- A növények tele vannak jótékony összetevőkkel, amelyek segítik a test regenerálódását, valamint megelőzhetik a krónikus betegségek kialakulását.
- A szakemberek napi minimum 2 és fél adag zöldség és másfél adag gyümölcs fogyasztását ajánlják.
- De mi legyen a tányérunkon, ha a cél a betegségek megelőzése?
Mindannyian tudjuk: zöldséget muszáj enni. Sok zöldséget, a szivárvány minden színében. Az amerikai táplálkozási irányelvek napi minimum 2 és fél adag zöldség és másfél adag gyümölcs fogyasztását ajánlják. A CDC (Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) szerint azonban tízből csupán egy amerikai eszik elegendő zöldséget.
Ha ez a mennyiség túl soknak tűnik, és nehezen találjuk a motivációt a zöldségevéshez, érdemes az egészségügyi megfontolásokat előtérbe helyezni. Aggódunk a családban előforduló szívbetegségek miatt, vagy fájnak az ízületeink?
A növények tele vannak jótékony összetevőkkel, amelyek segítik a test regenerálódását, valamint megelőzhetik a krónikus betegségek kialakulását, pedig ezek sokunkat nyomasztanak.

Ha fáj a térded vagy a csípőd, ideje bevetni a gyulladáscsökkentő ételek erejét
Mutatjuk, melyik zöldség mely betegség megelőzésében lesz a segítségünkre!
1. Sütőtök és sárgarépa – az ízületek barátja
Ha fáj a térded vagy a csípőd, ideje bevetni a gyulladáscsökkentő ételek erejét. Sok zöldség rendelkezik ilyen tulajdonságokkal, de Jordan Hill dietetikus szerint közülük is a sütőtök és a sárgarépa a legjobb választás.
Ezek a narancssárga zöldségek gazdagok béta-karotinban és antioxidánsokban, így csökkentik az ízületi gyulladást és támogatják a porcok egészségét.
2. Brokkoli és kelkáposzta –pajzs a rák ellen
A rák vezető halálok, és tudjuk, hogy az életmód és a táplálkozás kulcsszerepet játszik a megelőzésben. A rendszeres testmozgás, az egészséges testsúly és a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend bizonyítottan csökkenti a kockázatot.
Ha telepakoljuk a tányérunkat növényekkel, többek közt brokkolival és kelkáposztával, védő rostokhoz és fitotápanyagokhoz jutunk, amelyek segítenek távol tartani a daganatos betegségeket.
3. Édesburgonya és zöld leveles zöldségek: az éles látásért
Ahogy öregszünk, nő a makuladegeneráció, a szürke hályog és a zöld hályog kockázata. A szemünk hálás lesz, ha antioxidánsokban gazdag étrendet követünk.
Az édesburgonya, a spenót vagy a kelkáposzta csökkenti az oxidatív stresszt, ami a látásromlás egyik fő oka.

A zöld levelesek, a spenót, a mángold és a fodros kel segítenek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet
4. Avokádó és brokkoli – a női egészség szolgálatában
A nők szervezete eltér a férfiakétól, és különleges tápanyagigényekkel rendelkezik.
Az avokádóban és a brokkoliban található vitaminok és zsírsavak segítik a hormonháztartás egyensúlyának megtartását, támogatják a termékenységet és az általános női jóllétet – minden életszakaszban.
5. Zöld leveles zöldségek a szív védelmében
Vezető halálok az Egyesült Államokban – de hazánkban is – a szívbetegség. A szív egészsége szorosan összefügg az életmóddal: a rendszeres mozgás, a kevesebb vörös hús és a több növényi alapú étel fogyasztása kulcsfontosságú lehet.
A spenót, a mángold és a fodros kel különösen jótékony a szív egészségének megőrzésében, hiszen segítenek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet.
6. Zöld leveles zöldségek cukorbetegség ellen
A cukorbetegség előfordulása egyre gyakoribb: az amerikaiak legalább 11%-át érinti. A 2-es típusú diabétesz megelőzhető és kezelhető mozgással, az egészséges testsúly megőrzésével és rostban gazdag, alacsony cukortartalmú étrenddel.
Ha egyetlen zöldséget kellene kiemelni, az mindenképpen a zöld levelesek csoportja lenne – a spenót, kelkáposzta és salátafélék a vércukorszint stabilitásának bajnokai.
7. A spenót és a sárgarépa az agy táplálékai
Az Egyesült Államokban 6,9 millió ember él demenciával. Sokan személyesen is ismerünk olyan személyt, akit érint ez az állapot.
Bár az ezzel kapcsolatos kutatások még folyamatban vannak, egy dolog biztos: tápláló étrenddel csökkenthetjük a kockázatot.
Életünk során az agyunknak is szüksége van megfelelő üzemanyagra – a spenót és a sárgarépa antioxidánsai segíthetnek megtartani az éles elmét és jó memóriát.
8. Gomba és paradicsom – a férfiak egészségéért
A dietetikusok szerint a gomba kiváló cinkforrás, ez az ásványi anyag különösen fontos a férfiak számára, mivel befolyásolja az endokrin rendszert.
A cink segíti a tesztoszteron átalakulását, támogatja a termékenységet, és részt vesz a luteinizáló hormon szintézisében, amely jelzi a szervezetnek, hogy termeljen tesztoszteront.
Forrás: HuffPost Fotó: Getty Images