Ennyi mindenre használhatod takarítás közben a sót

2022. augusztus 31.
A só tényleg olyan hozzávaló, ami minden háztartásban megtalálható, így akár most azonnal tesztelheted ezeket a nagyszerű takarítási tippeket!

A konyhai használatával kapcsolatban igen eltérőek a vélemények, a takarítás során azonban nincsenek kétségek: apró szemcséinek köszönhetően a konyhasó szuper dörzsanyag, vízben oldva pedig szuper természetes fertőtlenítő. Itt azonban még nem ér véget a sor: folteltávolításhoz és ezüsttisztításhoz is sikerrel használhatod!

Ennyi mindenre használhatod takarítás közben a sót

1. Üvegek, kulacsok fertőtlenítésére

Alakjukból adódóan nem mindig könnyű alaposan kimosni az üvegpalackokat és a kulacsokat, sokszor még a kimondottan erre kifejlesztett üvegmosó kefével sem. Arról nem is beszélve, hogy ha rendszeresen iszol belőlük vagy tárolsz innivalót ezekben az üvegekben, szerencsésebb vegyszermentes tisztítószerekhez nyúlni. Engedj a tisztításra váró palackok, kulacsok aljába 2-3 ujjnyi magasságban meleg vizet, szórj bele 1 evőkanál sót és adj hozzá 1 evőkanál ecetet. Alaposan rázd össze, majd öntsd tele vízzel. Hagyd állni 20-30 percig, majd többször öblítsd át hideg vízzel!

2. Rozsdamentesítésre

A rozsdafoltok nemcsak a ruhákon okozhatnak bosszúságot, hanem például a kulcsokon, pénzérméken és más, fémből készült használati tárgyakon. Sóval, meleg vízzel és citromlével csodákra lehetsz képes: áztasd be a rozsdás dolgokat 1/2 liter meleg víz, 2 evőkanál só és 1 citrom kifacsart levének keverékébe 20-30 percre, majd a mosogatószivacs felső, érdesebb felével dörzsöld le a rozsdát!

3. Izzadságfoltok eltüntetésére

Veled is megesett, hogy a frissen mosott ruhákon még érezni lehetett a kellemetlen izzadságszagot? Az orrfacsaró illat mellett sokszor sárga elszíneződés is rontja az összképet, a só azonban ezen is segíthet! Engedj a mosdóba meleg vizet, és oldj fel benne 2 evőkanál sót. Mielőtt ebbe beáztatnád a pórul járt ruhát, szórófejes flakonból fújj közvetlenül a foltra fehérborecetet, majd kezdődhet a sós fürdőzés! 10-15 percig hagyd ázni, azután mosd ki a megszokott módon!

4. Cipők fertőtlenítésére

A verejtékezés mellett a kellemetlen lábszag okozhat sok fejtörést, szerencsére azonban erre is van vegyszermentes megoldás. Mivel a nehezen elviselhető szag a talpbetéten és a lábbeliben fellelhető baktériumok elszaporodásának egyik következménye, a szagtalanítás mellett a fertőtlenítésre is gondolni kell. A só önmagában is képes arra, hogy semlegesítse a rossz szagokat, a sokoldalú szódabikarbónával keverve azonban még erőteljesebb a hatása és fertőtlenítőként is teszi majd a dolgát. 1:1 arányban keverd össze ezt a két fehér port, és szórd a problémás cipőkbe! Hagyd egy éjszakán át hatni, majd másnap szórd ki a lábbeliből.

5. Ezüst fényesítésre

Gyűrűk, fülbevalók, karkötők, láncok, de még evőeszközök fényesítésére is eredményesen használhatod a sót! Attól függően, hogy mekkora az, amit ragyogóvá szeretnél változtatni, fogj egy lapos edényt, és béleld ki alufóliával (kisebb ékszerekhez egy pohár is elegendő!) Szórj bele annyi sót, hogy az alufóliát beterítse, majd helyezd el rajta az ezüstből készült tárgyakat, és óvatosan önts rá annyi vizet, amennyi jócskán ellepi. Hagyd hatni 10-15 percig, majd emeld ki az edényből, és puha ronggyal alaposan töröld át az ezüstöt!

Ennyi mindenre használhatod takarítás közben a sót

6. Zöldség- és gyümölcsmosáshoz

Azt, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket felhasználás előtt mindig nagyon fontos (lenne) alaposan megmosni, remélhetőleg senkinek sem kell mondani. Ahhoz, hogy még hatékonyabb legyen a tisztítás, elég 2-3 evőkanál sót keverni az áztatáshoz használt vízbe: segíteni fog, hogy könnyebben lejöjjön a héjról a földmaradvány (például burgonya vagy répa esetében) és hozzájárul ahhoz is, hogy eltűnjenek a szemnek láthatatlan növényvédő- vagy rovarirtószerek.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?