5 vitamin, amit a szép hajért szedned kell

2022. augusztus 09.
Különösen negyven felett fontos, hogy az alábbi öt vitaminból és nyomelemből ne szenvedjen hiányt a szervezet.

Az idő előrehaladtával átalakul a szervezet: a bőr elveszti rugalmasságát, az izomzat nehezebben regenerálódik egy keményebb edzés után, az alvás mennyisége is megváltozik, de a hajunk is egyre vékonyabb, törékenyebb és kevesebb lesz. Utóbbi esetben jó hír, hogy külső segítséggel ez a folyamat megváltoztatható, néhány vitamin és nyomelem segít megőrizni a haj egészségét. Mutatjuk, melyek azok!

hajhullás

1. Biotin

A biotin vagy a B7-vitamin valószínűleg nem az első olyan vitamin, ami a hajápolás kapcsán eszünkbe jut, pedig az segíti a szervezetet a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontásában, hiánya pedig hajhulláshoz vezethet. A haj erősítéséhez érdemes biotinban gazdag étrendet követni, illetve biotinnal készült sampont használni, az ugyanis segíti a hajhagymák regenerálódását.

2. B12-vitamin

A B12-hiány jelei közé tartozik a hajritkulás, a hajhullás vagy a haj növekedésének lassulása. A B12-vitamin-kiegészítők elősegítik az oxigénben gazdag vörösvérsejtek termelődését, amelyek oxigént szállítanak a hajhagymákhoz. Ez egy biológiai folyamat, amely elősegíti a haj növekedését azáltal, hogy új hajsejteket termel.

3. C-vitamin

A kor előrehaladtával a C-vitamin-hiány kockázata is nő, aminek egyik tipikus tünete a hajhullás. A C-vitamin a szervezetben kollagént termel, ami az új hajszálak növekedéséhez kell.

4. Vas

A vas fokozza a keringést, segítségével az oxigén gyorsabban jut el a sejtekhez. Vashiány esetén a haj hullani, ritkulni kezd. Többek között ezért is fontos a vasban gazdag étrend, súlyos vashiány esetén pedig a táplálékkiegészítő, hogy feltöltsük a vasraktárakat.

5. D-vitamin

Ugyancsak hajhulláshoz vezethet a D-vitamin hiánya, amire különösen a vegán, illetve vegetáriánus étrend mellett kell ügyelni.

Forrás: Bestlifeonline Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!