlzásba, havonta legfeljebb egyszer alkalmazzuk a rizsvizes öntözést.

Tyler Cross szobanövény szakértő javasolta, hogy a vizet, amiben lemossuk a rizst főzés előtt, használjuk a növényeink öntözésére. Ez azért is hasznos ötlet, mert így nem érezzük úgy, hogy elpazaroltunk egy liter ivóvizet, tulajdonképpen leengedtük a lefolyón, a szobanövényeknek pedig remek tápoldat. „Ugyanazok az ásványi anyagok találhatók a rizsben, mint amik hasznosak a növényeknek. A keményítő segíti a jó baktériumok növekedését” – magyarázta Cross. 

rizs-viz-szobanoveny

A módszer nemcsak költséghatékony, de rugalmas is. Bármilyen rizs öblítővizét használhatjuk, de minél keményítősebb, annál jobb. Sőt, ha tésztát főzünk, az is teljesen jó növényöntözésre. „A rizs és a tészta öblítővize tulajdonképpen keményítős oldat, ami nagyon jó baktériumflóra megtelepedését segíti elő a talajban, így hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez, biztosítja a tápanyagokat a gyökereknél” – mondta Cross. A lényeg, hogy a víz hideg legyen, hiszen a forró víz megöli a növényeket.

Adódik a kérdés: milyen típusú növényeket öntözhetünk a rizs vizével? „A pozsgáslevelűeket és kaktuszokat inkább csak spricceljük vele, ne öntözzük, de minden más növényt szokásos módon locsolhatunk a keményítős vízzel.” De azért ne essünk túlzásba. Hasonlóan a bolti tápoldatokhoz, a túl sok a rizs vizéből is megárthat. ​​„A keményítő elősegíti a baktériumok szaporodását, és ugyan a legtöbb baktérium jó a talajban, vannak olyanok is, melyek árthatnak a növény gyökerének. Emiatt azt javaslom, hogy havonta legfeljebb egyszer öntözzünk a rizs vizével.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!