Ezt a három vitamint kellene mindenkinek szednie

2022. szeptember 25.
A legtöbb táplálékkiegészítő és vitamin kidobott pénz. A szakértő elmondja, melyik az, amit mégis fontos lenne szednünk, és melyek azok, amik teljesen feleslegesek, mivel az egyébként egészséges felnőtteknek inkább a kiegyensúlyozott táplálkozásra kellene figyelniük.
  • A vitaminkészítmények és táplálékkiegészítők akár árthatnak is, ha túladagoljuk a szedésüket.
  • Az orvosok inkább azt ajánlják, együnk tápanyagban gazdag ételeket, így elkerülhetjük azokat az egészségügyi problémákat, melyeket az esetleges vitamintúladagolás okozna.
  • Ugyanakkor a kutatások szerint van egy olyan vitamin, amit fontos lenne szednünk.

Egyszerűen tűnik kivenni a dobozból, lenyelni egy pohár vízzel a vitaminokat. Ám ez nem pótolja a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étkezést. Sőt, mielőtt bármilyen vitaminkészítményt vagy táplálékkiegészítőt beszednénk, legalább a háziorvosunkkal egyeztetnünk kellene, mivel a vitaminok túladagolása is komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ugyanakkor – a szükségleteinknek megfelelően – vannak olyan vitaminok, amiket tényleg érdemes lenne szednie legalább időnként mindenkinek.

taplalekkiegeszito-vitamin-asvanyi-anyag

Valószínűleg sokkal kevesebb táplálékkiegészítőre és vitaminkészítményre van szükséged, mint gondolnád.

Kapszulák helyett együnk zöldségeket

Sokkal jobb, ha a vitaminok és ásványi anyagok az ételeinkkel kerülnek a szervezetünkbe, mintha tablettákat, kapszulákat szednénk. „Teljesen más a felszívódása, ha étellel jut a testünkbe. Az ásványi anyagok és vitaminok rosttal és olyan biokémiai vegyületekkel együtt kerülnek be a szervezetbe, melyeket szinte lehetetlen vagy legalábbis nagyon bonyolult előállítani a táplálékkiegészítő esetében – magyarázta Emma Laing, az amerikai Tápanyag és Dietetikai Akadémia szóvivője. – Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend ráadásul segít megelőzni a krónikus betegségek kialakulását és megőrizni az ideális testsúlyt.”

Sok ember nincs is tudatában, hogy az ételekkel – a kenyérrel, paradicsommal, paprikával vagy éppen a tejtermékekkel – már bejut a szervezetébe a napi szükséges mennyiség a legtöbb ásványi anyagból és vitaminból. A nyugati társadalmakban például milliárdokat költenek évente a C-vitaminos táplálékkiegészítőkre, pedig enélkül is csak az emberek 6 százalékának lenne C-vitamin-hiánya. Ráadásul több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a C-vitamin nem segít megelőzni a náthát.

Milyen vitamint szedjünk mégis?

Vannak ugyanakkor olyan vitaminok és táplálékkiegészítők, melyeket érdemes lenne fogyasztanunk. A bőrgyógyászok például javasolják a topikus retinoidok használatát, mivel ezek az A-vitamin alkotórészei, segítik a bőrsejtek megújulását, csökkentik az öregedéssel járó bőrelszíneződést és foltok kialakulását. Ehhez számos szérumot találunk a boltok polcain, de ha szükséges, az orvosunk nagy hatóanyagtartalmú készítményt receptre írhat fel.

„A vegánok és vegetáriánusok, illetve azok, akik valamilyen okból nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot, mindenképp vitaminkészítményekkel pótolják a B12-vitamint” – mondta dr. Eduardo Villamor, a Michigan Állami Egyetem epidemiológia professzora. Ez a tápanyag ugyanis elsősorban az állati táplálékban található meg, hiánya pedig súlyos vérszegénységet és idegkárosodást okozhat. 

A cink szedését is érdemes lehet megfontolni, mivel a Mayo Klinika kutatásai szerint valamelyest rövidítheti a megfázásos tüneteket, ha időben elkezdjük a kúrát. Ám célszerű konzultálnunk a háziorvosunkkal, mielőtt bármilyen cink táplálékkiegészítőt szednénk, mivel a túladagolása az idegrendszert károsíthatja.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!