A záptojásszag védhet meg az Alzheimer-kórtól

2021. január 20.
A záptojás szagát is adó hidrogén-szulfidnak a kellemetlen bűzén kívül általában azt a két tulajdonságát emelik még ki, hogy mérgező és roncsoló hatású. Sokat javíthat a megítélésén azonban az a legfrissebb felfedezés, amely szerint úgy tűnik, megvédi az agyat az Alzheimer-kórral szemben.

A Johns Hopkins Egyetem tudósainak köszönheti a záptojásszag, azaz a hidrogén-szulfid, hogy sokat javulhat az imidzse az elkövetkező években. A dr. Bindu Paul idegtudós által vezetett kutatócsoport ugyanis egy friss vizsgálatában arra jött rá, hogy az egyébként mérgező vegyület képes meggátolni az Alzheimer-kór kialakulását. 

alzheimer-zaptojas-gyogymod

Az emberi test saját maga is előállít kis mennyiségű hidrogén-szulfidot a különböző testi folyamatok szabályozására a sejtek anyagcseréjétől az erek tágulásáig. A rakétasebességgel fejlődő kutatási terület eredményei azt mutatják, hogy a gázoknak sokkal nagyobb szerepük van a sejtek közötti üzenetek továbbításában, mint eddig sejtették, különösen igaz ez az agyunkra. 

A kutatók azt figyelték meg, hogy a záptojásszagú gáz szintje a kor előrehaladtával csökken, az Alzheimer-kórban szenvedőknél pedig fokozottan jelentkezik a hidrogén-szulfid fogyása. 

Az egérkísérletben a tudósok eredményei szerint azok a résztvevők, amelyeket hidrogén-szulfiddal kezeltek, ötven százalékkal jobban teljesítettek a különböző szellemi és testi funkciókat mérő teszteken, mint azok, akik nem kaptak ilyen injekciókat. Jobban emlékeztek a különböző helyekre, fizikailag aktívabbak voltak kezelést nem kapó társaiknál. 

A kutatás azért is átütő fontosságú, mert most először találtak bizonyítékot arra, hogy az Alzheimer-kór tüneteiként jelentkező, viselkedésben bekövetkező változások visszafordíthatók lehetnek. A hidrogén-szulfid adagolásával legalábbis sikerült ilyen hatást elérni.

A további kutatások segíthetnek megérteni, az agyban pontosan milyen folyamatok játszódnak le a hidrogén-szulfid hatására, illetve hogyan lehet olyan gyógyszereket előállítani, amelyek alkalmasak az agy hidrogén-szulfid szintjének helyreállításában, így megelőzhető, esetleg kezelhető lehet velük az Alzheimer-kór.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash

Olvastad már?