- Érdemes örökre az agyunkba vésnünk, hogy a vasat C-vitaminnal együtt célszerű szednünk.
- Jó, ha tudjuk azt is, hogy a nőknek több vasra van szüksége, mint a férfiaknak!
- Hogyan növeljük a vas- és C-vitamin-bevitelünket a leghatékonyabban?
Az egészségügyi irányelvek szerint egy 19-49 év közötti nőnek napi 6,1 milligrammal több vasra van szüksége, mint egy ugyanennyi idős férfinak. Az egyik legjobb módja a vasszintünk javításának, ha C-vitaminnal együtt szedjük.
Mit tanácsol a tápanyagszakértő-háziorvos Rhian Stephenson, hogyan javítsunk a vas- és C-vitamin-bevitelünkön? Miért olyan fontos ez a két tápanyag a szervezetünknek?
Mi történik, ha kevés a vas a testünkben?
„Az elsődleges vasforrás az ember számára a táplálék – jelentette ki Dr. Stephenson. – Ha nem eszünk elegendő vastartalmú ételt, nem jut elég tápanyaghoz a testünk és vashiány alakul ki.” Természetesen egy sor belső folyamat és tényező hatással van arra, mennyi vasra van szüksége valakinek, és kialakul-e a hiányállapot.
- A nőknek eleve több vasra van szüksége, mint a férfiaknak.
- Ha egy nő menstruációja erős az első három napon, még nagyobb az esély a vashiány kialakulására.
- Várandósság, szoptatás alatt is megnő a szervezet vasigénye.
- Ha állóképességi sportot űzünk (például hosszútávfutás), szintén jobban oda kell figyelnünk a vasszintünkre.
Mi a vashiány tünete?
Idővel a vashiány, ha nem kezeljük, komoly szövődményekhez vezethet, kihat a termékenységre, felerősíti a premenstruációs tüneteket és a menstruációs vérzést. Ezért nagyon fontos, ha a vashiány első tüneteit észleljük magunkon, forduljunk orvoshoz:
- Fáradtságérzet
- Gyakori fejfájás
- Légszomj
- Észrevehetően többet vagyunk betegek
- szívritmuszavar
Mely ételek tartalmaznak sok vasat?

A különböző ételekből elegendő vashoz juthatunk, ha nincs vashiányunk
„Két típusa van az ételekkel bevitt vasnak – mutatott rá a tápanyagszakértő. – A hemvas és a nem-hemvas.”
- A hemvas az állati eredetű táplálékból származik. A szervezetünk könnyen felismeri és jól hasznosítja az ilyen típusú vasat. Legnagyobb mennyiségben a húsban van, legjobb forrása a szárnyas és a hal.
- A nem hemvas növényi ételekkel kerül a testünkbe. Ezek felszívódása már nehezebb, mint a hemvasé. Legjobb forrása a gabonafélék, olajos magvak, leveles zöldek és hüvelyesek.
Miért jó, ha C-vitaminnal együtt juttatjuk be a vasat a szervezetünkbe?
„A C-vitamin javítja a vas felszívódását – mondta dr. Stephenson. – Ez segíthet, hogy a szervezetünk a lehető legjobban hasznosítsa és feldolgozza a vasat, és egészséges mennyiségben raktározzon belőle.” Elősegíthetjük a vas felszívódását például fermentált ételek, leginkább savanyított káposzta fogyasztásával.
A C-vitamin táplálékkiegészítőből vagy ételből hatékonyabb?
„Nagyon fontos, hogy változatosan fogyasszuk a zöldségeket és gyümölcsöket. Mindig ez legyen az alap – javasolta az orvos. – Egyszerűen elérhetjük a napi ajánlott beviteli mennyiséget C-vitaminból paprika és friss gyümölcsök segítségével is.”
Hogyan növeljük a vasbevitelt?
„Ha már kialakult a vashiány, önmagában az étrenddel nem nagyon lehet helyrehozni. Emiatt fontos, hogy szakember állapítsa meg a mértékét és a megfelelő táplálékkiegészítőt javasolja – magyarázta dr. Stephenson. – Érdemes olyan típust választani, ami a gyomrot kevésbé viseli meg – ez általában a vas-biszglicinát –, és ezt C-vitaminnal együtt szedni, hogy javítsuk a felszívódását.”
Ha felmerül az esélye, hogy vashiányban szenvedünk, mindenképp konzultáljunk orvossal. Mivel a vasat nem képes kiválasztani a szervezetünk, ezért ha nincs vashiányunk, a kiegyensúlyozott étrenden túl nincs szükségünk a vas pótlására. Ezért is fontos az óvatosság és mértékletesség ezzel az ásványi anyaggal kapcsolatban.
Forrás: British Vogue, fotó: Getty Images, Unsplash