- A P-vitamin egy kifejezés, amelyet egykor a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek csoportjára használtak. Ezek a vegyületek azonban valójában nem vitaminok.
- A gyümölcsökben, zöldségekben, teában, kakaóban és borban többféle flavonoid található.
- A szakértők úgy gondolják, hogy a flavonoidok számos egészségügyi előnnyel járnak.
A flavonoidok, más néven bioflavonoidok olyan polifenol növényi vegyületek, amelyeknek hat alosztálya van. Jelenleg több mint 6000 flavonoid ismert. Amikor a tudósok 1930-ban először kivonták a narancsból, azt egy új típusú vitaminnak gondolták, ezért P-vitaminnak nevezték el. Ezt a nevet már nem használják, mivel a flavonoidok nem vitaminok.
Milyen élelmiszerekben található meg a P-vitamin?
A P-vitamin, vagyis a flavonoidok az alábbi élelmiszerekben találhatók meg:
- Flavonolok. A P-vitamin legbőségesebb forrásai közé tartozik az olívaolaj, a bogyók, a hagyma, a kelkáposzta, a szőlő, a paradicsom, a vörösbor és a tea.
- Flavonok. A petrezselyemben, a kakukkfűben, a mentában, a zellerben és a kamillában találhatók meg.
- Flavanolok és flavan-3-olok. A P-vitamin nagy koncentrációban van jelen a fekete, zöld és oolong teában. A flavanolok a kakaóban, az almában, a szőlőben és a vörösborban is megtalálhatók.
- Flavanonok. A citrusfélékben található flavanonok felelősek a narancs, citrom és más citrusfélék héjának keserű ízéért.
- Izoflavonok. Leginkább a szójában és a szójatermékekben találhatók.
- Antocianidinek. Jelen vannak az áfonyában, eperben, áfonyában, szederben, szőlőben és vörösborban.
Milyen egészségügyi előnyei vannak a flavonoidok fogyasztásnak?
Úgy gondolják, hogy a P-vitamin vagyis a flavonoidok számos egészségügyi előnyt kínálnak:
- A flavonoidok talán egyik legnagyobb előnye az, hogy antioxidánsként működnek. Kimutatták, hogy csökkentik a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák képződését, amelyek sejtkárosodáshoz és betegségekhez vezethetnek.
- Az agy egészsége. A kakaóflavanolokkal kapcsolatos számos tanulmány azt sugallja, hogy megvédhetik az agysejteket és javíthatják az agy egészségét.
- Cukorbetegség. Egy vizsgálat megállapította, hogy bizonyos flavonoidok magas étrendi bevitele csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Napi 300 mg flavonoid elfogyasztása után 5%-kal csökkent a cukorbetegség kockázata.
- Szívbetegség. Egy vizsgálat kimutatta, hogy bizonyos flavonoidok, különösen a flavonolok csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Forrás: Healthline, Fotók: Getty Images