Ezt a 6 dolgot csak az elsőszülött testvérek érthetik igazán

2023. december 04.
A születési sorrend valóban hatással van a felnőttkorunkra. Bár nem ugyanúgy nő fel minden elsőszülött, vannak bizonyos hasonlóságok a személyiségben és az élethez való hozzáállásban, ami csak rájuk jellemző és ők érthetik igazán.
Elsőszülött gyerek legidősebb testvér
  • Tényleg kötelességtudóbbak az első gyerekek?
  • Egy 2015-ös kutatás bebizonyította, hogy a születési sorrend egy családban valóban hatással van a személyiségfejlődésünkre.
  • De tényleg több a perfekcionista elsőszülött és önállóbbak a család legidősebb gyerekei?

Az Illinois Egyetem kutatói végezték 2015-ben azt az átfogó vizsgálatot, melynek eredményeiből kiderült, hogy a születési sorrend a testvérek között hatással van a felnőttkori személyiségre. 

Az elsőszülött gyerekeket általában önállóbbnak tartják, akik hajlamosak a perfekcionizmusra, több lesz közülük a vezető beosztásban dolgozó felnőtt, ám gyakran szenvednek a parentifikációtól és nehezen kérnek segítséget mástól.

De mit gondolnak saját magukról az elsőszülöttek? Valóban igazak rájuk azok az állítások, amiket a legidősebb testvérekről általában mondanak?

1. A szülők gyakran átadnak a kisebb testvérek nevelésével, gondozásával kapcsolatos feladatokat és házimunkákat a legidősebb gyereknek.

„A legidősebb testvérrel kapcsolatban nagyobbak az elvárások. A szülők a kisebb gyerekek születésétől kezdve azt akarják, hogy nőjünk fel. Tőlem azt várták, hogy mindig a legjobb legyek, így nagyon sokat kritizáltak. Több házimunkát végeztem és nagyobb felelősségem volt már kisebb koromtól, mint a fiatalabb testvéreimnek, még akkor is, amikor már nagyobbak lettek. Én voltam a két öcsém fizetés nélküli bébiszittere. Rengeteg közös élményből maradtam ki legidősebb testvérként az iskolatársaimmal” – mondta a most 33 éves Rebeka.

2. Felnőttként gyakran a legidősebb testvérre hárul a szülők gondozása.

Felnőttként gyakran a legidősebb gyerekre hárul a szülők gondozása

Felnőttként gyakran a legidősebb gyerekre hárul a szülők gondozása

Ahogy gyerekkorában a fiatalabb testvéreik körüli teendőkből, úgy a szülők egyre elesettebbé válásakor a körülöttük felmerülő gondozási feladatokból is a legidősebb testvérek veszik ki legnagyobb mértékben a részüket a kutatások szerint. „Sokkal inkább én vagyok a felelős a szüleink gondozásáról, mint a három másik testvérem” – erősítette meg ezt az állítást a legidősebb testvérekkel kapcsolatban egy 50-es éveiben járó nő.

3. Az elsőszülöttek felelősségtudóbbak és függetlenebbek.

„Magabiztosabbá tett, hogy legidősebb testvérként sokkal több mindennel bíztak meg. A legtöbb ember bókként is mondja ezt. Én csak elsőszülött-szindrómának hívom ezt. A szüleink sokkal több mindent vártak el tőlem, és afelé tereltek, hogy minél önállóbb, felelősségtudóbb és megbízhatóbb legyek. 

Más elsőszülöttek, akiket ismerek, hasonlóak hozzám. Támogatom a testvéreimet és a szüleimet. Akkor is ott voltam a húgaimnak, amikor anyukánk nem, én vagyok a legnagyobb szurkolójuk. Ha az elsőszülött egy lány, a határ a csillagos ég!” – véli egy elsőszülött három lánytestvér közül.

4. A szülők gyakran keményebbek a legidősebb testvérrel.

„Én vagyok hármunk közül a legidősebb. A szüleink sokkal szigorúbbak voltak velem. A legfiatalabb testvérem akár fel is gyújthatta volna a házat időnként, a szüleinknek még a szeme sem rebbent. Bezzeg ha én véletlenül egy kicsivel rosszabb jegyet hoztam haza…” – mutatott rá az elsőszülöttség hátrányaira Olívia.

„Nekem még egy csomó házimunkám volt, takarodó, elvárások. A két fiatalabb testvéremnek már mindent lehetett. A szüleink anyagilag is jobban álltak, amikor a két kisebb testvérem született, szerintem ez is lehet az oka, hogy sokkal lazábbak voltak már velük. Több idejük, több pénzük volt.

Talán könnyebb volt azt mondani, hogy nem mehetek, mert még ezt vagy azt meg kell csinálnom, mint azt, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy hétvégén moziba menjek vagy bowlingozni a többiekkel. De az is lehet, hogy egyszerűen csak fáradtabb volt az anyukánk a fegyelmezéshez a két kicsivel” – próbálta megfejteni az elsőszülött és a kisebb testvérek nevelésének különbségeit a 25 éves Dzseni.

5. Az elsőszülött több figyelmet kap a szüleitől és a rokonoktól, legalábbis az elején.

Az elsőszülött gyerek számára még több osztatlan figyelem jut a szülőktől

Az elsőszülött gyerek számára még több osztatlan figyelem jut a szülőktől

„Mivel még nincs több gyerek a családban, elsőszülöttként az ember sokkal több kizárólagos figyelmet kap, mint a kisebb testvérei ugyanannyi idős korukban. Emiatt senki sem hibáztatható, hiszen ha van két gyereked, egyszerűen megoszlik az idő és a figyelem” – vélekedett Gina, aki szintén elsőszülött a családjukban.

6. Sokkal nagyobb az esélye, hogy megfelelési kényszere lesz egy elsőszülöttnek, mint a többedik gyereknek.

„Mint a legidősebb gyereket, a szüleim szigorúan fogtak. Nem volt olyan, hogy az én terem, amikor mindig mindenhez a jóváhagyásukat kellett kérnem vagy elérnem. A testvéreimnek sokkal nagyobb szabadsága volt már, és követhettek el hibákat. Sokkal jobban viselik most is, ha valami kudarc éri őket, én még ma is szorongok amiatt, hogy magamra haragítok valakit vagy csalódást okozok. Tudom, hogy a szüleim a legjobbat akarták, amit csak akkoriban tudtak nyújtani, de néha nehéz elsőszülöttnek lenni” – mondta a most 28 éves Liza.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash