5 hely, ahova soha, semmilyen körümények között ne rakd le a mobilodat

2024. január 26.
Ma már akár éjszakára is nehezen válik meg az ember a mobiltelefonjától. Sőt, a legtöbben a vécére is magukkal viszik. Pedig vannak olyan helyek, ahova nem lenne szabad letennünk sosem a telefont. Mutatjuk!
Mobiltelefon egészség
  • Egészen ellentmondásos tanulmányok születtek azzal kapcsolatban, vajon a mobiltelefon okozhat-e egészségügyi problémákat.
  • Van néhány olyan hely, ahova jobb lenne, ha nem tennénk a telefont, mert akár az egészségünkre is veszélyes lehet.
  • Mutatjuk, hova nem lenne szabad letennünk a mobilt sosem!

Amikor megjelentek az első mobiltelefonok, rengeteg olyan hír kapott szárnyra, hogy agydaganatot okoz a sugárzása. Mára kiderült, hogy ezek jó része vaklárma vagy összeesküvés-elmélet volt. Az viszont tény, hogy van néhány olyan hely, ahova tényleg okosabb lenne nem letennünk a készüléket, mert akár az egészségünkre is veszélyes lehet, ha itt tároljuk a mobilt.

1. Ne tegyük az ágyba vagy a párna közelébe a mobilunkat

Több okból sem egészséges a mobiltelefonnal aludni a szakemberek szerint. És nem azért, mert rákot okoz, ha a fejünk közelében van a készülék.

Megzavarhatja az alvásunkat az ágyban éjszakára magunk mellett hagyott mobiltelefon

Megzavarhatja az alvásunkat az ágyban éjszakára magunk mellett hagyott mobiltelefon

  • Az éjszaka is érkező jelzések és értesítések megzavarják az éjszakai pihenést, ahogy a képernyőből kiszűrődő kék fény is. A kék fény hatással van a melatonintermelésre (az alváshormon), így a mélyalvás fázisa akár ki is maradhat. Ez komoly egészségügyi problémákat okozhat. 
  • A mobiltelefon ugyan agydaganatot nem okoz, de a fejünk megfájdulhat a készülék által kibocsátott elektromágneses mező miatt. Ez főként akkor okoz problémát, ha nincs tok a telefonunkon. 
  • Ha a mobilunkat az ágyba, párna közelébe tesszük, felmelegítheti az ágyneműt, ami szintén megzavarja az alvásunkat. Még akkor is bocsát ki hőt a készülék, ha éppen nem használjuk aktívan, és ha lefedjük textillel, például a párnával, még jobban felmelegszik a telefon.

2. Ne tegyük a zsebünkbe a mobilunkat

A legalapvetőbb mozdulatunkká vált zsebre vágni a telefont és útra kelni. Így abban a tudatban lehetünk, hogy észreveszünk minden jelzést, üzenetet és hívást. Ez így is van, viszont nem biztos, hogy az egészségügyi kockázatot is megéri.

A szakértők szerint ugyanis azoknál az embereknél, akik nem táskában, hanem a zsebükben hordják általában a mobiljukat, gyakoribbak a meddőségi problémák. Míg egy másik kutatásban azt is megfigyelték, hogy a zsebben hordott mobil, ami a csípőcsont közelében van, gyengítheti a csontállományt.

3. Ne hagyjuk a fürdőszobában a mobilt

Nem szerencsés még a vécére is magunkkal vinni a mobiltelefont

Nem szerencsés még a vécére is magunkkal vinni a mobiltelefont

Ha vécén vagy fürdés közben is velünk van a mobil, játszunk, zenét hallgatunk, szokjunk le róla! Ugyanis a fürdőszobában – különösen, ha vécére is visszük a telefont – rengeteg baktérium és kórokozó kerülhet a telefonunkra, amit a kezünkre, arcunkra és ruháinkra is átviszünk a telefon használatával.

4. Nagyon hideg és nagyon meleg helyre se vigyük a telefont

Ha tudjuk, hogy olyan helyre megyünk, ahol szélsőséges hőmérséklet várható, jobb, ha a telefont a táskában hagyjuk. A hirtelen magas vagy alacsony hőmérséklet ugyanis elronthatja a mobilunkat. Az anyag tágulása és összehúzódása a hő hatására kárt tehet a működésében.

5. Ne hagyjuk a töltőn sokáig a mobilt

Bár kézenfekvőnek látszik, ha éjszakára rádugnánk a töltőre a telefont, és majd reggel lecsatlakoztatjuk, ez nem túl környezetbarát eljárás. Ugyanis jelentősen rövidíti a készülék akkumulátorának élettartamát, ha 80 százalék fölé töltjük. Hosszú távon ráadásul még az áramszámlán is spórolhatunk, ha odafigyelünk, meddig töltjük a mobilunkat.

Forrás: Marie Claire Greece, fotó: Unsplash