Ez a legkárosabb a legidősebb lánytestvérek boldogságára a pszichológus szerint

2024. április 22.
A pszichológus szakértő elmagyarázta, a születési sorrend milyen hatással van a mentális egészségre, jóllétünkre, és az elsőszülött lánytestvérek hogyan helyezhetik a saját boldogságukat is a fontossági sorrend elejére.
Legidősebb lánytestvér boldogság
  • A legidősebb lánytestvérek gyakran saját maguk elé helyezik mások elégedettségét, ezzel aláássák saját boldogságukat.
  • Valóban létezik tehát a legidősebb lány szindróma?
  • Sok esetben annyi felelősség hárul az elsőszülött lánytestvérekre a családban, hogy már-már szülői szerepet töltenek be.

A felelősségtudatunk mindennél erősebben meghatározza a cselekedeteinket? Sokkal kritikusabbak vagyunk saját magunkkal, a hibáinkkal, mint másokkal? Mondhatjuk, hogy perfekcionisták vagyunk? Jó eséllyel a családban mi vagyunk az elsőszülött lánytestvérek.

Egy friss kutatás azt is kiderítette, hogy a legidősebb lánytestvérek azért is nőnek fel gyorsabban, mint a kisebb testvéreik, mivel az édesanyjuk a várandósság alatt nagyobb stresszt élt át. Van tehát alapja azoknak a népszerű közösségi oldalakon terjedő videóknak és mémeknek, melyek az elsőszülött lányokról szólnak. 

@kimtrvn

#fypシ #selflove #independentwoman #oldestdaughter

♬ so who takes care of you – Max

Natalie Moore pszichoterapeuta, családterapeuta szerint „az elsőszülött lányokban közös, hogy természetüknél fogva erős bennük az érzés, hogy felelősek a családjukban mindenkinek a jóllétéért”. Sokszor érzik azt, hogy nekik kell viselniük a testvéreik, szüleik mentális terheit, vagy nekik kell elvégezni a láthatatlan munkát. Például gondoskodni az ajándékokról egy unokatestvér születésnapjára, vagy elintézni, hogy a testvéreik megköszöntsék a szüleiket a házassági évfordulójukon, anyák napján.

Ha viszont valaki – ebben az esetben a legidősebb lány – magára veszi mások terheit, gondoskodik mindenkiről, a saját boldogságát és jóllétét fizeti ki ennek áraként.

Nem akarnak csalódást okozni a szüleiknek

„Sokszor hallják azt a legidősebb lányok a családban, te vagy az, akiért legalább nem kell aggódnom. Tudattalanul is bekerülnek abba a szerepbe, hogy nem okozhatnak csalódást a szüleiknek” – magyarázta a pszichológus.

Ez hosszú távon perfekcionizmust vált ki. „Ez egy csapda, amibe belekerülnek a legidősebb lányok. Meg kell felelniük, és olyan kritikussá válnak magukkal szemben amiatt, hogy szülői szerepbe kerültek már nagyon korán, hogy az elvárásaik saját magukkal szemben a boldogságukat rombolják le.”

A társadalmi nyomás sem segíti a legidősebb lányokat

A legidősebb lánytestvérekre nehezedő nyomás a saját boldogságuk útjába áll

A legidősebb lánytestvérekre nehezedő nyomás a saját boldogságuk útjába áll

Egyértelmű, hogy mások a társadalmi elvárások a lányokkal, nőkkel szemben, mint a fiúkkal, férfiakkal. Ehhez adódik hozzá a legidősebb lánnyal szemben elvárt felelősség. 

„Még mindig a nőket, lányokat tartjuk a társadalomban az érzelmi támasznak, a gondoskodó szerep az övék – magyarázta a pszichológus. – Ebből a legidősebb lányoknak kétszer annyi jut. Nem csak elsőszülöttek, így legfelnőttebbek az összes testvér közül, de még a többi elvárásnak is meg kell felelniük, kimondva vagy kimondatlanul.”

Hogyan ne tegye tönkre a lányok boldogságát az elsőszülöttség?

„Amikor valaki sokkal több felelősséget vállal magára, mint az indokolt vagy elvárható lenne, nagy valószínűséggel egy ponton mindez maga alá temeti – mondta a pszichológus. – A kiégés sokkal gyakoribb a legidősebb lánytestvéreknél, ahogy a depresszió és szorongás is.”

Sokszor érzik úgy a legidősebb lánytestvérek, hogy ők a hibásak, bűntudatuk van, amikor nem tudnak mindent kézben tartani. Ez meggátolja, hogy boldogok legyenek. „Vegyük észre és segítsünk” – hívta fel rá a figyelmet a szakember.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash, Getty Images