Sokkoló, mennyire leesik a D-vitamin-szinted ősszel – így kerülheted el a bajt

2025. október 07.
A megfelelő D-vitamin bevitele – amely felelős az immunrendszerünk erősítéséért és a kalcium felszívódásának elősegítéséért – nagyon fontos. Eláruljuk, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy ne okozzon bajt a drasztikusan lecsökkent D-vitamin-szinted ősszel!
Nő élvezi a napsütést
  • Ahogy a nyár véget ér, egyre kevesebb  napfényhez jutunk, ezért még fontosabb a megfelelő D-vitamin-szint biztosítása.
  • A D-vitaminhiány ősszel megfázást és influenzát eredményezhet.
  • Farzanah Nasser táplálkozásterapeuta elárulta, hogyan kerülhető el, hogy az ősszel lecsökkent D-vitamin-szint problémákat okozzon!

A D-vitamin segít szabályozni a kalcium- és foszfátszintet, amelyek hatással vannak csontjainkra és izmainkra. Bár gyakran ásványi anyagként tekintenek rá, valójában egy hormon, amelyet elsősorban a napsugárzásból szintetizálunk.

Hogyan működik a D-vitamin a szervezetben?

A D-vitamin a bőrön keresztül receptorsejteken keresztül szívódik fel, majd a szervezetben tárolódik, ahol inaktív maradhat, amíg szükség nem lesz rá. A máj és a vesék ezután a tárolt D-vitamint aktív formává alakítják, amelyre a szervezetnek szükség esetén szüksége van.

Nasser szerint „a megfelelő D-vitamin-szint fenntartása ősszel segíthet megelőzni a megfázást és az influenzát.

Hogyan lehet növelni a D-vitamin-szintet ősszel?

A D-vitamin-szint növelése és az immunrendszeres erősítése érdekében ősszel „próbálj meg körülbelül 15-20 percet napfényben tölteni reggel 9 és délután 3 óra között, majd közvetlenül utána vigyél fel fényvédőt”. Az ilyen napfürdőzést nyáron, amikor a legnagyobb a napsugárzásnak való kitettség, nem szabad széles spektrumú fényvédő nélkül végezni.

Egy nő élvezi a napsütést a szabadban

Egy nő élvezi a napsütést a szabadban

Honnan tudhatom, hogy D-vitamin-hiányom van?

A D-vitamin-hiány jelei lehetnek:

  • Fáradtság
  • Gyenge körmök
  • Hajhullás
  • Folyamatos betegeskedés

A háziorvosok nemcsak a D-vitamin szintjét tudják ellenőrizni, hanem segíthetnek egy kiegészítő terv összeállításában is. „Azt javaslom, hogy ezt szeptember végén kérjenek laborvizsgálatot, így felmérhetik, hogy a szervezetük mennyire tudta felszívni a D-vitamint a nyár folyamán” – magyarázza Nasser.

Mely élelmiszerek gazdagok D-vitaminban?

A zsíros hal nagyszerű D-vitamin-forrás (és fehérjeforrás is). „Lazac, makréla, szardínia és hering” – mondja Nasser. A tojássárgája és a vörös hús is jó D-vitaminforrás, akárcsak a D-vitaminnal dúsított reggeli gabonapelyhek.

Forrás: Glamour, Fotó: Getty Images

Ajánlott videó