Ez az 1 dolog mossa le tényleg a növényvédő szereket a zöldségekről és gyümölcsökről

2023. augusztus 22.
Nem kell bonyolult, többfázisú gyümölcsmosásra gondolni. A biztos megoldás ennél sokkal egyszerűbb szerencsére, ha azt szeretnénk, hogy vegyszermentesen ehessük meg a szilvát, körtét vagy almát.
Hatékony gyümölcs mosás
  • Milyen kockázatot jelentenek valójában a gyümölcsökön, zöldségeken lévő növényvédőszer-maradványok?
  • A sima csapvíz  a legalkalmasabb rá, hogy lemossuk az összes vegyszert a gyümölcsökről.
  • Ne használjunk semmilyen mosószert a gyümölcsök megtisztításához.

A TikTokon egyre többen töltenek fel videókat az olyan speciális gyümölcsmosási technikáikról, amikor ecettel vagy szódabikarbónával áztatják a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy eltávolítsák róla a vegyszermaradványokat.

Tényleg szükség van ilyen alapos mosásra? Milyen kockázatot jelentenek valójában a gyümölcsökön, zöldségeken lévő növényvédőszer-maradványok?

A növényvédő szereket tényleg le kell mosnunk a gyümölcsökről

„A növényvédő szerek számos problémát okozhatnak, attól függően, milyen vegyszer maradványát vittük be a szervezetünkbe a zöldséggel, gyümölccsel – magyarázta Dr. Kelly Johnson-Arbor toxikológus. – Vannak olyan növényvédő szerek, amik idegi károsodást, mások akár rákot okozhatnak.”

Az tehát egyértelmű ezek után, hogy ne együnk mosatlan gyümölcsöt. De mivel és hogyan szabadulhatunk meg a növényvédőszer-maradványoktól?

Így mossuk meg a zöldséget, gyümölcsöt

Folyó vízzel mossuk a gyümölcsöket, hogy eltávolítsuk a növényvédőszer-maradványokat

Folyó vízzel mossuk a gyümölcsöket, hogy eltávolítsuk a növényvédőszer-maradványokat

Nincs szükség soklépcsős, bonyolult mosogatásra, súrolásra, áztatásra. Nem kell bevetnünk csodaszereket ahhoz, hogy megtisztítsuk a zöldséget és gyümölcsöt a növényvédő szerektől. Mutatjuk, a szakember szerint mik a legfontosabb szabályok a gyümölcsmosásban.

  1. Használjunk sima csapvizet a gyümölcsök megtisztításához, ez távolítja el leghatékonyabban a növényvédő szerek maradványait. Ne áztassuk, folyó vízzel mossuk a terméseket.
  2. Ne használjunk szappant, mosogatószert vagy bármilyen készen kapható gyümölcsmosó oldatot, mert a gyümölcsök, zöldségek ezeket is magukba szívhatják.
  3. Fontos, hogy ne áztassuk fogyasztás előtt a zöldséget, gyümölcsöt, folyó vízzel öblítsük le. Csak így távolítható el teljesen a vegyszermaradvány.
  4. Az érdes felületű, pórusos, leveles növényeknek több mosásra van szüksége. 
  5. Ne tegyük a tányérunkra mosatlan héjjal a dinnyét sem.
  6. Gyümölcsmosás után mi is mossunk kezet!

Nem kell tehát bonyolult szabályokat betartanunk, ha azt akarjuk, hogy ne kerüljön vegyszerrel szennyezett zöldség vagy gyümölcs a szánkba. Viszont ha tényleg azt szeretnénk, hogy biztosan ne fogyasszunk el olyan élelmiszert, amin esetleg lehetnek növényvédőszer-maradványok, érdemes organikus vagy bio gyümölcsöket, zöldségeket beszereznünk.

Forrás: The Huffington Post, fotó: Unsplash