Koffeines ételek: kell aggódnunk?

2022. szeptember 04.
Nem csak a reggeli kávé adhat jókora koffeinlöketet. De mennyire kell figyelnünk az ételek koffeintartalmára? Hova számít például a kávés fagylalt vagy a matchás palacsinta?

Ha még soha nem kerestél rá a #coffeetiktok hashtagre a TikTok-on, nem is vagy igazi koffeinfüggő. Itt mindent megtalálunk ugyanis, ami a kávéval kapcsolatos: barista trükköket, a tökéletes habos jegeskávét (2,6 milliós nézettséggel), ami nem meglepő annak ismeretében, hogy a víz után a kávé a világ legnépszerűbb itala

A magyar felnőtt társadalom 85 százaléka fogyaszt minden nap kávét. Ezt isszuk, ha kell valami, ami azonnal energiával tölt fel, és ezek után már az sem meglepő, hogy a koffein az a hatóanyag, aminek a negatív mellékhatásaival is leggyakrabban találkozunk, ha túlzásba visszük a fogyasztását.

Ha az éjszakai alvásunkat megzavarja a koffein, általában a délutáni kávét hibáztatjuk. Pedig esetenként az ételeink koffeintartalma áll a problémák hátterében. Pont az a kávés keksz kellett még ahhoz, hogy átlépjük a napi koffeinlimitünket, amit még a szervezetünk elbír. 

Adódik a kérdés: óvatosabbnak kellene lennünk az ételeink koffeintartalmát illetően, vagy ez olyan elhanyagolható mennyiség, amivel felesleges törődnünk? Ariana Rodriguez dietetikus elmagyarázta, mi a helyzet az ételeinkkel, ami a koffeint illeti.

kave-etel-koffein

Milyen ételekben gyakori a koffein?

Többnyire a kávé tartalmú ételek tartalmaznak koffeint, mint például a kávés fagyi és csoki. 30 gramm étcsokoládé nagyjából 20 milligramm koffeint tartalmaz (a csokoládé kakaótartalmától függően), míg 30 gramm tejcsokiban körülbelül 6 milligramm koffein van. De jó, ha tudjuk, hogy az energiaszeletek, fehérjeszeletek szintén jelentős mennyiségű koffeint tartalmazhatnak.

A koffein egy kémiai vegyület, ami természetes módon van jelen bizonyos ételekben, többek között a kávébabban, kakaóbabban és a tealevelekben. „A koffein a legszélesebb körben használt pszichoaktív drog. Stimulálja a központi idegrendszert, növeli az energiaszintet és kiélezi a reflexeket. Szintetikus formában az energiaitalokban, üdítőkben is használják, illetve táplálékkiegészítőként is kapható” – magyarázta Rodriguez.

Az egészségügyi irányelvek szerint napi 400 milligramm koffeinnél többet senkinek sem ajánlott fogyasztani, de az egyéni tűrőképessége ettől eltérő lehet bárkinek.

Aki különösen érzékeny, annak már napi egy csésze kávé is túl sok lehet. Egy átlagos pohár instant kávé körülbelül 63 milligramm koffeint tartalmaz, míg 500 milliliter energiaitalban akár 160 milligramm is lehet. „Összehasonlításképpen: egy csésze fekete tea körülbelül 40 milligramm koffeint tartalmaz, nagyjából ugyanannyit, mint egy dobozos kóla” – mondta a dietetikus. „A felső határ egyénenként változó, de aki napi 600 milligrammnál többet fogyaszt, annál inszomnia, vérnyomás-emelkedés és ingerlékenység léphet fel.”

Mennyire számít, ha az ételben koffein van?

Ha a napi koffeinbevitelünk nem haladja meg az ajánlott mennyiséget – vagy amennyit tolerálni tud a szervezetünk – nincs ok az aggodalomra. „A koffein jó vagy rossz hatása nagyrészt a genetikától függ” – mondta a dietetikus. „A CYP1A2 gén befolyásolja annak az enzimnek a működését, mely a koffein lebontását végzi. A genetikai variánstól függ, hogy az egészségügyi előnyök vagy hátrányok lesznek-e túlsúlyban.”

Akire azt mondjuk, hogy gyors az anyagcseréje, annál általában a koffein jótékonyan hat a szív és máj egészségére, javítja a szellemi funkciókat és a memóriát. A másik végletnél viszont növelheti a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát, megemelheti a vérnyomást. 

Hogyan csökkenthetem a napi koffeinbevitelt?

„Ami a kávét illeti, a különböző fajtájú, pörkölésű kávébabok és a különböző kávékészítési eljárások mind hatással vannak az elkészült ital koffeintartalmára” – mondta Rodriguez. Érdemes tehát kísérletezni, utánajárni, melyik típus lehet a legmegfelelőbb számunkra. „Végső esetben pedig még mindig válthatunk koffeinmentes kávéra, melyben csupán 2 milligramm koffein van csészénként.”

A teák közül különösen a fekete tea tartalmaz nagy mennyiségű koffeint, ezt követi a fehér, majd a zöld tea. A csokoládérajongóknak pedig egy alacsonyabb kakaótartalmú csoki lehet a megoldás a túl magas koffeinbevitelre.

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images

Olvass tovább!