Mi az a vérszegény ajak és honnan ismerheted fel?

2023. december 23.
Ha vashiánnyal, vagy még inkább: vérszegénységgel küzdesz, akkor ráeszmélhetsz arra, hogy ez olyan tüneteket is okozhat, amikre még csak nem is gondoltál.
Mi az a vashiányos ajak és honnan ismerheted fel?

TikTokon elterjedt a „vérszegény ajak” kifejezés, miután Lexi Michaela sminkes feltöltött egy (azóta már törölt) videót, amin ajakfestéket használt, hogy élettel telivé varázsolja a „vérszegény ajkait”. A hozzászólók pedig az agyukat eldobva árasztották el a kommentszekciót, nem tudták ugyanis, hogy a vérszegénység kiszívhatja a pigmentet a bőrből, és okozhat sápadt, színtelen ajkakat.

  • „Ezért olyan színtelen a szám?!”
  • „Úristen! Nem tudtam, hogy ezért annyira sápadtak az ajkaim!”
  • „Az én szám konkrétan szürke, ha nincs rajta semmi, annyira fura.”
  • „Nekem olyan, mintha állandóan le lenne alapozva, pedig nincs.”

A „vérszegény ajak” nem orvosi kifejezés, de Dr. Andrea R. Dean, hematológus és onkológus a HuffPostnak elmondta, hogy a száj, bőr, a szemhéj belsejének és a körömágynak a sápadtsága valóban árulkodó jele az állapotnak. „A színváltozás annak köszönhető, hogy a vér eltolódik a kevésbé létfontosságú szervektől, például a bőrtől, a fontosabb szervekhez, például az agyhoz, amikor a hemoglobinszint alacsony” – magyarázta.

A hemoglobin egy vasat tartalmazó fehérje, amely vörösvértesteinkben található, amelyek oxigént szállítanak a szervezetben. Ha ezek a szintek alacsonyak, vérszegénységet tapasztalhatsz. Ez általában olyan tünetekkel jár, mint a szédülés, gyengeség, gyors vagy szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom, fejfájás és ebben az esetben a bőr elszíneződése.

@makeupbylexh

my lips naturally have very little pigment (thx anemia ur the best ever) so this is everything to me🥲 it left the prettiest tint into the next day❤️ @Kylie Cosmetics transformative lip tint 💋 #liptint #lipstain #liptintoil #liptintviral #kyliecosmetics #kylielipoil #wizardofozxkylie #colorchangingliptint

♬ Lollipop – Album Version (Explicit) – Lil Wayne

Mi okozhat vérszegénységet?

A vérszegénységet megelőzheti egy vashiányos állapot, ezért ezt a jelenséget akár „vashiányos ajak”-nak is nevezhetnénk. A vashiány a leggyakoribb vérrendellenesség, ami elsősorban a menstruációs vérveszteségtől szenvedőknél fordul elő.

Valamint a kevés vasat fogyasztók is fokozottan ki vannak téve ennek az állapotnak – mint a vegetáriánusok és vegánok, gyerekek, akik több mint fél liter tehéntejet isznak és az olyan emésztőrendszeri problémákkal rendelkező emberek, mint a cöliákiások. Egyéb gyakori kockázati tényezők a terhesség, a szoptatás, egy nagyobb műtét vagy a fizikai trauma.

A vas szükséges a test funkcióinak és az egészséges sejtek, haj, köröm és bőr fenntartásához, mivel lehetővé teszi a testnek, hogy a csontvelőben a vörösvértestek regenerálódjanak. A vashiány alacsony oxigénszintet okoz a vérben, melynek következtében változást láthatsz a bőr természetes pigmentjében.
 
Vérszegénység mögött állhat még B12-vitamin-hiány. Ez pedig vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezke-termelés hiányát okozhatja, ami vérszegénységhez vezethet. A kevés vörösvérsejt mennyisége pedig sápadt bőrt eredményezhet.
 
De nem egyfajta vérszegénység létezik. Aplasztikus anémiát okozhat, ha a csontvelő megszűnik elég vörösvérsejtet termelni, hemolitikus anémia esetében a test gyorsabban megöli a vörösvérsejteket, mint amilyen tempóban termelni tudja, a sarlósejtes vérszegénység pedig egy örökletes genetikai betegség.

Forrás: HuffPost, Fotó: Getty Images