Ez az oka, hogy a kor előrehaladtával egyre kevésbé bírja a gyomrunk a tejterméket

2024. február 16.
Igen, a laktózintolerancia erősödik, ahogy egyre idősebbek vagyunk. Sőt, akinek korábban nem volt problémája a tejtermékek, sajt, fagylalt megemésztésével, ők is azt tapasztalhatják, nem bírja már a gyomruk. Nem illúzió, tényleg egyre nagyobb esélyünk van a laktózintoleranciára, ahogy öregszünk. De miért?
Laktózintolerancia életkor
  • A gasztroenterológus elmondta, miért erősödik a laktózintolerancia a kor előrehaladtával.
  • Még akkor is lehet laktózintoleranciánk, ha korábban simán megittuk a kávét tejjel vagy megettünk egy pizzát dupla mozzarellával.
  • Mi az oka, hogy nem bírjuk már úgy a tejtermékeket, ahogy fiatalabb korunkban?

A laktóz a tejtermékekben természetes módon megtalálható cukor. A szervezetünkben a laktáz enzim feladata a tejcukor elbontása egyszerű cukorrá (glükóz vagy galaktóz). Ha a laktózt nem tudjuk megfelelően megemészteni, a bélbe kerül, ahol fermentálódik. Ennek eredménye a kellemetlen, fájdalmas gázképződés, a hasi görcsök, hasmenés. 

Nagyjából az emberek 75 százaléka elveszti a kor előrehaladtával azt a képességét, hogy a szervezete meg tudja emészteni a laktózt. De miért alakulhat ki később is laktózintolerancia?

Miért rosszabbodik a laktózintolerancia vagy alakul ki a korral?

A tejivás az életben maradásunkhoz szükséges – eleinte. „Csecsemőkorban az ember szervezete nagy mennyiségű laktáz enzimet állít elő, hogy az anyatejben lévő laktózt képesek legyünk lebontani – magyarázta Dr. Linna Goelz, a Sonoran Egyetem orvosprofesszora. – Amikor az anyatejes táplálás véget ér, és áttér az ember a szilárd táplálékra, az ember a történetének nagy részében nem fogyasztott többé olyan ételt, amiben laktóz volt.”

Mivel az emberek nem igen jutottak nagy laktóztartalmú ételhez, a szervezetük „kevesebb laktóz enzimet termelt idővel, ami azt jelentette, hogy a tejtermékeket nem tudták rendesen megemészteni”, magyarázta Goelz. Az emberek nagy részénél most, a 21. században is lezajlik ez a folyamat, nem csak az őskorban volt így.

Van, akinél a laktózintolerancia tünetei már gyermekkorban jelentkeznek, míg más felnőttkorban, vagy éppen öregként tapasztalja meg először, hogy már nem esik olyan jól az az étel, amiben tejtermék van. Enyhébb-súlyosabb laktózintolerancia-tünetek alakulnak ki. Nagyjából az emberek 25 százaléka tartozik azon szerencsések közé, aki nem tapasztal a kor előrehaladtával semmilyen változást a tejtermékek fogyasztásával kapcsolatban.

A gének szerepe a laktózintoleranciában

Ha szeretnénk tudni, mi vár ránk idősebb korunkban, célszerű megkérdezni a szüleinket. Ha ők azt tapasztalják, hogy a korral enyhébb vagy súlyosabb laktózintolerancia jelentkezett náluk, számíthatunk rá mi is. 

A laktózintoleranciára való hajlam ugyanis egy bizonyos génvariánshoz kötődik. Ez befolyásolja a laktáz enzim szintjét és aktivitását a szervezetünkben. Ezért van az, hogy személyenként változik, mennyire bírja valaki megemészteni a tejtermékeket. 

Lehetséges, hogy valaki csak a friss tejtől tapasztal kellemetlen tüneteket, míg joghurtot, sajtot vagy főtt, sütött ételekben tejet is tud fogyasztani, míg másoknál bármilyen tejtermék komoly panaszokat okoz. 

laktozintolerancia-eletkor

laktozintolerancia-eletkor

Mi okozhat még laktózintoleranciát?

Nem csak a gének lehetnek felelősek a laktózintoleranciáért. A bélrendszer és emésztés roppant bonyolult és összetett. Számos külső ok is befolyásolhatja, képesek vagyunk-e a tejtermékek megemésztésére:

  1. Bélrendszeri betegségek
  2. Balesetek, melyek során megsérülnek a belek
  3. A vékonybelet érintő műtétek (pl. epeműtét)
  4. Crohn-betegség, colitis ulcerosa vagy más autoimmun bélgyulladást okozó betegségek
  5. Kemoterápia
  6. Gluténintolerancia
  7. Antibiotikumok

Jól látszik, hogy az okok között van olyan, ami csak időlegesen okoz laktózintoleranciát (mint például egy antibiotikum szedése), míg mások egy életre kiválthatják a panaszokat.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash, Getty Images