- Friss tanulmány látott napvilágot a flavonoidok vérnyomásra tett jótékony hatásával kapcsolatban.
- A flavonoidtartalmú élelmiszerek nem feltétlen helyettesítik a gyógyszeres kezelést, de mindenképp hozzájárulnak az egészséges életmódhoz.
- Lássuk, mely élelmiszerek fogyasztásával rendezhetjük a vérnyomásunkat!
A brit University of Surrey friss kutatása szerint a flavonoidok kiváló hatással vannak a magas vérnyomásra és ereink egészségére. A European Journal of Preventive Cardiology publikálta a tanulmányt, mely 145 randomizált kontrollált vizsgálat eredményét mutatja be. A kutatás szerint a flavonoidok rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a magas vérnyomást.
Mik azok a flavonoidok és hogyan csökkentsük segítségükkel a magas vérnyomást?
Míg bizonyos ételek, például a sós dolgok hatására kilőhet a vérnyomásunk, már kis mennyiségben is hatásos lehet magas vérnyomás ellen a flavonoidtartalmú élelmiszer. Ezek az alapanyagok ráadásul közismertek és nem is drágák.
A tea, az alma, a fekete csoki vagy a kakaópor mind tartalmaz flavonoidot, így ezek rendszeres fogyasztásával rendben tarthatjuk a vérnyomásunkat.

Magas vérnyomás csökkentése természetes módszerrel: flavonoidok!
A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, sok gyógynövény is a flavonoidoknak köszönheti előnyös tulajdonságait.
A flavonoidokat a polifenolok közé soroljuk, a másodlagos növényi anyagcseretermékek közé tartoznak. Kiváló hatással vannak a kardiovaszkuláris egészségre.
Mik azok az ételek, amelyben megtalálhatóak a flavonoidok, így csökkenthetik a magas vérnyomást?
1. Zöld tea, fekete tea: A flavonoidok fő forrásai. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk szív- és érrendszerünkért.
2. Kakaó, fekete csokoládé: Különösen a nyers kakaó vagy magas (minimum 70%-os) kakaótartalmú csokoládé. Minél tisztább, annál magasabb a flavonoidtartalom a kakaóban.

Magas vérnyomás csökkentése flavonoidokkal
3. Alma: és ne hámozzuk meg! Az almahéj flavonoidtartalma is jelentős.
4. Szőlő, vörösbor: a vörös szőlőfélék flavonoidtartalma nagyon magas, különösen a héj és a mag tartalmazza nagy mennyiségben. Alkoholtartalma miatt nagyobb mennyiségben nem ajánlott a vörösbor fogyasztása, de a szőlő miatt ez is kiváló flavonoidforrás.
5. Piros bogyós gyümölcsök: áfonya, szeder, málna.
6. Bab, lencse, hüvelyesek: rendszeres fogyasztásuk szintén vérnyomáscsökkentő hatású.
Ezek mellett bizonyos italok is csökkenthetik a vérnyomást!
Azt azonban fontos figyelembe venni, hogy a magas flavonoidtartalmú élelmiszerek nem feltétlen helyettesítik a gyógyszeres kezelést, viszont az egészséges életmódhoz mindenképp hozzájárulnak.
Forrás: LaVoz Fotó: Getty Images