A TikTok újra divatossá tette a halkonzerv fogyasztását! Mit kell tudnod róla?

2022. november 02.
El tudsz képzelni egy meghitt délutánt a családdal vagy egy romantikus estét a pároddal, ahogy együtt halkonzerveztek? A Tiktokon robbanásszerűen elterjedtek a videók arról, hogy spagettizés és a pizzázás helyett a éppen most ez a trend.

Látogass el bármelyik ételbárba Spanyolországban vagy Portugáliában, mindenütt megtalálható a tapas egyik fajtája: a conservas. Bár a név spanyolul és portugálul „befőtt”-et jelent, pontosabban a tenger gyümölcsei konzervre utal, amelyekben kagylók, tintahalak, szardínia és sok más típusú tengeri hal és  herkentyű található. Az ilyen konzerveket vagy halkonzerveket a frissesség csúcsán tartósítják különböző húslevesekben, olaj- és ecetalapú sóoldatokban, valamint fűszerkeverékekben, így egész évben kitartanak.

A TikTokerek számára azonban kevésbé a funkcióról van szó, sokkal inkább a #TinnedFishDateNight élvezetéről. Mint a videóban láthatod, kinyitják a konzervdobozokat, elrendezik őket egy tálalódeszkán, és olívabogyóval, burgonyachipsekkel kínálják, vagy akár egyenesen a dobozból eszik, egy pohár fehérbor mellett. Ez a gyakorlat nem különleges vagy új a dél-európaiak számára, akik olyan gyakran élvezik, de akkor miért lett hirtelen ilyen népszerű a TikTokon?

olajos-hal-trend-egeszseg

Harrison Weinfeld séf, aki @TheSardinfluencer néven szerepel az Instagramon, azt mondja, részben azzal magyarázható, hogy az emberek egyre tudatosabban választják meg az ételeiket. „Mint a legtöbb élelmiszerrel kapcsolatos dolog Európában, a halkonzerv is arról szól, hogy összeüljenek az asztal körül, és elfogyasszanak egy nyugodt vacsorát. Ez a közösségről és az élmény lassúságáról szól – magyarázta a Popsugarnak. – A halkonzervdeszkák, amelyek vírusként terjednek, ennek a a természetes folytatása.”

„Csakúgy, mint az érlelt sajtok és a pácolt húsok, amelyek egyre népszerűbbek, a halkonzerv is elérhető ínyenc étel, sokféle változatban, és végtelen lehetőséget kínál arra, hogy átadd magad a dolce far nientének, vagyis az édes semmittevés életérzésnek. Ugyanabba a kategóriába tartozik, mint egy pohár pezsgőt inni ebédhez úgy, mint az Emily Párizsban vagy megállni egy déli fagyira a spanyol lépcsőn, mint Audrey Hepburn a Római nyaralásban. Az a tény, hogy némely halkonzervnek a csomagolása instafotóért kiállt, még trendivé is teszi a fogyasztását” – mutat rá Weinfeld séf.

Így lehet élmény a halkonzerv fogyasztása otthon!

Noha csábító lehet, hogy pusztán a TikTokhoz méltó csomagolás alapján válasszunk halkonzervet, a címkén lévő szavak és az ár sokkal megbízhatóbb minőségi és ízmutató.

Weinfeld a kifejezetten Spanyolországból vagy Portugáliából importált halkonzerveket ajánlja. Elmondása szerint a spanyolok a kagylójukról, polipjukról és tintahalukról ismertek, míg a portugálok a szardíniában, makrélában verhetetlenek. Ilyen konzerveket ma már könnyen találni a kisebb boltok, valamint a hipermarketek polcain.

Azt is érdemes leszögezni, lehet halkonzervet venni olcsón, de azzal feláldozod az ízét, ahogy erre Weinfeld séf is figyelmeztet. A legolcsóbb termékek gyakran megkérdőjelezhető forrásból származnak, túlfőttek és túlzottan halasak. Ha a maximumot szeretnéd kihozni a halkonzerv-randi-éjszaka trendből, akkor mindenképp érdemes jó minőségű halat választani, hogy tényleg élvezd is az ételt!

A halkonzervben az a nagyszerű, hogy hosszú ideig eláll, és ez azt jelenti, bármikor előkaphatsz egy kis tapast, amikor jónak látod. Weinfeld azt tanácsolja: pakoljuk meg a tálalódeszkát halkonzervekkel. A természetesen sós és füstös ízek miatt a halkonzervek különösen jól passzolnak minden pácolt ételhez, ezért érdemes sós ételeket is tenni a deszkára, mint például kukoricát, olajbogyót és ecetes hagymát, így jöhet létre az íz és állag finom kontrasztja. A kagylóhoz a csípős szószok, a szardíniához a manchego sajt a legjobb választás, de a halkonzervekhez a crackerek is passzolnak. Sőt, lehetsz teljesen minimalista is: egy kis só és citrom, és kész is. Rengeteg további inspirációt találhatsz a TikTokon.

@alihooke Friday Night #tinfish #datenightideas #easydinnerrecipes #tinnedfish #sardines #tinnedfish ♬ original sound – Ali


A halkonzervrandevú nem arról szól, hogy gyorsan az asztalra kerüljön a vacsora a legkevesebb hozzávalók felhasználásával. Tehát a jó szórakozást párosítsd a kísérletezéssel, és próbálj ki különböző konzervfajtákat. Legyen a spájzod tele halkonzervekkel, és bármikor, amikor szeretnél kikapcsolódni, egyszerűen nyiss ki egy halkonzervet!

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!