Reggelizés közben jelentkezhet az Alzheimer-kór egyik legkorábbi tünete

2024. szeptember 16.
Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, melynek tünetei közé tartoznak a memóriazavar és a beszédproblémák – de van egy kevésbé ismert jele is, amire érdemes odafigyelni.
Alzheimer kór tünete szaglás
  • Az Alzheimer-kór a demenciák leggyakoribb típusa.
  • A betegség korai felismerése döntő szerepet játszik a kezelésben.
  • Az Alzheimer-kór egyik legkorábbi tünetére reggelizés közben is felfigyelhetünk.

Becslések szerint körülbelül 55 millióan élhetnek az időskori hanyatlás valamilyen formájával a világon. Hazánkban 250 ezer ember küzdhet a demenciával. Bár a demencia jelenleg nem gyógyítható, a korai diagnózis segítségével jelentősen lehet javítani az érintettek életminőségén. Az Alzheimer-kór a demenciák leggyakoribb típusa. A betegség során az agy zsugorodni kezd és az agysejtek végül elhalnak.

Az Alzheimer-kór korai jele

Az anozmia (szaglás elvesztése) vagy a hiposzmia (csökkent szaglás) az Alzheimer-kór legfontosabb korai jeleinek számítanak. Ezeknek a felismerése döntő szerepet játszhat a betegség előrehaladásának lassításában. Egy Journal of Alzheimer’s Disease című folyóiratban közzétett tanulmány összefüggést fedezett fel a szaglás csökkenése és az Alzheimer-kór kialakulása között.

A kutatás megállapította, hogy azoknál a 70-es éveikben járó személyeknél, akik nem tudták azonosítani az olyan illatokat, mint a rózsa, a citrom és a hagyma, a következő évtizedben jelentősen nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia, mint azoknál, akik fel tudták ismerni ezeket az illatokat.

A csökkent szaglás az Alzheimer-kór legfontosabb korai jelének számít

A csökkent szaglás az Alzheimer-kór legfontosabb korai jelének számít

Willa Brenowitch, a tanulmány vezető kutatójának elmondása szerint az érzékszerveink a demencia korai jelzőjeként működhetnek. „Úgy tűnik, hogy a szaglószerv már a betegség nagyon korai szakaszában károsodik. A szaglás egyfajta indikátora lehet a demenciának.”

Kutatások az Alzheimer-kór korai felismerése érdekében

A Warwicki Egyetem szakemberei egy olyan íz- és szaglásvizsgálatot kezdtek el fejleszteni, amelynek célja az Alzheimer-kór felismerése a súlyos agyi károsodás kialakulása előtt. Egy olyan eszköz létrehozásán dolgoznak, amely képes pontosan reprodukálni az illatokat és ízeket, azzal a céllal, hogy felmérjék, mennyire jól tudják a tesztben résztvevők azonosítani azokat.

A szakemberek hangsúlyozzák, mennyire fontos lenne, ha az emberek megpróbálnának odafigyelni magukra és az érzékszervi változásokra – különösen a főétkezések, például a reggelik alkalmával. Ha például nem érezzük a rántotta vagy a gyümölcstea illatát, az figyelmeztető jel lehet.

Azt viszont nem árt tudni, hogy a szaglásprobléma nem feltétlenül jelzi az Alzheimer-kórt: a megfázás, influenza, allergia vagy arcüreggyulladás tünete is. Ám ha néhány hét elteltével sem érzünk ízeket vagy illatokat, mindenképpen forduljunk az orvosunkhoz, hogy mielőbb kiderüljön, mi áll a háttérben.

Forrás: Mirror Fotó: Getty Images