5 egyszerű lépés, amivel gyógyszer nélkül is csökkenthetjük a vérnyomásunkat

2024. január 07.
Nem véletlenül nevezik a magas vérnyomást csendes gyilkosnak. Az esetek jelentős részében csak akkor derül ki, hogy baj van, amikor már komoly problémát okozott. Pedig még akkor is sokat tehetünk a vérnyomás csökkentésére, ha nem szívesen szednénk gyógyszert.
Vérnyomás csökkentés gyógyszer nélkül
  • Minden harmadik stroke és szívinfarktus a kezeletlen magas vérnyomás számlájára írható.
  • Ebből is látszik, hogy létfontosságú lenne a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, és ha kell akár gyógyszerrel is történő szabályozása.
  • Sőt, a vérnyomáscsökkentő gyógyszer mellett is roppant hasznos, ha bevezetünk az életünkbe néhány vérnyomáscsökkentő lépést.

A negyven év felettiek többségének már magas a vérnyomása a fejlett világ országaiban az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint. Magyarország a Semmelweis Orvostudományi Egyetem adatai szerint az élvonalba tartozik világszinten is a magas vérnyomásos esetek számát tekintve, vezető halálokot jelentenek a szív- és érrendszeri problémák.

Ami még aggasztóbb, hogy Magyarországon 10-ből csak 6 esetben diagnosztizált orvos által a magas vérnyomás, és csak 5 esetben, tehát csak a betegek felénél kezelik a problémát. Emiatt nevezik csendes gyilkosnak is a magas vérnyomást. 

Az egészséges vérnyomás 120/80 mmHg. Az efölötti érték magasnak tekinthető, de 140/90 felett már magasvérnyomás betegségről beszélnek a kardiológusok. Ez a szint már hatalmas mértékben megemeli a stroke és szívinfarktus kockázatát, de vesebetegség, látásvesztés és demencia is kialakulhat szövődményeként.

A vérnyomás szabályozásában egy bizonyos szint felett elkerülhetetlen a gyógyszerszedés. Ebben a saját érdekünkben jobb, ha nem bíráljuk felül az orvosunk utasítását. viszont számos gyógyszermentes lépést tehetünk a vérnyomás csökkentésére.

1. Fogyasszunk kevesebb sót

Magas vérnyomás esetén kulcsfontosságú a sómennyiség csökkentése az étrendünkben. Ez már hetek alatt éreztetheti hatását. Az emberek többsége túl sok sót fogyaszt. Eleve a feldolgozott élelmiszerek sótartalma túlságosan magas, de még ezt is hajlamosak vagyunk tovább sózni. Pedig a zöldségek, gyümölcsök, gabonák és fehérjeforrások természetes sótartalma elegendő lenne ahhoz, hogy fedezze a napi sószükségletünket.

2. Együnk több káliumot és rostot

A kálium segít a sóháztartásunk szabályozásában, csökkenti a nyomást a vérereken. A legtöbb kálium az alábbi ételekben található:

  • banán
  • leveles zöldek
  • édesburgonya
  • olajos magvak (sózatlanul)
  • paradicsom
  • sárgabarack
  • gomba

A jó hír, hogy ezek fogyasztásával jelentősen növelhetjük a rostbevitelünket is, ami szintén elengedhetetlen a vérnyomás csökkentésére.

3. Mozogjunk többet az alacsony vérnyomásért

A sport több szempontból is fontos ahhoz, hogy gyógyszer nélkül csökkentsük a magas vérnyomást

A sport több szempontból is fontos ahhoz, hogy gyógyszer nélkül csökkentsük a magas vérnyomást

Mivel a szívünk is egy izom, fontos, hogy a rendszeres testmozgással eddzük. Ez természetes módon, gyógyszer nélkül csökkenti a vérnyomást, hiszen minél erősebb, annál kisebb erőfeszítést jelent a vér pumpálása az erekbe. A kardiotréning és súlyzós edzés egyaránt fontos a vérnyomás csökkentésére.

4. A fogyástól is csökken a vérnyomás

Ha túlsúlyosak vagyunk, már néhány kiló feleslegtől való megszabadulás csökkenti a vérnyomásunkat is. Ugyanis a szívünknek nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy eljuttassa a vért a testünk minden sejtjéhez. Minden kilogrammal 1 mmHg-t csökken a vérnyomás. De fontos mutató a derékméret is: 100 centiméter felett már komoly kockázatot mutat a magas vérnyomás kialakulásához.

5. Csökkentsük az alkoholfogyasztást és dohányzást

Az alkohol jelentősen és hirtelen megemeli a vérnyomást. Sőt, amikor másnaposak vagyunk, még tovább emelkedik. De a mértékletes ivás is komoly kockázatot jelent a magas vérnyomás kialakulásában. 

Az alkoholhoz hasonlóan a dohányzás is hozzájárul a magas vérnyomás és szív- és érrendszeri problémák kialakulásához. Ha sikerül leszoknunk a dohányzásról, jelentősen csökkentheti a vérnyomást.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash