Minél többféle fehérjét eszünk, annál jobb a vérnyomásunknak

2022. március 23.
Bab, halak, sovány hús – minél többféle, változatos forrásból származó fehérjét eszünk, annál jobban csökken a magas vérnyomás kialakulásának esélye, derült ki egy friss kutatás eredményeiből.

A kínai Southern Medical University kutatói több mint tizenkétezer felnőttet vizsgáltak meg. Össze akarták vetni, milyen hatással vannak az étkezési szokásaik a vérnyomásra hosszú távon, ezért hat éven keresztül követték a kutatásban részt vevő önkénteseket. A különböző fehérjéket nyolc csoportba osztották fel: teljes értékű gabona, finomított gabona, feldolgozott hús, feldolgozatlan hús, szárnyas, tenger gyümölcsei, tojás és hüvelyesek.

feherje-magas-vernyomas-megelozes

Azt figyelték meg, hogy azoknál, akik négy vagy többféle forrásból származó fehérjét fogyasztanak, 66 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki magas vérnyomás, mint azoknál, akik csak egy- vagy kétféle fehérjét ettek. Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy a több fehérje nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki egészségesebb. „A szívünk azt üzeni, hogy a kiegyensúlyozott étrendben változatos formában fogyasszunk fehérjét, ne csak egy-két féle proteinre szorítkozzunk, így sokat tehetünk a magas vérnyomás kialakulása ellen” – összegezte a kutatás vezetője. 

Miért egészségesebb?

Azért lehet egészségesebb a minél többféle típusú fehérje, mert így több, különböző tápanyag kerül a szervezetünkbe, amelyek mind szükségesek az egészséges működéséhez. A növényi alapú fehérjék, hüvelyesek és teljes értékű gabonafélék különösen jót tesznek a bélrendszer mikrobiomjának, ami nemcsak a szív- és érrendszer, de az egész szervezetünk működésére kihat. 

Az állati fehérjeforrások – a tojás és halfélék – a jelentős omega-3 zsírsav-tartalom miatt előnyösek a magas vérnyomás megelőzésére, emellett jelentős mennyiségben tartalmaznak létfontosságú ásványi anyagokat és D-vitamint.

A húst gyakran inkább kockázati tényezőként említik a szívünk egészsége szempontjából, ám mérsékelt mennyiségben még akár jót is tehet, ám ez inkább a zsírmentes, sovány húsokra igaz.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!