Ez a fajta joghurt a legjobb az egészségünknek

2023. június 18.
Egy friss tanulmányból kiderült, nem is biztos, hogy a tehéntejből készült joghurt a legegészségesebb. A növényi alternatívák között is van olyan, ami még többet is tud, mint a hagyományos joghurt.
Ez a fajta joghurt a legjobb az egészségünknek
  • Akár klímatudatosságból, akár a tejfehérje- vagy tejcukor-érzékenység miatt eszünk növényi alapú joghurtokat, kiderült, egészségesebbek, mint gondolnánk.
  • Amerikai tudósok vizsgálták meg, melyik joghurtféle a legjobb az egészségünknek.
  • A tanulmányukban egy növényi joghurtalternatíva végzett az élen.

A Frontiers In Nutrition című táplálkozástudományi szaklapban jelent meg 2023 májusában az a tanulmány, melyből kiderült, hogy egy növényi joghurtalternatíva egészségesebb, mint a hagyományos tehéntejből készült joghurt.

Növényi joghurt mandulával

Az amerikai tudósok a tápanyagtartalom alapján hasonlították össze a különböző joghurtféléket. Megvizsgálták a mikro- és makrotápanyagtartalmukat is. Összesen 1074 féle tejalapú joghurtot és 150 növényi joghurtalternatívát vetettek össze. A joghurt jótékony hatásai – magas fehérjetartalom, rosttartalom, kalcium, D-vitamin, alacsony szaturált zsírtartalom, cukor- és sótartalom – mindegyik terméknél megfigyelhetők voltak.

A növényi joghurtok közül is kiemelkedett tápanyagtartalom alapján a mandulát tartalmazó.

A növényi joghurtok közül is kiemelkedett tápanyagtartalom alapján a mandulát tartalmazó

Ugyanakkor a kutatók azt figyelték meg, hogy a növényi joghurtok általánosságban több rostot, kevesebb cukrot és sót tartalmaznak, mint a tejtermékek. A növényi joghurtok közül is kiemelkedett tápanyagtartalom alapján a mandulát tartalmazó. 

Azt is kiemelték a tudósok, hogy a növényi joghurtalternatívák mellett szól a fenntarthatóság is.

Nem csak vegánoknak való a növényi joghurt

„Már rengetegféle növényi joghurtalternatívát vehetünk, különösebben keresnünk sem kell – mondta Christine Lothen-Kline dietetikus. – Nem csak a vegánok és vegetáriánusok fogyasztják, de a laktózintoleranciában szenvedők egyik alapélelmiszere is lett.”

A dietetikus kiemelte, hogy a növényi joghurt pont ugyanolyan jó a bélbaktériumoknak, mint a tejből készült változat. Keressük azokat a növényi joghurtokat, amik fermentálással készülnek, így bevihetjük azokat a prebiotikumokat a szervezetünkbe, melyek táplálják a bélflóránkat.

A tejtermékek ellen és a növényi alternatívák mellett szól a fenntarthatóság is. „A fogyasztóknak tudatosan kell választania, amikor élelmiszert vásárolnak. A növényi alapú élelmiszerek általában fenntarthatóbbak, mint a tejtermékek – magyarázta Dr. Alissa A. Nolden professzor, a tanulmány vezető szerzője. – Tápanyagtartalmuk ugyan eltérő lehet, ám ez nem azt jelenti, hogy rosszabbak lennének az egészségünknek. Ahogy a joghurt esetében látszik, akár jobban is járhatunk.”

Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash