Tele vannak niacinnal: 5 étel, amit érdemes beiktatnod az étrendedbe – elmondjuk, miért

2025. szeptember 26.
A niacin, más néven B3-vitamin elengedhetetlen a szervezetünk számára: támogatja az anyagcserét, az idegrendszer megfelelő működését és antioxidáns védelmet nyújt. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a felesleg a vizelettel ürül, ezért fontos a rendszeres bevitel. Szerencsére számos állati és növényi forrásból hozzájuthatunk, így könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe.
Sült máj tányéron
  • A niacin, más néven B3-vitamin elengedhetetlen a szervezetünk számára.
  • A szervezetünk nem képes önállóan előállítani a niacint, ezért az élelmiszerekből kell biztosítanunk.
  • A máj az egyik leggazdagabb természetes niacinforrás, és mutatunk további opciókat is.

A szervezetünk nem képes önállóan előállítani a niacint, ezért az élelmiszerekből kell biztosítanunk. A férfiak számára ajánlott napi bevitel 16 mg, a nőknél pedig 14 mg. Ez a mennyiség fedezi a felnőttek döntő többségének szükségleteit. Ha figyelünk a változatos táplálkozásra, könnyedén elérhetjük ezt az értéket.

Niacinban gazdag ételek, amelyek segítik az egészségünket

1. Máj

A máj az egyik leggazdagabb természetes niacinforrás. Egy 85 grammos adag főtt marhamáj 14,7 mg niacint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 91%-át jelenti a férfiaknak, a nőknek pedig bőven több mint 100%-át. A csirkemáj szintén kiemelkedő niacintartalmát illetően, miközben fehérjében, vasban, A-vitaminban és más B-vitaminokban is bővelkedik.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tombor-Ferenczi Dalma (@tfdalm) által megosztott bejegyzés

 

2. Földimogyoró

A földimogyoró tele van niacinnal, rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát anélkül, hogy súlygyarapodást okozna.

földimogyoró a vegetáriánusok egyik kedvence, hiszen két evőkanál mogyoróvaj közel 4,3 mg niacint biztosít. Ez a napi ajánlott bevitel 25–30%-ának felel meg. Emellett értékes fehérjét, egészséges zsírokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, miközben kutatások szerint a rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát anélkül, hogy súlygyarapodást okozna.

3. Gomba

Gomba

A gomba az egyik legjobb növényi niacinforrás, egy csészényi kb. 2,5 mg-ot tartalmaz.

A gomba az egyik legjobb növényi niacinforrás, egy csészényi (kb. 70 g) adag 2,5 mg-ot tartalmaz. Ez 15–18%-át adja a napi szükségletnek. Külön érdekesség, hogy a napfény alatt termesztett gombák D-vitamint is biztosítanak, ami a csontok és az immunrendszer egészségéhez nélkülözhetetlen.

4. Zöldborsó

Egy csésze főtt zöldborsó 3 mg niacint tartalmaz, ami körülbelül a napi szükséglet ötödét fedezi. Rosttartalma szintén figyelemre méltó, hiszen egy adag a napi rostbevitel negyedét biztosítja. Antioxidánsai révén segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a bélflóra támogatásában is.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Szabó Adrienn – dietetikus (@diet_etikus) által megosztott bejegyzés

 

5. Barna rizs

Egy csésze főtt barna rizs a niacin napi ajánlott mennyiségének 18–21%-át adja. Bár a gabonákból származó niacin kevésbé hasznosul, a barna rizs előnyei között szerepel a magas rost-, magnézium- és B6-vitamin-tartalom. Ha fehér rizs helyett választjuk, csökkenthetjük a gyulladást a szervezetben, ezen túl javítja a szív-érrendszeri mutatókat is.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

AdriDanielFitness (@adridanielfitness) által megosztott bejegyzés

 

Akár húsfélékből, akár növényi forrásokból válogatunk, a niacinban gazdag ételek biztosítják, hogy elegendő mennyiséghez jussunk. Érdemes változatosan étkezni, hogy ne csak a B3-vitaminból, hanem más fontos tápanyagokból is a lehető legtöbbet nyerje ki a szervezetünk.

Forrás: HealthLine Fotó: Getty Images

Ajánlott videó