- Ahogy a nyár véget ér, egyre kevesebb napfényhez jutunk, ezért még fontosabb a megfelelő D-vitamin-szint biztosítása.
- A D-vitaminhiány ősszel megfázást és influenzát eredményezhet.
- Farzanah Nasser táplálkozásterapeuta elárulta, hogyan kerülhető el, hogy az ősszel lecsökkent D-vitamin-szint problémákat okozzon!
A D-vitamin segít szabályozni a kalcium- és foszfátszintet, amelyek hatással vannak csontjainkra és izmainkra. Bár gyakran ásványi anyagként tekintenek rá, valójában egy hormon, amelyet elsősorban a napsugárzásból szintetizálunk.
Hogyan működik a D-vitamin a szervezetben?
A D-vitamin a bőrön keresztül receptorsejteken keresztül szívódik fel, majd a szervezetben tárolódik, ahol inaktív maradhat, amíg szükség nem lesz rá. A máj és a vesék ezután a tárolt D-vitamint aktív formává alakítják, amelyre a szervezetnek szükség esetén szüksége van.
Nasser szerint „a megfelelő D-vitamin-szint fenntartása ősszel segíthet megelőzni a megfázást és az influenzát.
Hogyan lehet növelni a D-vitamin-szintet ősszel?
A D-vitamin-szint növelése és az immunrendszeres erősítése érdekében ősszel „próbálj meg körülbelül 15-20 percet napfényben tölteni reggel 9 és délután 3 óra között, majd közvetlenül utána vigyél fel fényvédőt”. Az ilyen napfürdőzést nyáron, amikor a legnagyobb a napsugárzásnak való kitettség, nem szabad széles spektrumú fényvédő nélkül végezni.

Egy nő élvezi a napsütést a szabadban
Honnan tudhatom, hogy D-vitamin-hiányom van?
A D-vitamin-hiány jelei lehetnek:
- Fáradtság
- Gyenge körmök
- Hajhullás
- Folyamatos betegeskedés
A háziorvosok nemcsak a D-vitamin szintjét tudják ellenőrizni, hanem segíthetnek egy kiegészítő terv összeállításában is. „Azt javaslom, hogy ezt szeptember végén kérjenek laborvizsgálatot, így felmérhetik, hogy a szervezetük mennyire tudta felszívni a D-vitamint a nyár folyamán” – magyarázza Nasser.
Mely élelmiszerek gazdagok D-vitaminban?
A zsíros hal nagyszerű D-vitamin-forrás (és fehérjeforrás is). „Lazac, makréla, szardínia és hering” – mondja Nasser. A tojássárgája és a vörös hús is jó D-vitaminforrás, akárcsak a D-vitaminnal dúsított reggeli gabonapelyhek.
Forrás: Glamour, Fotó: Getty Images