- Számos növényről bebizonyosodott tudományosan is, hogy olyan hatása van, mint az antibiotikumoknak.
- A legismertebb antibiotikum hatású ételek talán a fokhagyma és a méz.
- Mit együnk, ha olyan ételeket keresünk, amelyek a téli betegségek ellen is hatásosak?
Azt gondolnánk, hogy az antibiotikumok a modern gyógyászat fegyverei a baktériumok ellen. Pedig az emberiség már évezredekkel ezelőtt felfedezte, hogy bizonyos növények hatásosak ezekkel a kórokozókkal szemben. Sőt, a mai antibiotikumok eredete is természetes gyökerekre, antibiotikum hatású növényekre, ételekre nyúlik vissza.
Az egyik legrégebbi és legelterjedtebb ilyen növény a vörös áfonya, amiről tudományos kutatások is bebizonyították, hogy hatásos a húgyúti fertőzésekkel szemben. De más fűszerek és ételek is antibiotikum hatással bírnak. Mutatjuk a leggyakoribbakat!
Ezek a legelterjedtebb antibiotikum hatású ételek
1. Méz
A méz az egyik legrégebbi ismert antibiotikum. Az ókori Egyiptomban is rendszeresen használták a bőr kezelésére. A méz antibiotikum hatása a benne található hidrogén-peroxidnak és a cukortartalmának köszönhető. Ezek gátolják bizonyos baktériumok elszaporodását.
Emellett a méznek alacsony a pH-értéke. Így elvonja a nedvességet a kórokozóktól, a baktériumok kiszáradnak és elpusztulnak. Ezt használták ki a régi korokban, amikor a sebeket mézzel kenték be, hogy azok gyógyulhassanak.
Mi inkább használjuk ki a torokgyulladás tüneteinek enyhítésére a méz antibiotikum hatását, egy csésze meleg italban elkeverve.
2. Fokhagyma
A másik legismertebb antibiotikum hatású étel a méz mellett a fokhagyma. Egy 2011-es kutatás is kimutatta, hogy a fokhagyma kivonata hatásos a baktériumokkal szemben. Ilyet mi magunk is készíthetünk, például ha fokhagymagerezdeket áztatunk olívaolajban.
Nem szabad azonban túlzásba vinnünk a fokhagyma fogyasztását. Napi két gerezdnél többet nem javasolnak a szakemberek. Ha vérhígítót szedünk, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, mert a fokhagyma megváltoztathatja a gyógyszer felszívódását.
3. Mirha
A mirhát valószínűleg mindenki a bibliai háromkirályok történetéből ismerjük. Nem véletlen, hogy olyan nagy becsben tartották a növényt a régi korokban, hogy az újszülött Jézusnak is ezt vittek ajándékba. A növény ugyanis természetes antibiotikum.
Egy 2000-ben végzett vizsgálatban kimutatták, hogy a mirha számos gyakori kórokozóval szemben hatásos, például az alábbiak szaporodását is gátolja:
- Az emésztőrendszeri panaszokat okozó E. coli baktérium
- Torokgyulladástól az ótvaron át a tüdőgyulladásig számos panaszt kiváltó Staphylococcus aureus
- A jellemzően kórházi fertőzéseket okozó Pseudomonas aeruginosa
- Nőknél hüvelyi fertőzést, húgyúti gyulladásokat okozó Candida albicans
4. Kakukkfű
A kakukkfüvet olajként, teaként vagy fűszerként is gyakran használjuk. De azt tudtuk, hogy hatékony antibiotikum is a gyógynövény? A legfrissebb kutatások szerint a rezisztens baktériumok ellen is felveheti a harcot a levendulával együtt.
A magas vérnyomással és pajzsmirigybetegséggel élőknek viszont nem árt az óvatosság. Mindenképp konzultáljanak orvosukkal, mielőtt rendszeresen használnák a kakukkfű kivonatait!
5. Oregánó
Az oregánóban található karvakrol nevű növényi hatóanyag kiváló antibiotikum a kutatások szerint. Segítheti az emésztőrendszeri fekélyek gyógyulását és gyulladáscsökkentő hatású. De az oregánó a bőr gombás fertőzéseinél is segítség lehet.
Az oregánóból antibiotikum hatású tisztítószert is készíthetünk, ehhez nem kell más, csak az alábbi összetevők:
- Oregánó illóolaj
- Víz
- Ecet
- citromlé
Az antibiotikum hatású ételek és gyógynövények természetesen nem helyettesítik az orvos által felírt antibiotikumokat. Ha a tüneteink súlyosbodnak, nem múlnak, mindenképp forduljunk orvoshoz, és ha felírják az antibiotikum gyógyszert, a kúrát mindig szedjük végig.
Forrás: Healthline, fotó: Unsplash