Tudományosan igazolták: a te vérnyomásodat is csökkentheti ez az olcsó étel

2025. május 20.
Háromból egy felnőtt magas vérnyomással küzd, és gyakran előfordul, hogy nem is tudnak róla. A gyógyszeres kezelésen túl az orvostudomány támogatja azokat a természetes módszereket is, amelyek segíthetnek kontrollálni a magas vérnyomást. Mutatjuk azokat a vérnyomáscsökkentőket, melyek hatása vetekszik a tablettákéval!
  • Friss tanulmány látott napvilágot a flavonoidok vérnyomásra tett jótékony hatásával kapcsolatban.
  • A flavonoidtartalmú élelmiszerek nem feltétlen helyettesítik a gyógyszeres kezelést, de mindenképp hozzájárulnak az egészséges életmódhoz.
  • Lássuk, mely élelmiszerek fogyasztásával rendezhetjük a vérnyomásunkat!

A brit University of Surrey friss kutatása szerint a flavonoidok kiváló hatással vannak a magas vérnyomásra és ereink egészségére. A European Journal of Preventive Cardiology publikálta a tanulmányt, mely 145 randomizált kontrollált vizsgálat eredményét mutatja be. A kutatás szerint a flavonoidok rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a magas vérnyomást.

Mik azok a flavonoidok és hogyan csökkentsük segítségükkel a magas vérnyomást?

Míg bizonyos ételek, például a sós dolgok hatására kilőhet a vérnyomásunk, már kis mennyiségben is hatásos lehet magas vérnyomás ellen a flavonoidtartalmú élelmiszer. Ezek az alapanyagok ráadásul közismertek és nem is drágák.

A tea, az alma, a fekete csoki vagy a kakaópor mind tartalmaz flavonoidot, így ezek rendszeres fogyasztásával rendben tarthatjuk a vérnyomásunkat.

Magas vérnyomás csökkentése flavonoidokkal

Magas vérnyomás csökkentése természetes módszerrel: flavonoidok!

flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, sok gyógynövény is a flavonoidoknak köszönheti előnyös tulajdonságait.

A flavonoidokat a polifenolok közé soroljuk, a másodlagos növényi anyagcseretermékek közé tartoznak. Kiváló hatással vannak a kardiovaszkuláris egészségre.

Mik azok az ételek, amelyben megtalálhatóak a flavonoidok, így csökkenthetik a magas vérnyomást?

1. Zöld tea, fekete tea: A flavonoidok fő forrásai. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk szív- és érrendszerünkért.
2. Kakaó, fekete csokoládé: Különösen a nyers kakaó vagy magas (minimum 70%-os) kakaótartalmú csokoládé. Minél tisztább, annál magasabb a flavonoidtartalom a kakaóban.

Magas vérnyomás csökkentése flavonoidokkal

Magas vérnyomás csökkentése flavonoidokkal

3. Alma: és ne hámozzuk meg! Az almahéj flavonoidtartalma is jelentős.
4. Szőlő, vörösbor: a vörös szőlőfélék flavonoidtartalma nagyon magas, különösen a héj és a mag tartalmazza nagy mennyiségben. Alkoholtartalma miatt nagyobb mennyiségben nem ajánlott a vörösbor fogyasztása, de a szőlő miatt ez is kiváló flavonoidforrás.
5. Piros bogyós gyümölcsök: áfonya, szeder, málna. 
6. Bab, lencse, hüvelyesek: rendszeres fogyasztásuk szintén vérnyomáscsökkentő hatású.

 

Ezek mellett bizonyos italok is csökkenthetik a vérnyomást!

Azt azonban fontos figyelembe venni, hogy a magas flavonoidtartalmú élelmiszerek nem feltétlen helyettesítik a gyógyszeres kezelést, viszont az egészséges életmódhoz mindenképp hozzájárulnak. 

Forrás: LaVoz Fotó: Getty Images


Életmód