4 módszer, hogy még egy jó adag D-vitamint begyűjtsünk a náthaszezon előtt

2023. szeptember 22.
Nem csak a csontjaink miatt van szükségünk a D-vitaminra. Elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez és a fertőzések elleni harchoz, de a 2-es típusú diabétesz megelőzésében is fontos szerepe van. Ezért is érdemes még addig annyit begyűjtenünk belőle, amennyit csak tudunk, míg jó idő van!
D-vitamin raktár feltöltése 4 módszer
  • Magyarországon az emberek kétharmadának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje.
  • A D-vitamin számos élettani folyamatban játszik fontos szerepet.
  • Télen mindenképp szükség lehet D-vitamin táplálékkiegészítő szedésére is.

Hiába gondoljuk azt, hogy a szép, napsütéses nyáron biztosan mindenki elég D-vitaminhoz jutott, Magyarországon az emberek kétharmadának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje. Sőt, minden második magyar nyáron is D-vitamin-hiányos

Mivel a D-vitamin számos folyamatban részt vesz a szervezetünkben, létfontosságú az egészségünk érdekében. Csökkenti a 2-es típusú diabétesz és a demencia kialakulásának kockázatát. Elengedhetetlen az immurendszer megfelelő működéséhez és a fertőzések leküzdéséhez. A gyulladásos folyamatok és autoimmun betegségek ellen is nagyon fontos szerepet játszik a szervezetünkben a D-vitamin.

Kevesebb időt töltünk a szabadban, így sokkal kevesebb D-vitamin termelődik a szervezetünkben. Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezetünk képes tárolni a felesleget, ami a napos időben termelődik. Mutatjuk, hogyan tankolhatunk fel D-vitaminból még a náthaszezon előtt!

1. Legyünk minél többet a napsütésben

A legegyszerűbb módja annak, hogy serkentsük a D-vitamin termelődését a szervezetünkben, ha kimegyünk a napra. Használjuk ki, hogy még most is remek idő van, ám vigyázzunk, hogy ne égjünk le. Inkább többször kevés időt legyünk a napsütésben.

„Már jóval azelőtt csökken a szervezetünkben a D-vitamin szintézisének hatékonysága, hogy elérnénk azt a pontot, amikor leégünk – mondta Dr. Susan Lanham-New, a Surrey Egyetem táplálkozástudomány professzora arra utalva, hogy nem kell olyan sok időt egyhuzamban odakint töltenünk ahhoz, hogy beinduljon a D-vitamin termelődése szervezetünkben, mint gondolnánk. 

A bőrtípusunktól is függ, mennyi időt kell kint lennünk ahhoz, hogy a D-vitamin-termelés elinduljon. A sötétebb bőrtónusú embereknek több napfényre van szüksége, mint a világosabb bőrűeknek.

„A D-vitamin nagyjából 28 napon át tárolódik a testünkben, így ha nyáron feltöltöttük a raktárainkat, körülbelül novemberben kezdődik a csökkenés – mondta a professzor. – A természetes napfény által viszont csak áprilisban emelkedik újra a D-vitamin-szintünk, ezért máshonnan kell pótolnunk a téli időszakban.”

2. Használjunk naplámpát a D-vitamin termelődéséhez?

Hatásos módszer a naplámpa használata ahhoz, hogy a sötétebb hónapokban is megfelelő szinten tartsuk a D-vitamin mennyiségét a szervezetünkben. Ám ez nem azt jelenti, hogy rohannunk kell a szoláriumba. 

Először is fontos kiemelni, hogy a szoláriumozás a legfrissebb tudományos vizsgálatok szerint rákkeltő. „Termelődik D-vitamin, de mind az UV-A, mind az UV-B sugárzásnak kitesszük magunkat közben, így megnövekszik a melanóma kialakulásának kockázata, ami nem feltétlenül éri meg – mondta a professzor. – D-vitaminhoz ugyanis máshonnan is hozzájuthatunk.”

A szakember szerint sokkal többre megyünk még azzal is, ha inkább a naposabb időben 10-15 percre kimegyünk télen is a szabadba.

3. Együnk D-vitaminban gazdag ételeket

Az egészséges zsírsavakban gazdag halak és a gomba remek D-vitamin forrás

Az egészséges zsírsavakban gazdag halak és a gomba remek D-vitamin-forrás

Jó hír, hogy az ételeinkkel is bevihetünk D-vitamint a szervezetünkbe. Az olajos halakban – hering, makréla, vadlazac – nagy mennyiségű D-vitamin található. De a gombák is jó D-vitamin-forrásnak számítanak. Ráadásul az utóbbiakban található formája hasonlít az emberi testünk által előállított D-vitaminhoz, így ez jól hasznosul a szervezetünkben.

4. D-vitamin táplálékkiegészítők

Télen nagy valószínűséggel szükségünk lesz D-vitamin táplálékkiegészítő szedésére. Nem muszáj mindennap szednünk, de összességében célszerű az ajánlott napi bevitelnek meglennie. Ez 400NE minimum mindennap a sötét hónapokban. Ugyanakkor sok szakember ezt kevésnek tartja, és egyéni igényekhez igazítva ennél többet is javasol például fertőzések során vagy ha nyáron nem jutottunk elegendő D-vitaminhoz.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash