3 táplálékkiegészítő, amit jobb, ha nem szedünk 40 felett

2024. május 20.
A dietetikus elmondta, melyek azok a táplálékkiegészítők, amiket a nőknek a menopauza után már nem lenne szabad szedniük.
Táplálékkiegészítő menopauza klimax
  • Bár keressük, mi az, ami a feje tetejére állt hormonháztartást a menopauza után egyensúlyba hozhatja, a szakember szerint ezeket a táplálékkiegészítőket jobb, ha kerüljük.
  • A klimax és a menopauza szerteágazó és kellemetlen tünetekkel járhat, nem csoda, ha a nők szeretnének ezeken enyhíteni.
  • Milyen táplálékkiegészítőt nem célszerű szednünk a menopauza idején?

A klimax és a menopauza természetes velejárója a nők életének. Nagyjából a negyvenes éveinkben kezdődik a klimax, és általában az ötvenes évek elején áll be a menopauza a legtöbb esetben. Ez nem egy adott időponthoz köthető életesemény. Egy folyamat, ami a hormonális hullámzással és hol erősebb, hol gyengébb tünetekkel jár.

A legtöbben megtapasztaljuk a hangulati ingadozásokat, hőhullámokat, alvászavarokat a klimax alatt. Sokaknál jelentkezik hízás, hajhullás. A klimax és menopauza tünetei egyénenként változók. Ami közös, hogy szeretnénk enyhíteni ezeken a panaszokon, mivel komolyan befolyásolhatják a mindennapjainkat. Ehhez sokan választják a táplálékkiegészítőket.

Mielőtt a klimax és menopauza miatt bármilyen táplálékkiegészítőt szednénk, fontos, hogy megbeszéljük az orvosunkkal. Ugyanis ezek hatással lehetnek más gyógyszereinkre vagy egészségügyi problémáinkra. Arról nem is beszélve, hogy sok táplálékkiegészítő nem feltétlenül hatásos arra, amire szednénk. Vannak azonban olyan táplálékkiegészítők, amiket a szakemberek egyáltalán nem javasolnak a menopauza és klimax idejére.

Ezt a 3 táplálékkiegészítőt ne szedjük a menopauza és klimax panaszaira

1. Orbáncfű

Az utóbbi években elterjedt a depresszió és hangulati zavarok enyhítésére az orbáncfű táplálékkiegészítők szedése. Ugyanakkor a klimax és menopauza alatti hangulatingadozásokra és hőhullámokra nem túl jó választás. 

Egyrészt nincs tudományos bizonyíték rá, hogy valóban enyhítené a klimax alatti tüneteket. Másrészt az orbáncfű táplálékkiegészítő befolyásolhatja a vérhígító, fogamzásgátló, immunszupresszáns, szív- és érrendszeri problémákra szedett, valamint rák esetén használt gyógyszerek felszívódását, illetve erősítheti azok mellékhatását.

Táplálékkiegészítők a menopauza és klimax során is segíthetnek a tünetek enyhítésén, csak nem mindegy, melyik

Táplálékkiegészítők a menopauza és klimax során is segíthetnek a tünetek enyhítésén, csak nem mindegy, melyik

2. Édesgyökér

A klimax alatti hőhullámok és hangulatingadozások enyhítésére használják sokan az édesgyökérből készült táplálékkiegészítőt. A tudományos kutatások szerint az édesgyökér növényi hatóanyagai hasonló hatást képesek kiváltani a szervezetben, mint az ösztrogén hormon. A klimax tüneteit pedig az ösztrogén csökkenő szintje okozza, tehát még alapja is lehet a táplálékkiegészítő használatának.

Ugyanakkor nem mindenki használhatja. A szakember szerint ugyanis vérnyomás-emelkedést okozhat, így a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek nem ajánlott, mivel a vérnyomás a menopauza során a hormonális változások hatására magától is emelkedhet lassan.

3. Vas

A menstruáció vérveszteséggel jár, ami, ha nagyon hosszú ideig tart a vérzés, vagy rendszeresen nagyon erős, akár vashiányos vérszegénység kialakulását is okozhatja. Ilyenkor az orvos vaspótló készítményeket ír fel.

A vas azonban nem olyan táplálékkiegészítő, amit saját magunktól szednünk kellene. Sőt, ha már nem menstruálunk a menopauza beállta után, nagyon könnyen túl sok vas halmozódhat fel a szervezetünkben, ha még akkor is szedünk ilyen táplálékkiegészítőket.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash