Ha elsőszülött gyerek vagy, benned is megvan ez a mérgező tulajdonság

2024. szeptember 13.
Az elsőszülött gyerekek rossz tulajdonsága, hogy előszeretettel főnökösködnek, sőt válnak uralkodóvá, és hajlamosak lehetnek önkényesen irányítani másokat.
Elsőszülött gyerek rossz tulajdonsága
  • Az elsőszülött gyerekek hajlamosak lehetnek az uralkodásra.
  • Ezt a személyiségjegyet általában a szülők alakítják ki bennük.
  • Az elsőszülöttek rossz tulajdonságát könnyen jóra lehet fordítani.

Valószínűleg minden fiatalabb testvér emlékszik legalább egy olyan alkalomra, amikor az elsőszülött testvér egy kicsit túl messzire ment. A szülők távolléte alatt a saját kezébe vette a kontrollt, és parancsolgatni kezdett. Rákényszerített például, hogy mosogass el, miközben ő volt a soros. Nem engedte, hogy azzal játssz, amivel szeretnél, esetleg kisajátította a kedvenc plüssmackód. Tette mindezt a következő felkiáltással: „Anya nincs itt, úgyhogy én vagyok a főnök.”

Az elsőszülött gyerekek rossz tulajdonsága

Természetesen nem szeretnénk egyetlen elsőszülöttet sem megbántani, de tény, hogy sokuknak van egy lappangó mérgező tulajdonsága, ami akkor jön igazán elő, amikor a dolgok nem a gondosan felépített tervük szerint alakulnak. Ilyenkor nem egyszerűen főnökösködni kezdenek, hanem uralkodóvá válnak, és hajlamosak lehetnek önkényesen irányítani másokat.

Hogy miért alakul ki ez a tulajdonságuk? Az egyik oka az lehet, hogy az elsőszülött gyerekekkel szemben a szülők általában túlságosan is nagy elvárásokat támasztanak. Heather Hagen pszichológus szerint ennek hatására hajszolni fogják a sikereket és eredményeket, miközben folyamatos kontrollra és irányításra vágynak.  

A popkultúrában is előszeretettel használják a film- és sorozatkészítők ezeket a tulajdonságokat az elsőszülött karaktereken. Gondoljunk csak az olyan antihősökre, mint Tony Soprano és Regina George. De persze ott vannak az sokkal pozitívabb színben feltüntetett karakterek is,  mint Samantha Jones vagy Monica Geller. Mindannyian uralkodó típusok voltak, akik hajlamosak azt mondani és csinálni, amit csak akarnak.

Mire figyeljenek oda az elsőszülöttek?

Mire figyeljenek oda az elsőszülöttek?

Mire figyeljenek oda az elsőszülöttek?

Ezt az elsőre mérgezőnek tűnő tulajdonságot természetesen jóra is lehet használni. A legfontosabb, hogy ennek a személyiségjegynek az előnyeit – vezetői képesség, kezdeményezőkészség, szervezettség, igényes normák, jövőkép –, egy egészséges szociális-érzelmi párbeszédbe kell illeszteni. Bár érthető, ha az elsőszülöttek a nagyravágyó terveiket tökéletesen szeretnék megvalósítani, fontos, hogy kicsit lazítsanak a gyeplőn.

Kedves elsőszülöttek, bízzatok a többi emberben, például a munkatársaitokban. Nem feltétlenül jelent problémát, ha nem úgy csinálnak mindent, ahogy ti elképzeltétek. 

Csak azért, mert valaki kritikával illeti az elképzeléseteket, netán az embereknek kérdéseik vagy javaslataik vannak, még nem jelenti, hogy az egész tervet a kukába kell dobni. A világnak igenis szüksége van az elsőszülött energiákra, hiszen annyi mindent lehet szeretni bennetek.

Kezdeményezők, teljesítményorientáltak és felelősségteljesek vagytok. Természetes vezetők, ha úgy tetszik. Egy tanácsot azonban érdemes megfogadni minden elsőszülött gyereknek: ne féljetek kicsit rugalmasabbnak lenni.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images