Kezdődik az ősz legnagyobb kaktuszvására

2020. szeptember 12.
Megnyitotta kapuit az Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben. A nagyszabású eseményt a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezi szeptember 11–13. között.

A sokak által ismert kaktuszok és pozsgás növények hazája az amerikai és az afrikai földrész, ahol a növények tűző napon, sziklatörmelékes hegységekben vagy éppen sivatagi hőségben élnek és virágoznak. A kaktuszgyűjtők és kertészek ezekről a kietlen területekről hozták be a hazai gyűjteményekben és kertészeti üzemekben termesztett szukkulensek őseit a 19. század során.

A növények tömeges szaporítása a magvetés, amelynek vele járója lett, hogy a kikelt apró magoncok között megjelent néhány, az adott faj természetes színétől vagy alakjától eltérő növényegyed, ezekre a jelenségekre néhány külföldi és hazai kaktuszkertész is felfigyelt, és kiemelte ezeket a különleges növényváltozatokat mint érdekességeket, majd továbbszaporította már oltás útján őket.

Így jelentek meg, és mai napig is nagyon népszerűek a növénykedvelők körében a színes testű, kakastaréj, esetleg csavart oszlop formájú kaktuszok és egyéb pozsgásnövény változatok.

Tudtad?

 

A kaktuszok testszíne a zöld növényi színtestek híján piros, sárga, narancsszínű vagy piros-sárga tarkázott lesz, amely érdekes, szép, olykor bizarr külsőt ad egy-egy növénynek – ezek igen népszerűek lettek a gyűjtők körében.

Különösen a papsapka (Astrophytum), a csupaszkehely (Gymnocalycium) és a szemölcskaktuszok (Mammilaria) nemzetségből kerül ki sok színes vagy kakastaréj (Cristata) változat. Külföldön külön klubokba tömörülnek a színes testű vagy extra formájú kaktuszokat kedvelő gyűjtők, termesztők. Japánban pénzdíjas kiállításokon mutatják be legújabb színű vagy formájú kedvenceiket.

Az idei fő téma

Persze itthon is nagyon kedveltek ezek a kaktuszformák, amelyek dísznövénynek sem utolsók, ezért az idei őszi országos kiállítás fókuszába a növényváltozatok bemutatását állították a nagyközönségnek.

Látható lesz több tucat kaktusznemzetség színes testű vagy a megszokottól eltérő testformájú egyede, amelyek oltott növényként nőnek a gyűjteményekben, és természetesen további látványos érdekességeket kínálak az ország minden részéről érkező kaktuszgyűjtők különleges növényeinek bemutatásával.

A kiállításon lehetőség lesz növények vásárlására, de egy jó kávé elfogyasztására is, és a gyermekekről sem feledkeznek meg, szeretettel várják őket kézműves foglalkozásaikon.

Részletek:

Időpont: 2020. szeptember 11–13. között naponta 9–17 óráig.
Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés utca 25.
További információt ITT találtok!

Láttad már?