Ennyivel többet lépnek egy nap azok, akik isznak kávét

2023. április 11.
Jó és rossz híre is van a kávérajongók számára a tudósoknak. Egy friss tanulmányból kiderült ugyanis, hogy akik rendszeresen kávéznak, átlagosan 1000-rel többet lépnek egy nap. Viszont fél órával kevesebbet alszanak.
1000-rel többet lépnek egy nap, akik rendszersen kávéznak
  • A Kalifornia Egyetem San Franciscó-i tudósai száz embert követtek vizsgálatukban több héten keresztül.
  • Azt figyelték meg, hogy a kávé növelte az egy nap alatt elvégzett mozgásmennyiségüket, viszont csökkentette az alvást.
  • A fejlett világ országaiban a felnőttek háromnegyede fogyaszt kávét mindennap.

A kávéval több kalóriát égetünk el egy nap, energikusabbak, aktívabbak vagyunk. Pont ezért isszuk. Ám eddig nem mutatott rá egyetlen kutatás sem pontosan, mennyi alvást is veszítünk a kávézás miatt. 

Dr. Gregory Marcus, a Kalifornia Egyetem kardiológus professzora vezette azt a kutatást, ami kiderítette, hogy átlagosan 1000-rel többet lépnek egy nap, akik isznak kávét. Viszont 30 perccel kevesebbet alszanak. 

A kávé nem jó vagy rossz

100 férfit és nőt követtek két héten át. Megfigyelték és monitorozták mennyit és mit mozognak, illetve az alvásmintázatukat is feljegyezték azokon a napokon, amikor ittak kávét és amikor nem. 

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. A felnőttek közel háromnegyede iszik kávét mindennap. Voltak már korábbi kutatások, melyek rámutattak, hogy a kávé jó hatással van a szív egészségére, csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát. Sőt, javítja az edzésteljesítményt is.

A koffeinnek köszönhetők a jótékony hatások

A koffeinnek köszönhető a kávé egészségre gyakorolt jó és rossz hatása is

A koffeinnek köszönhető a kávé egészségre gyakorolt jó és rossz hatása is

Azt már megfejtették a tudósok, hogy a koffein tehet a kedvező (és a kedvezőtlen) élettani hatásokról. Blokkolja azokat a receptorokat, melyek érzékelik az agyban a kimerültséget, így tovább tudunk koncentrálni és nő a teljesítményünk. 

Viszont a koffein akár több mint 10 órán keresztül a szervezetünkben marad. Ez azt jelenti, hogy ha későn isszuk meg a délutáni kávénkat, nehezebben alszunk el, plusz stresszt jelent az idegrendszerünknek. 

Márpedig alvásra szükségünk van

Napi 7 óra az ajánlott átlagos alvásmennyiség a felnőtt embereknek. Ám a fejlett világ országaiban az emberek harmada nem alszik ennyit. A kevés alvás viszont egy sor egészségügyi problémát okozhat a koncentrációs problémáktól az elhízáson át az Alzheimer-kórig.

A kutatás készítői kiemelték, hogy a kávé fogyasztása egészséges felnőttek számára nem jár egészségügyi kockázatokkal. A szívproblémákkal küzdőknek viszont érdemes megfontolni, hogy a koffeinmentes változatra térnek át, ha élvezni akarják a kávé ízét.

Forrás: Daily Mail, Fotó: Unsplash