Ezért olyan fontos, hogy rendszeresen fogyassz kreatint – ez az 5 legjobb természetes forrása

2024. november 20.
Kevesen vannak tisztában azzal, mennyire fontos a kreatin fogyasztása a fizikai állapotunk megőrzéséhez. Megmutatjuk a tápanyag legjobb természetes forrásait!
Kreatin: ez az 5 legjobb természetes forrása 
  • A kreatin fogyasztása számos előnnyel jár, akár természetes táplálékforrásokból, akár kiegészítőkből származik.
  • A kreatin fokozza a fizikai teljesítményt, az izomnövekedést, a gyors felépülést és fejleszti a kognitív funkciókat.
  • Lássuk a kreatin 5 legjobb természetes forrását!

A kreatin egy természetesen előforduló vegyület, ami az emberi szervezetben, elsősorban a vázizomzatban található. Döntő szerepet játszik az adenozin-trifoszfát (ATP) termelésében, ami a sejtek elsődleges energiaforrása. A szervezet kreatint nyerhet táplálékforrásokból és táplálékkiegészítőkből is.

A legjobb élelmiszerek a természetes kreatinért

A kreatinszint természetes növelése érdekében összpontosítsunk a kreatinban gazdag ételekre, amik elsősorban az állati eredetű termékek.

Íme a legmagasabb kreatintartalmú ételek:

  1. Hering: 1,1 gramm kreatin 100 grammonként
  2. Marhahús: 0,9 gramm kreatin 100 grammonként
  3. Sertés szűzpecsenye: 0,7 gramm kreatin 100 grammonként
  4. Csirkemell: 0,4 gramm kreatin 100 grammonként
  5. Tonhal: 0,4 gramm kreatin 100 grammonként

Élelmiszerforrások a legmagasabb természetes kreatinnal:

Egyes élelmiszerek magasabb szintű természetes kreatint tartalmaznak, mint mások.

Íme a kreatin legbőségesebb természetes forrásai:

  • Vörös húsok: A vörös hús a természetes kreatin egyik legjobb forrása. 
  • Baromfik: A csirke és a pulyka szintén kiváló természetes kreatinforrás. 
  • Halak: A halak, különösen a hering, a lazac és a tonhal kreatinban gazdag természetes forrás.
  • Sertéshús: A sertéshús a természetes kreatin másik jó forrása.
  • Tejtermékek: A tejtermékek, például a tej és a sajt szintén tartalmaznak természetes kreatint, bár kisebb mennyiségben, mint a hús és a hal.
A kreatin legjobb természetes forrásai közé tartoznak a vörös húsok és a baromfik

A kreatin legjobb természetes forrásai közé tartoznak a vörös húsok és a baromfik

Vegán ételek természetes kreatinnal

Míg a természetes kreatin leggyakrabban állati eredetű termékekben található meg, néhány vegánbarát élelmiszer nyomokban tartalmazza. Bár ezekben a növényi alapú forrásokban a kreatin szintje viszonylag alacsony a húshoz, halhoz és tejtermékekhez képest, mégis hozzájárulhatnak a vegán életmódot folytató egyének kreatinbeviteléhez.

Íme néhány vegán étel, amik természetes kreatinforrások:

  • Teljes kiőrlésű gabonák: A teljes kiőrlésű gabonák, például a quinoa, a barna rizs és az árpa kis mennyiségű kreatint tartalmaznak. 
  • Hüvelyesek: A hüvelyesek, mint például a bab, a lencse és a csicseriborsó ugyan csak nyomokban tartalmaznak kreatint, de természetes forrásai. Kreatintartalmukon kívül a hüvelyesek fehérjében, rostban és esszenciális tápanyagokban gazdagok.
  • Diófélék és magvak: A diófélék és magvak, például a mandula, a dió, a chia mag és a lenmag, kis mennyiségű kreatint tartalmaznak. Ezenkívül kiváló forrásai az egészséges zsíroknak, rostoknak, valamint különféle vitaminoknak és ásványi anyagoknak, hozzájárulva az általános egészséghez és jóléthez.
  • Zöldségek: Bár a zöldségekben általában alacsony a kreatintartalom, de a brokkoli és a spenót nyomokban tartalmaz. Ha sokféle zöldséget fogyasztunk, akkor sokféle tápanyaghoz juthatunk, beleértve a kis mennyiségű kreatint is.

Forrás: Swoly, Fotók: Getty Images