Ha tél, akkor D-vitamin – de mennyit kell tényleg szednünk?

2022. november 25.
A D-vitamin kétségkívül szükséges ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. De csak egy bizonyos mennyiségig a szakértők szerint.

Valószínűleg napfény, egészség és erős csontok jutnak eszünkbe először a D-vitaminról, és ezzel nem is tévedünk. A Mayo Klinika endokrinológusa, dr. Jad Sfeir szerint tényleg elengedhetetlen a szervezetünk számára a D-vitamin, hogy a tápanyagok megfelelően szívódjanak fel a bélrendszerünkből, elengedhetetlen a kalcium és foszfor beépüléséhez például.

Az ajánlott napi beviteli érték felnőttek és gyermekek számára 600 egység (international unit, azaz IU). A 70 évnél idősebbeknek 800 IU D-vitamin ajánlott minden nap. A 12 hónapnál kisebb gyermekeknek 400 IU a napi ajánlott beviteli érték a Mayo Klinika szerint. Ezt nyáron bőven fedezi a napfény, de mi a helyzet a téli hónapokban? 

A napfény, táplálékkiegészítők és zsíros halak a legjobb forrásai a D-vitaminnak, ám koránt sincs annyi haszna a D-vitaminnak, mint azt a szakértők korábban gondolták

A napfény, táplálékkiegészítők és zsíros halak a legjobb forrásai a D-vitaminnak, ám koránt sincs annyi haszna a D-vitaminnak, mint azt a szakértők korábban gondolták

Hogyan juthatunk D-vitaminhoz a téli hónapokban? 

„Az ételekből csak korlátozott mennyiségben juthatunk D-vitaminhoz. A legnagyobb mennyiségben a zsírsavakban gazdag halak – lazac, csukamájolaj, kisebb mennyiségben a dobozos szardínia vagy makréla tartalmazza” – mondta Sfeir. Ám elég nagy mennyiséget kell megennünk belőle ahhoz, hogy 600 IU D-vitamin jusson a szervezetünkbe, ezt nap mint nap szinte lehetetlen teljesíteni.

Más élelmiszerek is tartalmaznak D-vitamint, például a tej vagy a narancslé. „De biztosan csak a táplálékkiegészítők azok, amikkel télen hozzájuthatunk a szükséges mennyiséghez a vitaminból” – mondta az endokrinológus.

Tényleg olyan nagy baj a D-vitamin-hiány?

Valóban rossz, ha nem fogyasztunk elég D-vitamint, okozhat egészségügyi problémákat. Ám egy friss kutatás szerint a vitamin pozitív hatásai mégsem olyan nagyok, mint korábban gondoltuk, különösen azoknál a felnőtteknél, akik egyébként egészségesek és alacsony náluk a csontritkulás kialakulásának kockázata. 

Az idősek, csonttöréssel szenvedők, csontritkulással küzdők számára viszont nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben jussanak D-vitaminhoz az év minden időszakában. És azt sem jelenti, hogy az egészséges felnőtteknek nem kellene odafigyelni rá, hiszen a kalcium és foszfor felszívódásához elengedhetetlen a szervezetben. De azt is tudnunk kell, hogy a D-vitamin nem ment meg önmagában egyetlen betegségtől sem.

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!