- Nem egy bonyolult eljárás, hanem egy egyszerű japán trükk segítségével tisztíthatjuk meg a vegyszerektől teljesen a gyümölcsöket evés előtt.
- Miért nem elég egyszerűen megmosnunk a gyümölcsöt, zöldséget?
- A legszennyezettebb gyümölcsök is tökéletesen tiszták lesznek a japán módszerrel!
Tudjuk, hogy vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyek kifejezetten sok vegyszermaradványt tartalmazhatnak. Köztük van épp a szezon kedvence, az eper is, vagy éppen a saláta és a leveles zöldek. Azt is tudjuk, hogy ugyan a zacskós, előre mosott salátát elvileg nem kell megmosnunk evés előtt, de azért az ördög nem alszik… A friss gyümölcsök megmosását viszont mindenképp javasolják, és ehhez a legjobb a folyó víz.
Viszont a legfrissebb kutatások szerint még a legalaposabb mosás mellett is maradhatnak vegyszermaradványok az alma, körte, vagy éppen eper külsején. Ha ezeket is szeretnénk eltávolítani, érdemes a japán trükköt bevetnünk a gyümölcsmosásra!
Miért nem elég egyszerűen megmosni a gyümölcsöt?
Tény, hogy a jelentős részét eltávolítja a szennyeződésnek, vegyszereknek az egyszerű, folyó vízzel történő mosás is a gyümölcsökről. A helyzet azonban ennél összetettebb:
- A vegyszerek a gyümölcs felszíne alá is bekerülnek, különösen az olyan vékony héjú gyümölcsöknél, mint például az eper vagy málna.
- Még egy alapos, folyó vízzel történő lemosás után is maradnak ezeknek az apró, göröngyös felszínű gyümölcsökön szennyeződések.
Nem megnyugtató a tudat egyáltalán, viszont a japánok kitaláltak egy egyszerű és hatásos megoldást, amivel teljesen tiszták lesznek a gyümölcsök.
Így működik a japán módszer a gyümölcsök megtisztítására
A Japánból kitalált technika egy olyan összetevőn alapul, ami mindenkinek a kamrájában megtalálható: a szódabikarbónán. Számtalan dologra jó az otthonunkba a szódabikarbóna, de azt kevesen tudják, hogy a gyümölcsök esetében akár a vegyszerek 80 százalékát is eltávolíthatjuk vele.

15 percig áztassuk az epret a szódabikarbónás vízben, hogy eltávolítsa a vegyszermaradványokat
Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan alkalmazzuk a japán módszert a gyümölcsmosásra:
- Töltsünk meg egy tálat hideg vízzel
- Adjunk hozzá egy evőkanál szódabikarbónát, és oldjuk fel a vízben.
- Áztassuk a gyümölcsöket – még az epret is! – a szódabikarbónás vízben 15 percig.
- Folyó vízzel öblítsük le a gyümölcsöket.
A végeredmény: tiszta és biztonságosan fogyasztható zöldségek, gyümölcsök.
Az eper tárolása és mosása különösen kényes dolog
Amikor az epret tisztítjuk, egyetlen apró részletre különösen oda kell figyelnünk: a tövét csak az áztatás után távolítsuk el! Ezzel meggátolhatjuk, hogy a víz – és a leázott szennyeződés – bejusson a gyümölcs húsához.
Mosás után fontos, hogy rendesen leszárítsuk az epret, mielőtt dobozba raknánk, hogy eltároljuk. Érdemes papírtörlőre rétegezni a dobozban az epret, így sokkal tovább friss marad és megőrzi az állagát.
Forrás: Marie Claire Belgium/Claire De Wilde, fotó: Unsplash/Kaylin Pacheco