Ezért érdemes mégis tehéntejet inni

2025. január 12.
A tehéntej néhány éve egyenesen üldözött élelmiszerré vált, és egyre inkább előtérbe kerültek a különféle alternatív, növényi tejek. Pedig öt ok is van, amiért érdemes lehet tehéntejet inni.
  • Gyerekkorunkban még úgy tudtuk, hogy a tej elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez, ma már óva intenek a tehéntej fogyasztásától.
  • Sokan a „rossz zsírok” vagy a tejcukor miatt kerülik a tehéntejet, de egyes kutatások bizonyos rákbetegségek kialakulásának fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták.
  • Ezzel együtt a tejfogyasztásnak lehetnek előnyei is – öt okot is összegyűjtöttünk, amiért érdemes lehet tehéntejet inni.

Ma már természetesnek számít, hogy minden kávézóban és étteremben kérhetjük növényi tejjel a kávénkat – sőt, egyenesen furcsán néznek arra, aki még tehéntejet löttyint bele. A zabtej, mandulatej, kókusztej vagy a borsótej felemelkedésével a tehéntej szinte üldözötté vált vélt vagy valós negatív hatásai miatt. Sokan azért mondtak le a tehéntejről, mert egyszerűen zsírosnak tartják, illetve káros transzzsírokat is tartalmaznak, így nagyon rosszat tehetnek a koleszterinszintünknek. 

Egyes kutatások szerint a tehéntej felgyorsíthatja az érelmeszesedés, a cukorbetegség, sőt, akár a rák és bizonyos neurodegeneratív betegségek kialakulását, bár egyelőre még nincsenek olyan átfogó kutatások, amelyek egyértelműen és teljes mértékben tiltólistára tennék a tehéntejet. De az is beszédes lehet, hogy egy svéd tanulmány szerint a laktózérzékenyek ritkábban betegszenek meg bizonyos daganatos betegségben – ami sokak szerint épp azzal lehet összefüggésben, hogy nem fogyasztanak tehéntejet.

Miközben a legtöbben még azt tanultuk gyerekként, hogy a tej elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez, ma már gyakran óva intenek minket a tejtől a tudósok. De vajon tényleg semmilyen előnyünk nem származhat abból, ha tehéntejet fogyasztunk? Az alábbiakban 5 érvet gyűjtöttünk össze a tehéntej fogyasztása mellett.

5 ok, amiért mégis érdemes lehet tehéntejet inni 

Kiváló fehérjeforrás

Ez talán a leginkább kézenfekvő ok. A tejben két típusú protein is megtalálható: a kazein és a savófehérje. Egy pohár sovány tehéntej körülbelül 8 gramm fehérjét tartalmaz (túlnyomórészt kazeint), amely segíti az ásványi anyagok felszívódását és támogatja szervezetünket. A növényi tejek ehhez képest jóval kisebb mennyiségű fehérjét tartalmaznak: még a bajnoknak számító szójatej is.

Egy pohár kalcium

A kalcium nagyon fontos a csontok egészséges fejlődéséhez, de az izmok, az idegrendszer és a fogak egészségéhez is hozzájárul. Az ajánlások szerint a felnőtt szervezetnek napi körülbelül 700 mg kalciumra van szüksége – ez kiválóan bevihető tehéntejjel, ami sok európai országban még mindig az elsődleges kalciumforrásnak számít.

A B12-ben gazdag tehéntej

A B12 az egészséges anyagcseréért felel, hiánya esetén súlyos fáradtsággal járó vérszegénység alakulhat ki. A B12 leginkább arról „híres”, hogy kizárólag állati eredetű forrásokból juthatunk hozzá, vagyis a vegán étrendet követőknek külön, táplálékkiegészítő formájában kell bevinniük. A tehéntej viszont nagyszerű B12-forrás lehet azoknak, akik fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket.

Sok benne a jód

A testnek leginkább a pajzsmirigy-hormonok termeléséhez van szüksége jódhoz, így a tehéntej fogyasztása a pajzsmirigy megfelelő működéséhez is hozzájárulhat. Alig 2 dl tehéntej a napi ajánlott jódbevitel 34 százalékát fedezi, amivel a jódozott só mellett a tej lehet az egyik elsődleges jódforrásunk.

Magas riboflavintartalom

A riboflavin (más néven B2) szintén az anyagcserében játszik fontos szerepet, emellett hozzájárul a bőr és a szemek egészségéhez is. A riboflavin a B-komplex vitaminok családjának fontos tagja, a tehéntej pedig kiváló forrása lehet. Érdemes hozzátenni, hogy a a tej riboflavintartalma nagyban függ a tehéntej feldolgozásának módjától.

Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images