5 étel, amiben több kalcium van, mint egy pohár tejben

2022. február 10.
Ha egyetlen ételt vagy italt kellene mondanunk, amiben kalcium van, valószínűleg a legtöbbünknek a tej ugrana be. Pedig más ételekben még több található az egészséges csontok számára létfontosságú ásványi anyagból. Mutatunk is rögtön ötöt!

Semmi kétség, a tehéntejben valóban jelentős mennyiségű kalcium található. Egy pohár tejben 309 milligramm található az értékes ásványi anyagból, ami a napi ajánlott bevitel 24 százalékát fedezi. A kalcium nagyon fontos az egészséges csontok felépítéséhez, a fogak, a szív, az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. Ám nem a tej az egyetlen kalciumban gazdag élelmiszer

5-etel-kalcium

Kemény tofu

A szójatej szilárdításához kalcium-szulfátot adnak az alapanyaghoz, így készül el belőle a tofu. Ugyanakkor ezzel a lépéssel jelentős mennyiségű kalcium is kerül ebbe a növényi alapú élelmiszerbe. Nem minden tofu készül ezzel a módszerrel, attól függően hol és milyen eljárással készítik, a kalcium-szulfát helyett használnak magnézium-kloridot, magnézium-szulfátot vagy kálium-kloridot is. A hozzávalók listájának elolvasásával deríthetjük ki, hogy a kalciummal dúsított változatot vettük-e le a polcról. A szilárd tofuból 225 gramm 506 milligramm kalciumot tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 38 százaléka.

Joghurt

A tejhez hasonlóan a joghurt is nagyszerű kalciumforrás, ám ugyanannyi joghurtban jelentősen több található az ásványi anyagból, mint a tejből. A natúr joghurtot kiadós desszertté varázsolhatjuk kedvenc gyümölcseinkkel és olajos magvakkal. Egy csésze joghurt nagyjából 434 milligramm kalciumot tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 33 százaléka. Arra azonban ügyeljünk, hogy a cukormentes joghurtot válasszuk, hiszen ez az egészségesebb alternatíva. 

Egész mandula

Az egyik leggazdagabb kalciumforrás az egész mandula. Ráadásul bőségesen tartalmaz egészséges zsírokat, rostot, magnéziumot és E-vitamint is. 200 gramm mandulában jóval több kalcium található, mint egy csésze tejben, ám ez azért jóval több, mint a mandula szokásos adagja egy evésre, de még a kevesebb is jóval többet érhet, mint a tej, ha hozzá számítjuk azt a jelentős mennyiségű egészséges zsírsavat, amit a mandula tartalmaz és a többi fontos ásványi anyagot és vitamint. 143 gramm mandulában, ami egy csésze tejnek megfelelő mennyiség, 385 milligramm kalcium van. Ez a napi ajánlott bevitel 30 százaléka.

Mozzarella

A tejtermékek közül a mozzarella is remekül helytáll, ha a tejjel hasonlítjuk össze: 42 gramm mozzarellában 333 milligramm kalcium található, ami a napi ajánlott bevitel 26 százalékának felel meg. Ez a lágy, fehér sajt tartalmaz azonban még olyan jó baktériumokat, melyek támogatják az emésztést és az immunrendszert, hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához. Az sem utolsó szempont, hogy a mozzarella nagyon változatosan használható, a tésztáktól a zöldségeken át a salátákig mindenhez illik. 

Olajos szardínia

A szardínia gazdag omega-3 zsírsavban, ami létfontosságú az agy, a szív és a szem egészsége szempontjából. Emellett bőven tartalmaz D-vitamint, vasat, B12-vitamint, E-vitamint, magnéziumot és cinket is. Nem vesszük észre, hogy a hal csontjait is elfogyasztjuk, mivel teljesen megpuhulnak a konzerválás során, így még nagyobb kalciumadagot jelent egy-egy doboz olajos hal elfogyasztása. Ha a csontokkal és az olajjal együtt esszük, akár 351 milligramm kalciumot is bevihetünk a szervezezünkbe, ami a napi ajánlott bevitel 27 százaléka.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!