Ez az olcsó olajos hal roppant egészséges, fontos lenne többet ennünk belőle

2025. február 18.
Talán az egyik legolcsóbb fajta olajos hal a hering, régen nagy kedvenc volt. Mára kiszorította a tonhal, pedig sokkal egészségesebb és több tápanyagot tartalmaz. Miért kellene több heringet ennünk?
Hering olajos hal vitamin tartalom
  • A hering nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint, ómega-3-zsírsavat és fehérjét.
  • Miért jó, ha gyakrabban eszünk heringet?
  • De mennyi heringet együnk, hogy érvényesüljenek a jótékony hatások?

Miután kiderült, hogy a tonhal nem is a legjobb választás az olajos halak közül, érdemes az olcsó és régen nagyon népszerű heringhez visszatérnünk. Ugyanis sokkal több tápanyag található benne, mint sok más halfajtában. Gazdag ómega-3-zsírsavakban, melyek hozzájárulnak a szív egészségéhez. Tartalmaz nagy mennyiségben D-vitamint, ami a csontok és izmok egészségét támogatja. 

Miért jó, ha gyakran eszünk heringet?

Rengeteg olyan okot fel lehet sorolni, ami miatt érdemes a heringet minél gyakrabban a tányérunkra tennünk.

1. Remek ómega-3-zsírsav-forrás

Az egyik legnagyobb egészségünkre gyakorolt jótékony hatása a heringnek, hogy nagyon gazdag a szívünk egészségéhez elengedhetetlen ómega-3-zsírsavakban. Ez a tápanyag csökkenti a szervezetünkben a rossz koleszterin szintjét, és elősegíti, hogy a jó koleszterin legyen túlsúlyban. A szív- és érrendszer egészségét, a vérnyomás egészséges szinten tartását így nagyban támogathatjuk, ha gyakran eszünk heringet.

Az ómega-3 számos más okból is fontos a testünk számára:

  • Csökkenti a krónikus gyulladást
  • Javítja a kedélyállapotot, hozzájárul a lelki egészségünk megőrzéséhez
  • A szemünk, bőrünk és agyunk egészségét is támogatja
  • Fontos a jó minőségű alváshoz

2. Sok fehérjét tartalmaz

Gondoljuk csak végig: 100 gramm hering nagyjából 20 gramm fehérjét tartalmaz. Ezt összevetve a napi ajánlott bevitellel, ami nőknél körülbelül 45 gramm, férfiaknál 55 gramm (vagy számolhatjuk úgy is, hogy a testsúlykilogrammonként 0,75 gramm), láthatjuk, hogy roppant hatékony a fogyasztása.

A hering fehérjetartalma miatt segít, hogy a teltségérzet tovább tartson, így a vércukorszintünk stabilabb marad, jobban koncentrálunk és energikusabbak leszünk.

3. A heringben lévő D-vitamin segíti a csontok és izmok egészségét

Az olajos halak azon kevés élelmiszer közé tartoznak, melyekből az ember D-vitaminhoz juthat a napfényen kívül. Pedig nagy szükségünk van erre a tápanyagra, mivel nem csak a csontok, fogak és izmok felépítéséhez elengedhetetlen, de az immunrendszer működéséhez is. (Az olajos halakon kívül a tojássárgája, vörös húsok és máj tartalmazza még a D-vitamint.)

A hering különösen nagy mennyiségben tartalmaz a létfontosságú vitaminból. 100 gramm körülbelül 10 mikrogrammot, ami a napi ajánlott beviteli érték. Ám a téli hónapokban azért fontos a pótlás is, mivel a táplálékból nem könnyű biztosítani a szükséges D-vitamin-mennyiséget, mivel a felszívódása nem tökéletes az ételekből.

Hányszor együnk egy héten olajos heringet?

Érdemes hetente háromszor olajos halakat – köztük heringet és makrélát – fogyasztanunk. Ezek ugyanis a legegészségesebbek a vizsgált olajos halak közül. Tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, ómega-3-zsírsavat, fehérjét és vitaminokat.

Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy az olajos halak, így a hering is, nagy mennyiségű sót tartalmazhatnak, így érdemes ehhez igazítanunk a napi sóbevitelünket

Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images


Életmód