Na ez aztán jó hír! A dietetikus újabb érvet mondott, miért igyál kávét

2024. október 18.
A kávé egészségünkre gyakorolt jótékony hatásainak se szeri, se száma. Tudjuk, hogy jót tesz az agyunknak, szívünknek, és most kiderült egy friss kutatásból, hogy még az izmainknak is!
Kávé hatása az izmokra
  • Aki kávét iszik, annak egy friss kutatás szerint nagyobb az izomtömege.
  • Hogyan és miért hat a kávé az izmokra?
  • A dietetikus azt is elmondta, mennyi kávét kell innunk, hogy az izmokra gyakorolt jótékony hatása érvényesüljön.

Nagyon sok ember számára a reggeli rutin elengedhetetlen része a kávé. Sokunknak bőven elég az energialöket és a jobb koncentrációs készség, amit a kávénak köszönhet. De ennél jóval szerteágazóbbak a kávé egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai. Azt már eddig is tudtuk, hogy a kávé javítja az agyunk, szívünk és a bélrendszerünk működését is. 

Ám egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy a kávé az izomtömegünkre is jó hatással van. És ez a kor előrehaladtával egyre fontosabb!

Több kávé, erősebb izmok?

Harminc éves kor felett minden évtizeddel nagyjából 5 százalékkal csökken az izomtömegünk. Emiatt fordul elő egyre gyakrabban csonttörés, elesés, sérülés a kor előrehaladtával. A legfrissebb kutatások szerint azonban a kávé erre is jó hatással van.

Amerikában vizsgáltak meg 8 ezer felnőttet. Azt figyelték meg, hogy azoknál, akik naponta legalább 2 csésze (vagy 240 ml) kávét ittak, sokkal ellenállóbb és erősebb izomzattal rendelkeztek mint azok, akik nem kávéztak. „A hatás jelentős, mert az izmok nem egyszerűen a mozgásban játszanak szerepet – magyarázta Dr. Keith Godfrey, a kutatás vezetője. – Kulcsfontosságúak az anyagcsere egészségében is, a nagyobb izomtömeg csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.”

Ez a kutatás ugyan azt nem bizonyítja, hogy a kávé miatt nagyobb az izomtömeg, ugyanakkor a kutatók meggyőződése, hogy szoros összerfüggés van a kettő között.

Hogyan hat a kávé az izmokra?

A kávé a tudósok szerint azért lehet jó hatással az izmokra, mert serkenti az autofágia folyamatát. Ez az élettani folyamat az, amikor a sejtek lebomlanak, és az elhasználódott részeket újrahasznosítja a szervezet. Az izmok működésében ez létfontosságú. 

Emellett a kávé tartalmaz gyulladáscsökkentő vegyületeket, ami szintén hozzájárulhat, hogy az izomtömeg tartósabb legyen. A szervezet krónikus gyulladásos folyamatai ugyanis felgyorsítják az izomtömeg elvesztését.

Forrás: The Telegraph, Fotó: Getty Images