Csökkenti a bélrák esélyét ez az olcsó és népszerű desszert

2025. április 10.
Azt már tudjuk, hogy az étrendnek mennyire fontos szerepe van a bélrák kialakulásának megelőzésében. Az édesszájúaknak jó hír, hogy van olyan desszert, ami kifejezetten csökkenti a bélrák esélyét! Mennyit együnk belőle?
Joghurt hatása bélrák ellen
  • Létezik egészséges desszert?
  • A joghurt az a finomság, ami képes a bélrák esélyét csökkenteni.
  • Mennyi joghurtot együnk azért, hogy valóban kifejtse a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatását?

Világszerte növekszik a bélrákos esetek száma, különösen a fiatalabbak körében. Ennek okait még kutatják, de valószínűleg az étrend az, ami a mozgás mellett szerepet játszik a bélrák kialakulásában. 

Egy friss kutatás eredményei viszont jó hírekkel szolgálhatnak minden édesszájú ember számára: létezik olyan desszert, ami kifejezetten segíthet a bélrák megelőzésében. A tudósok szerint napi két adag joghurt elfogyasztásának védő hatása lehet.

A joghurt jótékony hatásai

„Az új bélrákos esetek száma az 55 év alattiak körében az elmúlt években világszerte megduplázódott. Közel 20 százaléka az új bélrákos eseteknek a fiatalok közül kerül ki – mondta Dr. Justin Stebbing rákkutató.

A joghurt védő hatásának feltárása a bélrákkal szemben azért fontos, mert a rák egy különösen agresszív típusával szemben bizonyult hatásosnak azáltal, hogy módosítja a bélrendszer mikrobiomját.

A kutatásban a szakemberek több mint 150 ezer ember több évtizeden át gyűjtött adatait elemezték. Minden egyes résztvevőt kétévente kikérdeztek a desszertfogyasztási szokásaikról. A tudósok megmérték a joghurtban is megtalálható baktériumok mennyiségét a daganatokból származó szövetekben annál a mintegy 3 ezer embernél, akit a kutatás ideje alatt bélrákkal diagnosztizáltak.

A bélflórára gyakorolt hatás véd meg a ráktól

A kutatás szerint legalább hetente kétszer kell joghurtot ennünk ahhoz, hogy az agresszív bélrák esélyét csökkentse, kifejtse jótékony hatását a desszert.

Olyan probiotikumok találhatók ugyanis a joghurtban, melyek javítják a bélflóra baktériumainak egyensúlyát. „Ez csökkenti a gyulladás és a rákkeltő kémiai anyagok szintjét a bélrendszerben” – tette hozzá a rákkutató.

A joghurtnak gyulladásgátló hatása is van. A bélfal sejtjeinél előzi meg a bélrákot is okozó gyulladások kialakulását. 

Ezek után egy újabb jótékony hatást felírhatunk a joghurt neve mellé. Hiszen azon túl, hogy csökkenti a bélrák esélyét, mint ahogy most kiderült, más miatt is érdemes rendszeresen fogyasztanunk:

  • Tele van kalciummal, így hozzájárul az egészséges csontokhoz
  • Csökkenti a vérnyomást
  • Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét

Ételek, melyek hatásosan csökkenthetik a bélrák esélyét a joghurton kívül:

Forrás: Marie Claire France/LR Media, fotó: Unsplash/Joanna Stolowitz


Életmód