A töltéssel nyírod ki a telefonod akksiját – Milyen hibákat követsz el?

2024. október 09.
Tulajdonképpen saját magunk tesszük tönkre a telefonunkat. Leginkább a töltéssel rövidítjük meg az akkumulátor élettartamát. Mutatjuk, milyen hibákat ne kövessünk el, ha nem akarjuk, hogy idő előtt tönkremenjen a telefonunk!
Telefontöltés közben elkövetett hiba, ami rövidíti az akkumulátor élettartamát
  • Ezeket a gyakori hibákat mindnyájan elkövetjük, amikor a telefonunkat töltjük.
  • Nem is olyan egyszerű dolog a telefontöltés, mint az gondoltuk!
  • Hogyan töltsük a telefonunkat úgy, hogy közben kíméljük az akksiját?

A telefon akkumulátorának élettartama tulajdonképpen egyetlen dologtól függ: hogyan töltjük. Mindennapos rutin, mégis sokkal több hibát elkövethetünk a telefontöltés közben, mint gondolnánk. Ezek apróságnak tűnnek, pedig rövid idő alatt tönkretehetik az akksit.

Hogy ne kelljen folyamatosan azt néznünk, mennyire van még feltöltve a telefonunk akkumulátora, érdemes változtatnunk azon, hogyan töltjük nap mint nap. Mutatjuk, melyek a telefontöltés közben elkövetett leggyakoribb hibák, melyek jelentősen rövidítik az akkumulátor élettartamát!

Gyakori hibák telefontöltés közben

1. Túl hosszú ideig töltjük a telefont

A modern okostelefonok szinte mind újratölthető lítium-ion akkumulátorokkal működnek. Azért is terjedt el ez a fajta akksi, mert nagyon kicsi elegendő a telefon működtetéséhez, ugyanakkor vannak korlátai. 

Az egyik, hogy nem bírják túl jól, ha teljesen lemerítjük vagy a teljesen feltöltjük a telefont. 

Mindkét eset lassan, de biztosan faragja az akkumulátor élettartamát és kapacitását. Fontos tehát, hogy ne hagyjuk órákra a töltőn a telefonunkat. Ezek a típusok már nagyon gyorsan feltöltődnek kb. 80 százalékra, ami az optimális, ha hosszabbítani akarjuk a telefon akkumulátorának élettartamát

Érdemes megnéznünk a beállításokat, mert egyre több készüléknél van olyan beállítás, hogy a telefon egyáltalán ne töltsön 80 százalékon túl. Bár még ebben az esetben is le kell húznunk a töltőről, mert arra egyelőre egyetlen telefon sem képes…

2. Meleg helyen töltjük a telefont

Nem csak a biztonságosság szempontjából fontos, de a telefon akkumulátorának élettartamát is rövidíti, ha érezhetően melegszik a készülék. Amikor töltjük, mindig melegebb a telefonunk, ezt érezhetjük. Nem szerencsés ezt még tovább fokozni például azzal, ha a párnánk alá rakjuk éjszakára vagy az ágyba, és ott töltjük. Ez nem csak tűzveszélyes, de kifejezetten rosszat tesz az akkumulátornak is.

3. Töltőn használjuk a telefont

Ha már a túlmelegedésről volt szó, az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a telefonunk akkumulátorával szemben, ha töltés közben videókat nézünk vagy játszunk rajta. Különösen a nagy felbontású HD videók és a grafikus játékok azok, amik akkora megterhelést jelentenek az akkumulátornak töltés közben, hogy az jelentősen rövidíti az élettartamát. A legjobb, ha csak hagyjuk arra a fél órára a telefonunkat szépen, nyugodtan a töltőn, míg 80 százalékra feltöltődik az akkumulátor.

Forrás: The Independent, fotó: Unsplash