Kívánod a sósat? Így edd, hogy a vérnyomásod se bánja

2023. december 25.
Chipsről álmodozol? Mutatjuk, hogy egyél „valami sósat” egészségesen!
Kívánod a sósat? Így edd, hogy a vérnyomásod se bánja

A szív- és érrendszeri kutatásokkal foglalkozó British Heart Foundation tavalyi kutatásából kiderül, hogy ha mindenki napi 5 gramm sót fogyasztana, 2030-ra 1,4 millióval (!) kevesebb új páciens jelentkezne magas vérnyomással, 1350 ezerrel kevesebbeknél alakulna ki szívkoszorúér-betegség, 49 ezerrel kevesebbeknél stroke, több mint 450 ezer extra, jó egészségben töltött évet nyernénk.

Ennek ellenére mégis rengetegen esznek kifejezetten sósan, nassolnak sós snackeket, amiket ráadásul nem is korlátozunk (magunknak sem) annyira, mint a cukros édességeket. Pedig minél sósabban eszel, az ízlelőbimbőid annál inkább hozzászoknak, így annál több sóra lesz szükséged, hogy újra átéld ugyanazt a finom, sós élményt. Ezért is gyakori a szakácsoknál, hogy elsózzák az ételt (és nem azért, mert szerelmesek). Érdemes figyelni tehát arra, mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Kívánod a sósat? Így edd, hogy a vérnyomásod se bánja

Minél többet sózol, annál inkább hozzászokik a szervezeted, és belecsúszol egy ördögi körbe.

A sóbevitelünk nagy részét (a WHO szerint 80 százalékát) egyébként a chipsek, sült krumplik, gyorsételek és készételek, azaz előre elkészített ételek fogyasztása teszi ki. Így a legkönnyebb módja a só redukálásának, ha nem eszünk olyat, amit nem mi csináltunk.

„A só esetében a vele jövő zsír az aggasztóbb. Minden olyan étel, amit nem fűszerekkel ízesítettek, valószínűleg sót adtak hozzá, és sóvárgást válthat ki… mivel az ízesítése még több evésre késztet. A só és zsír kombinációja ezekben az ételekben a koleszterinproblémák legfőbb okozói. A főzés közben az emberek által hozzáadott só sokkal kevesebb aggodalomra ad okot” – magyarázta Sam Bloom, táplálkozási terapeuta.

Dr. Stuart Grice pedig elmondta, hogy mit válassz, ha sósat ennél, de az egészségesen tennéd. „Mikor sósat kívánsz, először is bizonyosodj meg arról, hogy jól hidratált vagy. Ha még mindig vágysz rá, chips helyett nyúlj inkább olyan élelmiszerekhez, mint az olívabogyó vagy a leveles zöldek, melyek gazdagok polifenolokban, magnéziumban és kalciumban. Ezek az ételek segítenek enyhíteni a só iránti sóvárgást, ami gyakran a tápanyagban gazdag ételek iránti vágy miatt alakulhat ki.” 

Persze hallgatnunk kell a testünkre. De néha, amikor azt hiszed, hogy sósért kiált, valójában csak az ásványi anyagokért könyörög.

Forrás: The Guardian, Fotók: Getty Images