Egyre több fiatal hal meg bélrákban – Ez a három dolog okozza a betegséget náluk

2024. február 06.
Három olyan életmódbeli tényezőt emeltek ki a szakemberek, melyek a fiatalok körében egyre gyakoribb bélrákot okozzák. A tendencia azért is különösen veszélyes, mert a bél eredetű rákos megbetegedések sokkal nagyobb eséllyel végzetesek a 40 évnél fiatalabb betegeknél.
Bélrák oka
  • Európában az előzetes becslések szerint harmadával megnő a bélrákos esetek száma 2024-ben a fiatalok körében.
  • Egy friss kutatás eredményei elég vészjósló képet festenek a bél eredetű rákos betegségekkel kapcsolatban hazánkra nézve is.
  • Az elhízás, kevés mozgás és az alkohol áll az egyre több bélrákos eset hátterében a 40 évnél fiatalabbak körében.

Évről évre több fiatal hal meg bélrákban Európában és Magyarországon is. Egy friss kutatás eredményei szerint ennek hátterében három életmódbeli tényező áll: az alkoholfogyasztás, kevés testmozgás és az elhízás.

A Milánói Egyetem tudósai végeztek követéses vizsgálatot. Ebben azt figyelték meg, hogy 2018-hoz képest jelentősen megnőtt a bélrákban meghalt 25 és 49 év közöttiek száma az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban. De a fejlett világ más országaiban, így az Amerikai Egyesült Államokban is hasonló tendencia figyelhető meg a bélrákkal kapcsolatban.

Mi tartozik a bélrákhoz?

A bélrák nem egyetlen bizonyos ráktípus. A bélrendszer valamely pontján keletkező rosszindulatú daganatos elváltozásokat ide sorolhatjuk. A leggyakoribb bélráktípusok a következők a statisztikák szerint:

  • vastagbélrák
  • vékonybélrák
  • végbélrák

Az 50 évnél fiatalabb férfiak körében vezető halálok a bélrák, de a nők esetében is a második leghalálosabb ráktípus a mellrák után. A bélrákos esetek száma a fiatalabbak körében az 1990-es évek végén ugrásszerűen megnőtt, és ez a növekvő tendencia azóta sem lassult. Chadwick Boseman, a Fekete Párduc színészének halála hívta fel 2020-ban a figyelmet arra, hogy nem az idősek betegsége a bélrák.

Az Annals of Oncology című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a fiatalabb férfiak körében 26 százalékkal, a nőknél 39 százalékkal nőtt meg az elmúlt hat évben a bélrákos esetek száma az Európai Unió országaiban, így Magyarországon is. Ez azért különösen veszélyes, mert a bélrák a fiatalok esetében sokkal gyakrabban vezet halálhoz, mint idősebb korban. 

Miért veszélyesebb a bélrák fiatalabb korban?

Bélrák okai

Bélrák okai

„A fiataloknál jelentkező bélrák általában agresszívebb típusú. Ebből következik, hogy sokkal alacsonyabb a túlélési esély, mint az idősebb embereknél” – mutatott rá Dr. Carlo La Vecchia, a kutatás vezető szerzője, onkológusprofesszor. Ám ahogy a szakember is kiemelte, a bélrák hátterében szinte minden esetben életmódbeli tényezők állnak.

Azért több a fiatal bélrákos, mert egészségtelenül élünk

A kutatásból az is kirajzolódott, hogy a bélrák hátterében – nemcsak a fiataloknál, hanem az időseknél is – életmódbeli tényezők állnak. Az elhízás, túlsúly cipelése, magas vércukorszint és diabétesz mind növelik a bél eredetű rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Nagyon sokan fogyasztanak alkoholt, amiről már korábban is bebizonyosodott, hogy a fiatalkori bélrák leggyakoribb okozója. De a testmozgás hiánya is szorosan összefügg a betegséggel.

„Azokban az országokban, ahol az alkoholfogyasztás mérsékeltebb, mint például Franciaország és Olaszország, nem olyan meredek a fiatalkori bélrákos esetek számának emelkedése sem, mint Kelet-Európában, például Lengyelországban vagy Magyarországon” – emelte ki a professzor. 

Nagyon fontos lenne a rendszeres szűrés és a korai diagnózis, különösen ha valakinek a családjában már fordult elő bél eredetű rákos megbetegedés. Ilyenkor már a húszas éveikben fontos lenne – természetesen az egészséges életmód és étkezés mellett – a rendszeres kolonoszkópiás vizsgálat a bélrák minél korábbi diagnózisához.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash, Getty Images