- A hering nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint, ómega-3-zsírsavat és fehérjét.
- Miért jó, ha gyakrabban eszünk heringet?
- De mennyi heringet együnk, hogy érvényesüljenek a jótékony hatások?
Miután kiderült, hogy a tonhal nem is a legjobb választás az olajos halak közül, érdemes az olcsó és régen nagyon népszerű heringhez visszatérnünk. Ugyanis sokkal több tápanyag található benne, mint sok más halfajtában. Gazdag ómega-3-zsírsavakban, melyek hozzájárulnak a szív egészségéhez. Tartalmaz nagy mennyiségben D-vitamint, ami a csontok és izmok egészségét támogatja.
Miért jó, ha gyakran eszünk heringet?
Rengeteg olyan okot fel lehet sorolni, ami miatt érdemes a heringet minél gyakrabban a tányérunkra tennünk.
1. Remek ómega-3-zsírsav-forrás
Az egyik legnagyobb egészségünkre gyakorolt jótékony hatása a heringnek, hogy nagyon gazdag a szívünk egészségéhez elengedhetetlen ómega-3-zsírsavakban. Ez a tápanyag csökkenti a szervezetünkben a rossz koleszterin szintjét, és elősegíti, hogy a jó koleszterin legyen túlsúlyban. A szív- és érrendszer egészségét, a vérnyomás egészséges szinten tartását így nagyban támogathatjuk, ha gyakran eszünk heringet.
Az ómega-3 számos más okból is fontos a testünk számára:
- Csökkenti a krónikus gyulladást
- Javítja a kedélyállapotot, hozzájárul a lelki egészségünk megőrzéséhez
- A szemünk, bőrünk és agyunk egészségét is támogatja
- Fontos a jó minőségű alváshoz
2. Sok fehérjét tartalmaz
Gondoljuk csak végig: 100 gramm hering nagyjából 20 gramm fehérjét tartalmaz. Ezt összevetve a napi ajánlott bevitellel, ami nőknél körülbelül 45 gramm, férfiaknál 55 gramm (vagy számolhatjuk úgy is, hogy a testsúlykilogrammonként 0,75 gramm), láthatjuk, hogy roppant hatékony a fogyasztása.
A hering fehérjetartalma miatt segít, hogy a teltségérzet tovább tartson, így a vércukorszintünk stabilabb marad, jobban koncentrálunk és energikusabbak leszünk.
3. A heringben lévő D-vitamin segíti a csontok és izmok egészségét
Az olajos halak azon kevés élelmiszer közé tartoznak, melyekből az ember D-vitaminhoz juthat a napfényen kívül. Pedig nagy szükségünk van erre a tápanyagra, mivel nem csak a csontok, fogak és izmok felépítéséhez elengedhetetlen, de az immunrendszer működéséhez is. (Az olajos halakon kívül a tojássárgája, vörös húsok és máj tartalmazza még a D-vitamint.)
A hering különösen nagy mennyiségben tartalmaz a létfontosságú vitaminból. 100 gramm körülbelül 10 mikrogrammot, ami a napi ajánlott beviteli érték. Ám a téli hónapokban azért fontos a pótlás is, mivel a táplálékból nem könnyű biztosítani a szükséges D-vitamin-mennyiséget, mivel a felszívódása nem tökéletes az ételekből.
Hányszor együnk egy héten olajos heringet?
Érdemes hetente háromszor olajos halakat – köztük heringet és makrélát – fogyasztanunk. Ezek ugyanis a legegészségesebbek a vizsgált olajos halak közül. Tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, ómega-3-zsírsavat, fehérjét és vitaminokat.
Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy az olajos halak, így a hering is, nagy mennyiségű sót tartalmazhatnak, így érdemes ehhez igazítanunk a napi sóbevitelünket.
Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images