- Nagy tévedés azt gondolni, hogy az instant kávé a lehető legrosszabb formája a kávéivásnak.
- Számos jótékony tulajdonságát felismerték már a kávénak, de az instant kávé kimagaslik az antioxidáns tartalomban minden más főzési módszer közül!
- Miért olyan magas az instant kávé antioxidáns tartalma?
Ahhoz képest, hogy a kávénak mennyi ártalmas egészségügyi hatást tulajdonítottak 20 évvel ezelőtt, nagyot fordult a világ. Mára számos tudományos kutatás bebizonyította, hogy a kávéivás kifejezetten jót tesz.
Kiderült, hogy segíthet a kávé a szívproblémák megelőzésében, a 2-es típusú diabétesz vagy a demencia ellen. Azt is tudjuk, hogy nem jó viszont napi 5 csésze kávénál többet innunk. Sőt, most már az is bebizonyosodott, hogy bizonyos kávékészítési eljárások kiemelkedően hasznosak lehetnek az egészségünk számára egy-egy dologban. Igaz ez az instant kávéra is.
Miért pont az instant kávéban van a legtöbb antioxidáns?
Sokak szerint az instant kávé nem is igazi kávézás, de az igazság az, hogy a leggyakrabban fogyasztott kávéforma az instant kávé. Ha túl vagyunk a sokkon, jön a következő meglepetés: egyáltalán nem olyan egészségtelen az instant kávé, mint gondolnánk!
Az instant kávé minden más kávéfajtánál több antioxidánst tartalmaz, ahogy arra Dr. Maurovich-Horvát Pál, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem radiológia professzora is felhívta a figyelmet. A kutató ugyanis azt tanulmányozza, milyen hatással van a kávé az egészségünkre, beleértve az úgynevezett melanoidineket is. Ezek azok a hatóanyagok, melyek segítik a bélrendszer jó baktériumainak változatosságát, így a bélflóra egészségét.
Milyen hátránya lehet az instant kávénak?
Nem csak előnye van az instant kávénak. „Az antioxidáns tartalma ugyan magasabb, ám több koffein is van az instant kávéban, illetve az akrilamid nevű potenciálisan rákkeltő vegyületből is többet tartalmaz” – mondta Dr. Maurovich-Horvát Pál.
Ugyanakkor az is tény, hogy az instant kávéból nagyjából 10 adagot kellene meginnunk egy nap, hogy az akrilamid mennyisége, ami a szervezetünkbe kerül, problémát okozzon.
Hogyan készül az instant kávé?
Ugyanolyan igazi kávé az instant kávé is, mint a többi. Ehhez a megőrölt kávébabot, majd kivonják a vizet belőle fagyasztva szárítással (liofilizálás) vagy befúvott levegővel. Tehát ha szeretnénk, hogy több antioxidánst igyunk, és a magasabb koffeintartalom sincs ellenünkre, akkor jó választás lehet az instant kávé.
Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash