Repedezett a sarkad? Komolyabb problémára is utalhat!

2022. október 06.
Amikor már nem segít semmilyen lábápoló, gyanakodjunk vitaminhiányra!

Most, hogy közelegnek az igazán hideg hónapok, sokan tapasztalják, hogy a lábukon található bőrkeményedés egyre makacsabb formát ölt, sok esetben olyan súlyos a helyzet, hogy az érintett területen a bőr nemcsak berepedezik, de vérzik is.

berepedezett sarok

A kellemetlen elváltozás hátterében számtalan ok állhat, kezdve a rossz kialakítású cipőtől az ekcémán és a gombás fertőzésen át egészen a cukorbetegségig. A felsorolásokból sokszor kimarad a vitaminhiány, ami azokban az országokban gyakori jelenség, ahol az alultápláltság szomorú méreteket ölt. Ebben az esetben a C-, B3- és E-vitamin hiánya okozza a kellemetlen elváltozást.

A C-vitamin súlyos hiánya nemcsak száraz bőrt okoz, de rossz közérzetettel, étvágytalansággal,, fogyással, kimerültséggel, ingerlékenységgel, az ízületek érzékenységével, ínyvérzéssel és izomgyengeséggel is jár, ennek elkerülése érdekében pedig fontos, hogy napi szinten gondoskodjunk a C-vitamin beviteléről.

A B3-vitamin-deficit tipikus jelei nemcsak a száraz, irritált bőr, de az étvágytalanság, a hasmenés vagy a memóriavesztés éppúgy. A csirkemell, a pulyka, a lencse, az avokádó és a lazac kiváló B3-vitamin-forrás.

Az E-vitamin hiánya látásproblémákkal, izomgyengeséggel, terméketlenséggel, idő előtti öregedéssel, hajhullással, a hormonális egyensúly felborulásával és száraz bőrrel jár. A kellemetlen panaszok elkerülése érdekében fogyasszunk sok zöld levelű zöldséget, bogyós gyümölcsöt, magvakat (lenmag, dió, mandula, földimogyoró, napraforgó, fenyőmag, pisztácia), avokádót, mangót, kivit, lazacot, rákot, tőkehalat.

Forrás: Healthdigest Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!